"Atı Alan Üsküdar’ı Geçti" ne demek? Atasözleri ve deyimlerin hikayeleri...

Ata sözleri ve deyimler hayatımızın bir çok alanında karşımıza çıkıyor ve anlamları bazen merak konusu olabiliyor... Peki "Atı Alan Üsküdar’ı Geçti!" ne demek? Ne anlama geliyor?

Ata sözleri ve deyimler bir çok dilde olduğu gibi Türkçe'de de önemli yerler edinir. Kısa cümlelerde uzun uzun anlamlar ifade eden bu deyişler dili zenginleştirir ve anlatımı kuvvetlendirir. Peki bu deyimlerden olan "Atı Alan Üsküdar’ı Geçti!" ne demek? Ne anlama geliyor ve nerelerde kullanılır? 

NE ANLAMA GELİYOR

Bir iş için artık yapılacak bir şeyin kalmadığı, işin işten geçtiği durumlarda kullanılan atasözünün hikayesi, Bolu Bey’ine başkaldıran ünlü eşkıya Köroğlu’nun- burada bahsedilen kişi şair Köroğlu değildir- başından geçen bir olaya dayanır.

Köroğlu bir gün çok sevdiği atını kaybedince onu bulmak için her yere bakmaya başlar. Birçok yer gezip hiçbirinde atını bulamayınca son olarak İstanbul’a uğrayan Köroğlu, bu şehirde atını bir hayvan pazarında görür. Atını geri almak için çeşitli yollar düşünerek sonunda alıcı rolü yapmaya karar verir. Satıcıya, atı satın almadan önce binip denemek istediğini söyler ve satıcı da Köroğlu'nun gerçek kimliğini bilmediği için izin verir. Köroğlu üstüne binince sahibini tanıyan at dörtnala koşar ve atla birlikte Sirkeci’deki bir sal ile Üsküdar’a geçerek gözden kaybolurlar. Sonradan kandırıldığını anlayıp dövünmeye başlayan satıcıyı ise arkadaşlarından biri “Üzülmeyi bırak! Atı alan Üsküdar’ı geçti. O adam Köroğlu’nun kendisiydi” diyerek teselli etmeye çalışır.

Sonraki Haber