Atatürk'ün hiçbir yerde olmayan çocukluk fotoğrafı ortaya çıktı

Mustafa Kemal Atatürk'ün daha önce hiçbir yerde görülmeyen çocukluk fotoğrafı ortaya çıktı. O fotoğraf sosyal medyanın gündemine oturdu. Fotoğraftaki ayrıntı ise dikkat çekti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 5 yaşındayken çekilen bir fotoğraf ortaya çıktı. Fotoğrafta Atatürk'ün ayak ayak üstüne atması ve başındaki kalpak herkesin dikkatini çekti. Sosyal medyada "O zamandan büyük adam olacağı belliymiş" yorumları yapıldı. Bazı tarihçiler ve sosyal medya kullanıcıları ise bu fotoğrafın Mustafa Kemal'e ait olmadığını iddia etti.

İŞTE ATATÜRK'ÜN 5 YAŞINDAKİ FOTOĞRAFI

TV100 ekranlarında Ertan Özyiğit moderatörlüğünde gerçekleşirken ve araştırmacı yazar Oktan Keleş'in konuk olduğu 'Kayıt Dışı' programında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün daha önce hiç görülmeyen bir çocukluk fotoğrafı paylaşıldı.

Merak edilen pek çok sorunun yanıt bulduğu programda, Gazi Paşa'nın 5 yaşında çektirdiği fotoğraf ilk kez paylaşıldı. Fotoğrafta Atatürk'ün kendisine Mustafa Kemal adını veren Mustafa Sabri Efendi hocası ile aynı karede yer alması da dikkat çeken ayrıntılardan biri oldu.

Bir diğer yandan fotoğrafa ilişkin bazı ayrıntıları paylaşan Oktan Keleş, "Mustafa Sabri Efendi 1893'te Atatürk'ün hocası, Kemal ismini veren. Mustafa Sabri efendi hocası ve Rumi ve miladı takvim karışımı eğer ki ay ve gün farklı olduğunu düşünürsek 1 sene yanılma payı olabilir. 1885 tarihli bir fotoğraf" ifadelerini kullandı.

İşte o fotoğraf:

FOTOĞRAFTAKİ O AYRINTI DİKKAT ÇEKTİ

Sosyal medyada fotoğrafla ilgili çok sayıda yorum yapılırken, herkes tek bir noktaya odaklandı. Fotoğrafta Atatürk'ün ayak ayak üstüne atması ve asil duruşu herkesin dikkatini çekerken, "O zamandan büyük adam olacağı belliymiş" gibi yorumlarda bulunuldu.

FOTOĞRAF MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'E AİT DEĞİL İDDİALARI

Öte yandan kıyafetlere bakıldığında dönem itibariyle uyumsuzluk olduğunu belirten Doç. Dr. Birten Çelik “Mustafa Kemal Atatürk'ün 5 yaşındaki fotoğrafı diye paylaşılan görselden emin olmak için bu fotoğrafı paylaşan kişinin mutlaka fotoğrafa dair belirttiğim detay bilgileri ve kaynağını da paylaşması lazım. Aksi takdirde paylaşılan fotoğrafın Atatürk'ün çocukluğuna ait olduğuna inanmak mümkün değildir” dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi, Tarihçi Yazar Dr. Naim Babüroğlu, twitter hesabından yaptığı paylaşımda aynı ayrıntıya dikkat çekerek “Yanlış bilgi ve fotoğraf... 1886'da Kalpak kullanılmıyordu... Fotoğraf doğru değil...” "Twitter ortamında yalan/yanlış bilgi, doğru ve belgelere dayanan bilgiden daha hızlı yayılıyor. Daha çok ilgi çekiyor. Bu, sanıyorum “toplum davranışı”yla uğraşan uzmanlarının işi. -Fakat bir gerçek var: Maskeli Atatürkçüler, Atatürk’e en fazla zarar verenler. Hele liberal olunca." yanıtını verdi.

Kaynak: haberler.com - penceretv.com

Sonraki Haber