Avrupa basını rahatsız: Xi AB’ye meydan okudu

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping üç günlük Avrupa turunu tamamladı. Macaristan ziyareti Budapeşte tarafından "tarihi" olarak nitelendirilirken Avrupa basını Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Macaristan ziyaretinden rahatsız oldu

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, 2019'dan bu yana yaptığı üç günlük ilk Avrupa turunu Macaristan'da tamamladı. Viktor Orban'ın özel kalem müdürü, Xi Jinping'in AB kapsamında Paris ve Budapeşte'yi ziyaret etmeyi tercih etmesinin "Macaristan'ın uluslararası sahnede kazandığı önemi gösterdiğini" söyledi.
Ziyaret Budapeşte tarafından "tarihi" olarak nitelendirildi. Çin Devlet Başkanı, Macaristan Devlet Başkanı Tamas Sulyok tarafından resmi konutu Sandor Sarayı'nda büyük bir ihtişamla karşılandı. İki lider, katıldığı askerî geçit töreninin ardından Başbakanlık konutu olan Karmelit Manastırı’nda bir araya geldi.
Rfi’nin haberine göre Xi Jinping gelmeden önce Macaristan’ın Magyar Nemzet gazetesinde bir makalesi yayımlandı. Makalede, “İstikrarsız bir uluslararası bağlamda jeopolitik düzene birlikte meydan okuduk. Rotamızı tam bağımsızlığa sahip egemen devletler olarak çizdik. Başbakan Orban'ın Avrupa Birliği içinde tek başına hareket etme stratejisine bir selam. Milliyetçi lider Brüksel ile mücadele ederken son yıllarda kararlı bir şekilde doğuya yöneldi. Brüksel Pekin'le arasına mesafe koyarken, Orban bunun yerine ‘blokların’ ideolojik çatışmasını reddederek bağları güçlendirdi.” diye yazdı.

ÇİN AB İLİŞKİLERİNDE MACARİSTAN’IN RÖLÜ

Orban ile Budapeşte'deki resmi konutunda yaptığı görüşmenin ardından Çin Devlet Başkanı, yılın ikinci yarısında AB dönem başkanlığını yürütecek olan Macaristan'a Çin-AB ilişkilerinin “geliştirilmesinde daha önemli bir rol” oynaması çağrısında bulundu. Çin-Macaristan ilişkilerinin 75 yıllık tarihinde zirvede olmasını “memnuniyetle karşıladığını” ifade eden Xi Jinping Budapeşte'nin “bağımsızlık” konusundaki tutumunu överek “Çin, Çin-AB kapsamlı stratejik ortaklığına büyük önem atfetmekte ve Avrupa'nın çok kutuplu dünyada önemli bir merkez ve Çin tarzı modernleşmenin teşvik edilmesinde önemli bir ortak olduğuna inanmaktadır. Çin, Macaristan'ın AB'de daha önemli bir rol oynamasına ve Çin-AB ilişkilerinin yeni ve daha büyük bir gelişme düzeyine ulaşmasına yardımcı olmaktadır" dedi.

ÇİN MACARİSTAN UKRAYNA SAVAŞINDA AYNI ÇİZGİYİ İZLİYOR

Başbakan Orban düzenlediği basın toplantısında Ukrayna savaşı ile ilgili Macaristan’ın tutumunu açıkladı “Bunun yerine barışı tesis etmek için çaba göstermeliyiz. Bizim sesimiz, Macaristan'ın Avrupa'daki tek sesidir. Avrupa bugün savaştan yana. Bunun tek istisnası, acil ateşkes ve barış görüşmeleri çağrısında bulunan ve Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından sunulan Çin barış girişimi de dahil olmak üzere barış lehine tüm uluslararası çabaları destekleyen Macaristan'dır" dedi

18 ANLAŞMA İMZALANDI

Çin'in geçen yıl Macaristan'daki en büyük yatırımcı haline gelmesiyle birlikte bu ziyaretin , kültürel alışverişten ekonomik işbirliğine kadar "stratejik ortaklığımızı yeni zirvelere taşımak" için bir fırsat yarattığına inanıyor.
Budapeşte demiryolu ve karayolu altyapısı, nükleer enerji ve otomotiv sektörlerinde en az 18 anlaşmanın imzalandığını duyurdu. Ülkenin dört bir yanında batarya ve elektrikli otomobil fabrikaları, on milyarlarca avro değerindeki yatırımlarla etkileyici bir hızla büyüyor. Demiryolu bağlantılarının inşası, Macaristan ve Sırbistan arasında bir petrol boru hattı ve nükleer sektörde işbirliği de dahil olmak üzere yeni projeler de açıklandı.

AVRUPA BASINI Xİ’NİN MACARİSTAN ZİYARETİNDEN RAHATSIZ OLDU

Rfi’nin haber başlığı “Xi Jinping Macaristan'da ilişkilerin "zirveye ulaşmasını" kutladı ve AB'ye meydan okudu” seklindeydi. SudOuest AFP’ye dayandırdığı haberine “Xi Jinping Macaristan'a yaptığı ‘tarihi’ ziyaretle Avrupa Birliği'ne meydan okuyor” başlığını attı. France 24 Xi’nin Macaristan ziyaretini “Xi Jinping Macaristan'da büyük bir ihtişamla karşılandı, ‘stratejik ortaklıkları’ pekiştirildi” başlığı ile haberleştirdi.
Fransız radyosu RFI, Berlin merkezli Mercator Enstitüsü analistlerinden Claus Soong'un değerlendirmesine yer verdi. Soong'un “Xi Jinping bu Avrupalı müttefikini öne çıkarmayı seviyor ve ziyareti Çin'in AB ile görüşmelerde muhalif bir ses oluşturma ve bloğun birliğini zayıflatma çabalarını simgeliyor" sözlerine yer verdi.
Hollanda enstitüsü Clingendael'de uzman olan Xiaoxue Martin AFP'ye yaptığı açıklamada, "Xi bu ziyaretle Avrupa'nın geri kalanına bir mesaj gönderiyor: Çin kendisine böyle davranılmasını istiyor" dedi.

Sonraki Haber