Avrupa ekonomisinin 2023 tablosu: RESESYON

Avrupa Birliği (AB) ve Avro Bölgesi’nde bu yılın son çeyreği ve 2023'ün ilk çeyreğinde daralma bekleniyor. Uzmanlar kıtanın yaşadığı krizin kısa vadede düzelmeyeceğini belirtti. Tahmin edilen büyüme rakamları ise negatif bir tablo çiziyor.

Gelecek yıl için büyüme tahminleri hem AB'de hem de Avro Bölgesi’nde yüzde 0,3'e düşürüldü. Böylelikle temmuz ayındaki geçmiş büyüme tahmini yüzde birin üzerinde düşüş yaşadı. 2022 için enflasyonun AB'de ortalama yüzde 9,3 ve Avro Bölgesinde yüzde 8,5 olacağı tahmin ediliyor. Ekonomistler özellikle kış aylarına dikkat çekerek resesyonun kapıda olduğunu söyledi.

‘ZORLU BİR DÖNEMLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Avrupa Birliği Ekonomi Müdürü Paolo Gentiloni, "Rusya'nın savaşın kara gölgesini kıtamıza bir kez daha düşürdüğü bir yılın sonuna yaklaşıyoruz." dedi. Gentiloni, ekonomik durumun belirgin bir şekilde kötüleştiğini ve önümüzdeki iki çeyrekte daralmaya gidildiğini belirtti. Yükselen enerji fiyatları ve yaygın enflasyonun artık can sıktığını vurgulayan müdür, “Hem sosyal hem de ekonomik olarak çok zorlu bir dönemle karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.

YÜZDE BİRİN ÜZERİNDE BÜYÜYECEKLER BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMİYOR

Avrupa’da yalnızca dört ülkenin yüzde birin üzerinde büyümesi bekleniyor: İrlanda, Malta, Romanya ve Bulgaristan. Geri kalan ülkelerin büyüme tahmini de yüzde bir veya altında. Üç ülkenin ise 2023'te negatif büyüme yaşaması bekleniyor: Almanya yüzde 0,6, Letonya yüzde 0,3 ve İsveç yüzde 0,6.

Gentiloni, bu tabloya bakarak 2024 için büyüme tahminini açıklayarak Avro Bölgesi’nin 1,5 ve AB'nin ise yüzde 1,6 oranında büyüyeceğini öngördü.

ENFLASYON UZUN SÜRE YÜKSEK KALACAK

Avrupa Komisyonu, enflasyonun devamlılığı ile ilgili tahminlerinde karamsar bir tablo çizdi. Kısa vadede enflasyonda sert bir düşüş olmayacak. Komisyon bu yıl yüzde 8,5 ve gelecek yıl yüzde 6,1 ile enflasyonun daha uzun süre yüksek kalmasını bekliyor. Benzer şekilde, AB'de fiyatların yıllık bazda yüzde 9,3 artması ve 2023'te yüzde 7'de yüksek kalması bekleniyor.

İstihdam artışı da salgın sonrası istihdamı rekor seviyelere getiren bir eğilimi tersine çevirerek 2023'te durma noktasına gelecek. İşsizlik, 2023'te Avro Bölgesi’nde yüzde 7,2'ye ve AB'de yüzde 6,5'e yükselecek.

RESESYON NEDİR?

Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasıdır.

ALMAN EKONOMİSİ DARALACAK

Ekonomi profesörlerinden oluşan Ekonomi Bilirkişi Kurulu (SVR), Almanya ekonomisine ilişkin yıllık raporunu yayımladı. Alman hükümetine ekonomik danışmanlık yapan SVR, enerji krizi nedeniyle Alman ekonomisinin gelecek yıl 0,2 daralacağını öngördü.

Ülkenin maliye politikasını belirlemede rehberlik eden 5 kişilik kurul, bu yıl ekonominin yüzde 1,7 büyümesini beklediğini bildirirken, gelecek yıl enerji krizi nedeniyle yüzde 0,2'lik daralma tahmininde bulundu

HANELERE VE ŞİRKETLERE AĞIR BASKI VAR

SVR raporunda, enerji krizi ve yüksek enflasyonun haneler ve şirketler üzerinde ağır bir baskı oluşturduğuna yer verildi. Raporda enerji ve gıda fiyatlarında devam eden keskin artışın satın alma gücü kaybına ve özel tüketimin azalmasına neden olduğu da vurgulandı.

SVR, mümkün olduğunca yüksek enerji fiyatlarına karşı hanelere ve şirketlere yardım sağlanması gerektiğine dikkati çekiyor.

Enerji krizinin özellikle enerji yoğun sanayi kollarında üretimi olumsuz etkilediğini belirten kurul, küresel ekonomideki yavaşlamanın Alman mallarına olan talebi zayıflattığını ifade ediyor.

Paolo Gentiloni

İNGİLTERE’NİN GSYİH’Sİ DÜŞÜYOR

Son aylarda, ekonomik ve buna bağlı olarak siyasi kriz yaşayan İngiltere’de de önümüzdeki dönem için durağanlık gözüküyor. Politika yapıcılar, İngiltere ekonomisinde yüksek enerji fiyatları ve artan faiz oranlarından dolayı uzun süreli bir resesyon sinyali aldıklarını söyledi. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi önceki gün yaptığı açıklamada, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) üçüncü çeyrekte, haziran ayına kadar olan zamana kıyasla yıllık bazda yüzde 0,7 daha düşük olduğunu söyledi. Bu, 2021'in ilk üç ayından bu yana üretimdeki ilk düşüş olarak kayıtlara geçti. Düşüş, İngiltere’nin art arda iki çeyrek üretim düşüşü olarak tanımlanan resesyona girmesinin neredeyse kesin olduğu anlamına geliyor. Üçüncü çeyrekteki daralmanın bir sonucu olarak, İngiliz ekonomisi şu anda 2019'un son üç ayına göre yüzde 0,4 daha küçük ve küçülme eğiliminde.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey ise, 40 yılın en yüksek seviyesinde olan enflasyonun azaltılmasının ancak gelecek 18 ila 24 ay arasından olası olduğunu kaydetti.

FRANSA’DA BELİRSİZLİK

Fransa Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi François Villeroy de Galhau, Fransa ekonomisinde resesyonun hala olası olduğunu söyledi. Galhau Europe 1 radyosunda yaptığı açıklamada, "Fransız gemisi sert havalarda direniyor ve beklenenden biraz daha sağlam." açıklamasını yaptı. Ancak son derece uyanık olmaları gerektiğini belirten Galhau, “Mürettebatı toplamamız gerekiyor çünkü önümüzde çok fazla belirsizlik var." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber