Atatürk’ün her Türk gencinin mutlaka okumasını önerdiği 4 kitap

Mustafa Kemal Atatürk'ün başucundan eksik olmayan, her Türk gencinin okumasını önerdiği 4 önemli kitabı sizin için derledik.

Atatürk'ün kitap okumayı ne kadar sevdiğini hepimiz biliyoruz. Biz de bugün kitaplıklardan eksik olmaması gereken, Atatürk’ün her Türk gencinin mutlaka okumasını önerdiği 4 kitabı sizler için derledik.

ATATÜRK'ÜN ÖNERDİĞİ 4 KİTAP

1. BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE

Beyaz Zambaklar Ülkesinde, özellikle askeri okullarda zorunlu olarak okutulmasını istediği bir kitaptır. Başucu eseri niteliğindedir. Atatürk, bu kitabın askeri okulların müfredatına konulmasını istemiştir.

2. TOPLUM SÖZLEŞMESİ

Atatürk, 1 Aralık 1921 günü TBMM kürsüsünde yaptığı konuşmasında şöyle demişti:

“Efendiler, bu meşrutiyet teorisini bulan en büyük filozofların bu teoriyi kurmak için çalıştıkları esasları inceledim. Bunlara nüfuz ettim. Jean-Jacques Rouse ’yu baştan nihayete kadar okuyunuz. Ben bunu okuduğum vakit, hakikat olduğuna inandığım bu kitap sahibinde iki esas gördüm. Birisi bu ıstırap, diğeri bir cennettir.”

3. TÜRKÇÜLÜĞÜN ESASLARI

Türkçülüğün Esasları, Mustafa Kemal Atatürk'ün de bir ölçüde etkilendiği, yaptığı devrimler ve kurduğu modern Türkiye'nin perde arkasındaki fikirsel güçlerden birisidir.

4. ÇALIKUŞU

Çalıkuşu, Atatürk’ün de en sevdiği romanların başındadır. Büyük Taarruz öncesi gündüz cephede kurmaylarıyla hazırlıkları yönetirken, akşamları da çadırında romanı okumuştur.

Bitirdiğinde yaverlerine “Biliyor musunuz, dün gece Reşat Nuri Bey’in ‘Çalıkuşu’ romanını okudum, çok beğendim. İhmal edilmiş Anadolu’yu, genç bir hanım öğretmenin yaşadığı zorlukları ne güzel anlatmış. Cidden muvaffak olmuş. İsmet Paşa’ya da(İnönü) vereceğim. Sonra da sizler okuyun” demiştir.

Sonraki Haber