Atatürk'ün Türk gençlerine önerdiği kitaplar!

Mustafa Kemal Atatürk, savaşlarla ve mücadeleyle geçen 57 yıllık ömründe kitap okuma alışkanlığını kaybetmemiş bir liderdir. Hayatı boyunca 3997 kitap okuduğunu bildiğimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün bu kitaplarla ilgili notlarına ulaşmak mümkün. Atatürk Türk gençlerine hangi kitapları önermişti?

İleri görüşlülüğü, devlet adamlığı ve daha pek çok saygı duyulası özelliği bulunan Mustafa Kemal Atatürk için Türk gençleri büyük bir öneme sahiptir. Büyük lider, ülkenin geleceğini emanet ettiği gençlere okuduğu kitapları önermeyi de ihmal etmez. İşte ulu önderin çok sevdiği o 4 kitap...

ATATÜRK'ÜN ÖNERDİĞİ KİTAPLAR

Entelektüel bir kimliğe sahip olan, birçok dili okuyup konuşabilen ulu önder Atatürk'ün Türk gençlerine mutlaka okumalarını önerdiği 4 kitap ve 1 dergiyi sizler için derledik.

1. BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE - GRİGORY PETROV

Yazarın çeşitli aralıklarla çıktığı Finlandiya seyahatlerindeki notlardan oluşan eser, 1800'lerin son döneminde Finlandiya halkının içinde bulunduğu durumdan kurtulması için Johan Vilhelm Snellman başta olmak üzere ülkedeki bir avuç aydının verdiği olağanüstü mücadeleyi anlatıyor.

Eser, Atatürk tarafından bizzat müfredata eklenmiştir.

2. ÇALIKUŞU - REŞAT NURİ GÜNTEKİN

Reşat Nuri Güntekin'in dizi, film ve hatta baleye uyarlanan eseri, İstanbul köklü bir ailenin kızı olan çocuk ruhlu Feride'nin nişanlısı tarafından ihanete uğramasıyla kendini öğretmenliğe adaması Anadolu'da öğretmene ihtiyaç duyan köyler için şehir şehir dolaşması anlatılır. Kitap özellikle kadınların Osmanlı toplumunda var olma mücadelesi, öğretmenlik mesleğinin icrası gibi pek çok konuyu ele alıyor.

Atatürk'ün yanı başından ayırmadığı, "başucu kitabım" dediği Çalıkuşu, Türk edebiyatının önde gelen romanlarından biridir.

3. TÜRKÇÜLÜĞÜN ESASLARI - ZİYA GÖKALP

1923 yılında yayımlanan Türkçülüğün Esasları, Türk milliyetçiliğinin tüm fikir ve tekliflerini bir sistem bütünlüğü içinde ortaya koyan bir eser.

Mustafa Kemal Atatürk'ün de büyük ölçüde etkilendiği kitap, ulu önderin yaptığı devrimler ve kurduğu Türkiye'nin perde arkasındaki fikirsel güçlerden birisidir.

"Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, hislerimin babası Namık Kemal, fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp'tir."

- Gazi Mustafa Kemal Atatürk

4. TOPLUM SÖZLEŞMESİ - JEAN-JACQUES ROUSSEAU

Toplum Sözleşmesi, Avrupa'da, özellikle Fransa'da siyasi reformlara veya devrimlere ilham vermeye yardımcı oldu. Kitap, hükümdarların ilahi olarak yasama yetkisine sahip oldukları fikrine karşı çıktı. Rousseau, eserinde yalnızca egemen olan halkın bu mutlak güce sahip olduğunu iddia etti.

Fransız İhtilali'ni, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'ni ve Mustafa Kemal Atatürk'ü etkilemiş bir kitaptır. Atatürk özellikle "Jean-Jacques Rousseau'yu baştan nihayete kadar okuyunuz. Ben okudum." demiştir.

BELLETEN DERGİSİ

Belleten, Türk Tarih Kurumu tarafından, Ocak 1937'den bu yana dört ayda bir Türkçe olarak yayımlanmakta olan bir dergidir. Dergi günümüzde de tarih ve arkeoloji konulu makalelerle yayınlanıyor. Belleten ismi 1937 yılında Atatürk tarafından bizzat verilmiştir.

Sonraki Haber