AVM'lerde depo fiyatına dükkan var
Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, işyeri kiralarına artış sınırı konmasını eleştirdi.
Konutta yapılan sınırlamayı desteklediklerini fakat işyeri kiralamalarında ticari bir durum olduğundan ötürü sınırlama getirilmesinin yatırımcı kaçırdığını belirten Akbalık, “Barınma ihtiyacı olunca konutta sosyal devlet anlayışı ile yapılınca kira fiyatının sabitlenmesi doğru buluyorum. Ama ticari gayrimenkullerde bunun yapılması yabancı yatırımcıyı da uzaklaştırıyor. Pandemine biz ticari işletmelerden para alamadık. Ama dünyanın hiçbir yerinde bu yok. Perakendeciler mevcut durumu suistimal ediyorlar ama depo fiyatına AVM'de dükkan var. Sadece konutla sınırlanması lazım.” ifadelerini kullandı.
BÖLGEYE ÖZEL KONUT FAİZİ OLMALI
Konuttaki sorunun arz-talep dengesi kaynaklı olduğunu ifade eden Akbalık, krediye erişimde sıkıntı yaşandığını belirtti. Bu noktada TOKİ'nin sosyal konut projesini yerinde bulduklarını ifade eden Akbalık, “Problem yaşayan dar gelirliler. Bunların ev alma imkanları zayıf. Üretimi Anadolu'ya taşırsak tersine göçü sağlamak için orada ona istihdam imkanı tanırsak tersine göç ile de bunu şekillendirebiliriz.” mesajı verdi.
Oluşturulacak mortgage benzeri kredilerin toplumun ihtiyaçları doğrultusunda konut sektörünü teşvik edebileceğini anlatan Ahmet Akbalık, şunları söyledi: “Belli bölgelere yapılan konutlarda kredi faiz oranı düşürülebilir. Güneş panelleri, su tutucular gibi yeşil dönüşüm adımları olmak üzere sürdürülebilirlik alanındaki teknolojiler kullanıldığında bu oran daha da cazip hale getirilebilir, bu sayede sektör ihtiyaçlar doğrultusunda büyür. Alıcı için mortgage kredilerindeki faiz oranı düşürülebilir. Şu an konut sektörü arazi arzı doğrultusunda büyüyor. Devlet de bu sürece dahil olursa sağlayacağı gerekli sübvansiyonlarla beraber belirleyeceği bölgelerde doğru kümelenme modeli uygulanır. Bu model kentsel dönüşüm gibi büyük projelerde de kullanılabilir. Bu projelerde şirketlerin yeterliliği de belirlenmeli. Şirketlerin sermayesi, yeterliliği, insan kaynağı gibi kriterler oluşturulmalı.”
AVRUPA'DA GİYİM SATIŞI AZALDI
Turizme yatırım kararı aldıklarını bu kapsamda Bodrum Akyarlar'da 200 odaklı bir tesisi hayata geçireceklerini anlatan Ahmet Akbalık, ayrıca hem Antalya'daki Ela Otel'e hem de Malatya'daki hazır giyim tesisine güneş enerji sistemi kuracaklarını bildirdi.
Durgunluğa yürüyen Avrupa'da giyimin en son akla gelen şey olduğunu belirten Akbalık, “Giyim lüks oldu. İlk vazgeçtikleri giyim kuşam ve tatil. Tüketim azalacak. Yaz sezonu ise çok verimli geçti. Doluluk devam ediyor. Başta İngilizler olmak üzere Avrupalı turistlerin ilgisi çok büyük” dedi.
UZAKDOĞULU FİRMALAR LOJİSTİK İÇİN GELİYOR
Başta depo yatırımları olmak üzere lojistiğe yönelik yatırımların riskinin düşük ve getirisinin yüksek olduğunu anlatan Ahmet Akbalık, “Avrupa’da Polonya örneği var. Polonya Avrupa’nın lojistik üssü oldu. Bu alanda ciddi potansiyel var. Bunu en iyi şekilde değerlendirebilirsek önemli bir noktaya gelebiliriz. Bugün Türkiye’ye Uzak Doğulu firmalar lojistik yatırımı yapmaya çalışıyor. Biz de hem Türkiye’de hem de yurt dışında bu tarz yatırımlar için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye konumu itibariyle lojistik sektöründe bir sıçrama yapabilir.” bilgisini verdi.