Atez Yazılım Genel Müdürü Dr. Kenan Güler: Dijital İpek Yolu'nun öncüsü Türkiye olacak

Türk-Çin İş Der’in düzenlediği 1. Uluslararası Kuşak ve Yol İnisiyatifi Türkiye Sempozyumu’nun konuşmacılarından Kenan Güler, Çin’in öncülüğünde geliştirilen Kuşak Yol Girişimi’nin uzantısı olan Dijital İpek Yolu’nda Türkiye’nin öncü olacağını söyledi.

30-31 Mayıs tarihlerinde İstinye Üniversitesi’nde düzenlenecek sempozyuma ilişkin Aydınlık’a değerlendirmede bulunan Atez Yazılım Genel Müdürü Dr. Kenan Güler, Dijital İpek Yolu’nun Türkiye açısından öneminden bahsetti. Güler, savunma sanayisindeki başarıların örnek olduğunu vurgulayarak Türkiye’nin sadece Kuşak ve Yol Girişimi içerisinde değil tüm dünyada etkili bir konuma gelebileceğini ifade etti.

‘ARACIYA İHTİYAÇ OLMAYACAK’

Güler sempozyumda, dijital gümrükler ve blokzinciri anlatacak. Sempozyum öncesinde blokzincir konusunun önemini Aydınlık okurları için anlatan Güler, şunları kaydetti:

“Blokzincir dediğimizde kripto paralar aklımıza geliyor. Ancak kripto paralar bunun sadece bir tarafı. Blokzincirin dünyayı değiştirecek tarafı, bu teknolojinin şimdiye kadar hiçbir teknolojinin el vermediği şekilde işleyişi, merkeziyetsiz ve dağıtık dijital defter teknolojisi olarak tanımlayabileceğimiz bir yapıda götürmesi. Kayıtları güvenli, doğrulanabilir, kalıcı şekilde tutulabilecek bir yapı. Bunların hepsini alt alta koyup topladığımızda bugüne kadar hiçbir teknolojinin sağlayamadığı bir noktaya geldik. Konumuzla ilgili özellik tedarik zinciri, lojistik, gümrükler için bu konu tüm hayatı kolaylaştıran bir yapı halinde karşımızda duruyor. Biz de onun üzerine çalışıyoruz.”

‘İNSANIMIZIN REFAHI ARTACAK’

Dijital İpek Yolu’nda Türkiye’nin de önemli bir potansiyele sahip olduğunu aktaran Güler, bunun Türk milletinin refaha ulaşması için önemli bir yol olduğunu da ekledi. Güler şu sözlerle değerlendirmelerini sürdürdü:

“Bu konuyu kavrayabilmek adına ikiye ayırmamız gerekiyor. Birincisi, dijital İpek Yolu dediğimizde dijital bir datanın (veri) aktığı, kâğıdın tamamen kalktığı bir noktayı konuşmamız lazım. Bir de fiziksel durumu konuşmamız lazım. Fiziksel eşya taşınacak, bunların da olabildiğince yeni nesil teknolojilerle yönetilebilir olması gerekiyor. Ama önemli olan tüm bunların dijitalleşmesi. İpek Yolu’ndaki tüm ülkelerdeki geçişte kullanılan bilgi ve belgelerin, artık herkesin aynı datayı kullanması ve bu anlayışla ilerliyor olmasından bahsediyorum. Ülkemiz önemli bir rol oynayabilecek bir ülke.

“İpek Yolu ve İpek Yolu dışındaki işleyişten Türkiye olarak büyük bir pay alabiliriz. Çin’in buna 1 trilyon dolar yatırım yapmak istediğini biliyoruz. Ticaretin üzerimizden geçmesiyle lojistiğin gelişmesi, lojistiğin gelişmesiyle ülke alt yapısını gelişmesi, alt yapının gelişmesiyle insanımızın refahının artması... Dijitalleşmeyle de aynı savunma sanayideki başarımız gibi çok ileri seviyelere ülkemizi taşıyabiliriz. Çin’den başlayan tüm akışı blokzincir teknolojisiyle modelleyerek başka yerlere de ihracat yapabilecek potansiyelimiz olduğu düşünüyorum. Ülkemizin konumu çok önemli.”

Etkinliğe katılmak isteyen vatandaşlar, Türk-Çin İş Der’in internet sitesindeki katılım formunu doldurarak başvuruda bulunabilirler.

Sonraki Haber