Atatürk, nasıl kitap okurdu? İşte Atatürk'ün kitap okuma yöntemi ve özel işaretleri
Atatürk, okuduğu kitapları derinlemesine analiz ederdi. Kendine özgü okuma yöntemiyle kitaplara notlar alır, önemli yerleri işaretlerdi. Peki, Atatürk kitapları nasıl okurdu ve hangi özel işaretleri kullanırdı? İşte Atatürk’ün okuma alışkanlığı ve kendine has işaretleme yöntemi...
Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatında "kitap" her zaman önemli bir yer tutmuştur. Çocukluğundan, hayata gözlerini yumduğu ana kadar okuma tutkusu devam eden Atatürk, cephede bile okumaktan geri kalmamıştır. Atatürk’ün kitap okumada dikkati çeken bir özelliği de okuduğu kitabın önemli bulduğu yerlerini, kendine özgü işaretlerle belirlemesi ve sayfa kenarlarına notlar almasıdır.
'ATATÜRK'ÜN ALTINI ÇİZDİĞİ SATIRLAR'
Hürriyet Gazetesi'nden İhsan Yılmaz, "Atatürk’ün altını çizdiği satırlar" başlıklı yazısında Atatürk'ün kitap okuma yöntemini yazdı. Yılmaz'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Atatürk’ün Çankaya Köşkü’ndeki kütüphanecisi Nuri Ulusu, Atatürk'ün okuma yöntemini anlatıyor: 'Kitap okurken altını muhakkak kırmızı kalemle çizerek önemli hususları belirtirdi. Önemli olmayan yerleri ise ya mavi ya da kurşun kalemle çizerdi. Ama müthiş bir hızlı okuma tekniğine sahipti. Normal kalınlıkta bir kitabı başkası iki günde bitirirse o bir gecede bitiriverirdi.'
Atatürk okuduğu kitaplarda dikkatini çeken cümlelerin altına özel işaretler koyardı. O işaretler ve anlamları şöyleydi:
“xx”: Önemli
“xxx” Çok önemli
“müh.”: Mühim
“ç. mühim”: Çok mühim
“D.”: Dikkat. Belirtilen fikri kabul etmiyor ya da şüpheli görüyor.
SON OKUDUĞU ‘BELLETEN’
“Tarih 15 Ekim 1938... Günlerden cumartesi... Atatürk o gün kendisini iyi hissetmemektedir. Profesör Afet İnan’ı çağırıp Tarih Kurumu çalışmaları hakkında bilgi istiyor. Kendisine sunulan bilgileri dinledikten sonra Tarih Kurumunca çıkarılmakta olan Belleten’i görmeyi arzu ediyor.
İşte Atatürk’ün en son gördüğü ve okuduğu yapıt Belleten’in 5/6 sayılı nüshasıdır.”