Atatürk'ün vasiyeti açıklandı! Atatürk'ün kaç vasiyeti var?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938 tarihinde ebediyete intikal etmeden önce kaleme aldığı 6 maddelik vasiyeti yayımladı. Peki, Atatürk vasiyetini ne zaman, nerede ve kiminle beraber yazdı? İşte Atatürk'ün vasiyeti ve merak edilen soruların yanıtları...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 86'ıncı yılında yurt genelinde düzenlenen çeşitli anma törenleri ile anıldı. Atatürk'ün 5 Eylül 1938'de kendi el yazısı ile kaleme aldığı vasiyetname ise Türk Tarih Kurumu'nun (TTK) resmi internet sitesi üzerinden yayımlandı. Atatürk'ün bunun haricinde bir de 11 Haziran 1937 tarihinde yazdığı bir vasiyeti daha bulunuyor...

ATATÜRK VASİYETİNİ NEREDE YAZDI?

Mustafa Kemal Atatürk, 10-12 Haziran 1937 tarihlerinde üçüncü ve son kez Trabzon'u ziyaret ettiğinde, günümüzde Soğuksu Mahallesi’nde yer alan ve adı Atatürk Köşkü olan evde ikamet etti.

11 Haziran 1937 gecesi Köşkün Karadeniz’e bakan verandasında kahvesini içiyor ve 'Vasiyet Odası’na geçti.

Halen müze olan köşkün 'Vasiyet Odası’nda tüm mal varlığını neden Türk milletine armağan ettiğini şu cümlelerle ifade etti:

"Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyuyorum. İnsanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum”

Devlet Arşivlerinde yer alan bilgiye göre bu vasiyet ile Atatürk, sahip olduğu çiftlikleri devlete hediye ettiğini duyurdu.

İşte Atatürk'ün Trabzon'da yazdığı vasiyeti:

ATATÜRK VASİYETİNİ KİMİNLE BİRLİKTE YAZDI?

Atatürk, Avrupa'dan getirilen doktorların da hastalığı karşısında çaresiz kaldığını görünce vasiyetini kaleme almaya karar verdi. Karnından su alındığı operasyona girmeden önce, takvimler 5 Eylül 1938'i gösterdiğinde Dolmabahçe Sarayı'nda vasiyetnamesini hazırladı ve bir gün sonra yani 6 Ekim'de notere teslim etmeyi uygun gördü.

Atatürk vasiyetnamesi için umumi katipte tüm malvarlığının listesini hazırlattı. Vasiyetini de Kocaeli Milletvekili Selahattin Yargı ile birlikte kaleme aldı.

İŞTE ATATÜRK'ÜN VASİYETİ...

Atatürk'ün Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlanan ve 6 maddeden oluşan vasiyetnamesi ise şöyleydi:

“Malik olduğum bütün nukut ve hisse senetleriyle Çankaya’daki menkul ve gayrimenkul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisi’ne atideki şartlarla terk ve vasiyet ediyorum:

1) Nukut ve hisse senetleri, şimdiki gibi, İş Bankası tarafından nemalandırılacaktır.

2) Her seneki nemadan, bana nisbetleri şerefi mahfuz kaldıkça, yaşadıkları müddetçe, Makbule’ye ayda bin, Afet’e 800, Sabiha Gökçen’e 600, Ülkü’ye 200 lira ve Rukiye ile Nebile’ye şimdiki yüzer lira verilecektir.

3) Sabiha Gökçen’e bir ev de alınabilecek ayrıca para verilecektir.

4) Makbule’nin yaşadığı müddetçe Çankaya’da oturduğu ev de emrinde kalacaktır.

5) İsmet İnönü’nün çocuklarına yüksek tahsillerini ikmal için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır.

6) Her sene nemadan mütebaki miktar yarı yarıya, Türk Tarih ve Dil kurumlarına tahsis edilecektir.”

Sonraki Haber