ATLANTİKÇİLER PAKETTEN NE ANLIYOR?

Sözcü ve Korkusuz aynı medya grubuna ait. Dün ikisi de ekonomi reformunu değerlendiren manşetler attı. Sözcü “Paketin içi boş, bak ABD’ye onlar nasıl para dağıtıyor” diyor. Korkusuz devletçiliğe karşı söylenmiş meşhur “bize plan değil pilav lazım” sözünü hatırlatıyor. Daha geçen ay Teksas haftalarca elektriksiz kaldı. İnsanlar donarak öldü. Yoksullar kongre binasını bastı. Koronavirüs en çok ABD’yi kırdı geçirdi. İnsanlar parasızlıktan tedavi olamadı. Ama olur mu ABD halkına para dağıtıyor… Bu ABD övgüsüne sanırım en çok ABD vatandaşları gülerdi.

Atlantikçilerin hepsine dikkat edin, ekonomi gündemi geldi mi bol keseden sallarlar. Çözümleri yok. Zorluklar, tasarruf ve üretim gündemlerinde yok. Ben şu kadar vereceğim, hayır ben bu kadar vereceğim…O yüzden paketten anladıkları da hediye paketiydi. Hemen içini açıp ne sürpriz var ona baktılar. Sonuçta hayal kırıklığına uğradılar. Çünkü pakette sürpriz değil sınanmış kamuculuk tecrübesi vardı. Tabii Milli Ekonomi, Kamuculuk, Yatırım, Üretim, İstihdam, İhracat vurguları onları ilgilendirmiyor.

Milli Ekonomi modeli diye tarif edilen konunun hükümete yakın medya organları tarafından da tam anlaşılmadığı belli oluyor. Onlar da paketteki esas vurguları değil irili ufaklı süprizleri öne çıkarmayı tercih ettiler. Muhalefetin “esnaf” baskısına cevap geliştirme refleksi ile esası kaçırdılar.

"YUNANLILAR İSYAN ETTİĞİNDE MISIR YANIMIZDAYDI"

ERHAN AFYONCU-SABAH

200 yıl önce Yunanlılar isyan ettiğinde, Osmanlı ordusu asilerle baş edemeyince yönetimde yarı müstakil hâle gelen Mısır’dan yardım talep edildi. Kavalalı Mehmed Ali Paşa, oğlu İbrahim Paşa komutasında asker gönderince, isyan bastırıldı. Ancak Yunanlılar’a yardıma gelen İngiliz, Rus ve Fransız donanmaları Osmanlı donanmasıyla birlikte Mısır gemilerini de yaktılar


“BİZ GELİNCE, EMPERYALİSTLER GİDECEK.”

YUSUF KAPLAN-YENİŞAFAK

Mısır’la ilişkilerimizin kopması, olacak iş değildi. Mısır’la ilişkilerin kopmasına başından bu yana karşı çıktım, bunun faturasının hem bize hem Mısır’a hem de bölgemize ağır olacağını yazdım sürgit. Başından bu yana Türkiye’nin Mısır’da darbeye karşı takındığı tavrın doğru ama buna rağmen Mısır’la ilişkilerimizi askıya almamızın yanlış olduğunu söyledim. Bunu bilenler bilir, bilmeyenler de bilsin artık.

***

Mısır’la ilişkiler aslâ kopmaz, koparılamaz! Çünkü Türkiye ile Mısır birbirlerine omuz verdikleri zaman bölgeden emperyalistlerin kovulması kolaylaşır. Bölge, hem Batılı emperyalistlerin hem de emperyalistlerin kuklası Fars emperyalizminin işgali altındadır!

***

ÇİN’E KARŞI ‘ASYA NATO’SU

ABDULLAH MURADOĞLU-YENİŞAFAK

Cuma günü ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya liderlerinin online olarak katıldığı “QUAD Zirvesi” çok dikkat çekiciydi. 2004’te Hint Okyanusu’nda zuhur eden deprem ve tsunami felaketi sebebiyle kurulan “Dörtlü Güvenlik Diyaloğu(QUAD)” ilk defa Cuma günü liderler seviyesinde toplandı.

Pekin’e göre “QUAD”, Çin’in ekonomik ve politik yükselişini sekteye uğratmayı amaçlayan kötü niyetli bir oluşum. Pekin QUAD’ı Soğuk Savaş zihniyetini yaymak, farklı gruplar ve bloklar arasındaki çatışmaları kışkırtmak ve jeopolitik rekabeti körüklemekle suçluyor. Kimi analizcilere göreyse “QUAD” ABD açısından “Asya-NATO’su”nun ilk oluşumunu simgeliyor.

“ABD “DOĞU TÜRKİSTAN” ÜZERİNDEN TÜRKİYE’Yİ YANINA ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR!

BERCAN TUTAR-SABAH

bu saatten sonra bırakın Türkiye'yi, Amerikan yönetimi Çin'e karşı Avrupalı dostları başta olmak üzere İsrail ve Suudi Arabistan gibi en yakın müttefiklerinden dahi destek göremiyor, göremez de!

ABD için bıçak kemiğe dayanmış durumda. Avustralya, Hindistan ve Japonya üzerinden Çin'e karşı bir Asya NATO'su kurmayı planlayan Biden yönetimi Doğu Türkistan, Tibet, Hong Kong ve Tayvan sorunları üzerinden de Avrupa ve Türkiye'yi yanına çekmeye çalışıyor. Ne var ki ABD'nin nüfuz sahası dışındaki dünya Çin ile mücadele yerine işbirliğini tercih ediyor. Aynı gerçek Rusya ve Türkiye için de geçerli. Kimse ABD adına başka bir ülke ile savaşmak istemiyor.

Sonraki Haber