Çalışanlar hükümeti uyardı: Emeklilik yaşını değil maaşı artırın

İşgücü eksikliği ve emeklilere ödenen primler Avrupa’da hükümetleri zorluyor. Fransa’da hükümet emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkartmak istiyor. Buna karşılıksa yüz binlerce çalışan greve çıktı

Başta Fransa olmak üzere Avrupa’da gündem emeklilik. Ekonomik krizin yarattığı darboğaz hükümetleri sallıyor. Yüksek enflasyonla baş etmeye çalışan Avrupa şimdi de emeklilik sistemi ile uğraşıyor. Fransa’da hükümetin Emeklilik Reformu halktan büyük tepki gördü. Avusturya’da ise işgücünün azalması ve nitelikli işgücüne ihtiyaç, gözleri emeklilere çevirdi.

BİRÇOK HİZMET SEKTEYE UĞRADI

Fransa’da işçi sendikaları, hükümetin emeklilik yaşını 62’den 64’e yükseltme planlarına karşı büyük eylemler düzenledi.19 Ocak’taki grevler tren hizmetlerini, uçuşları, okulları ve işletmeleri kesintiye uğrattı.

Paris, Marsilya, Toulouse, Nantes ve Nice gibi büyük Fransız şehirlerindeki eylemler ulaşım hizmetlerini durma noktasına getirdi. Eyfel Kulesi ziyarete kapatıldı ve ülkenin enerji ağı da baskı altındaydı.

En büyük sekiz sendika, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti tarafından açıklanan emeklilik reformlarına karşı “grev ve eylemlerin ilk günü” çağrısında bulunmuştu.

‘1 MİLYONU GEÇECEK’

Fransa'nın en büyük sendikası CGT'nin genel sekreteri Philippe Martinez, gazetecilere yaptığı açıklamada, toplam protestocu sayısının 1 milyonu geçmesini beklediğini söyledi. Le Monde gazetesinin bir araya getirdiği polis tahminlerine göre, ülke çapındaki mitinglere yüz binlerce kişi katıldı.

ULAŞIMDA KAOS YAŞANDI

Fransız demiryolu şirketi SNCF'ye göre, Fransa'daki tren hatlarında "ciddi aksamalar" yaşandı. Şehir içi ulaşım yetkilisi RATP Twitter'da yaptığı açıklamada, Paris'teki metro hatlarının tamamen veya kısmen kapatıldığını söyledi.

Bu arada Eurostar demiryolu şirketi, Fransa'nın başkenti ile Londra arasındaki birçok seferi iptal etti. Paris'teki Orly Havalimanındaki uçuşlar da iptal oldu. Paris'teki Charles de Gaulle havalimanı, grev yapan hava trafik kontrolörleri nedeniyle "birkaç gecikme" bildirdi, ancak iptal olmadı.

‘ARTTIRILMASI GEREKEN MAAŞLAR’

Fransa'nın batısındaki Tours'daki protesto yürüyüşünün açılışında işçiler tarafından taşınan büyük bir pankartta "Artırılması gereken emeklilik yaşı değil, maaşlar ve emekli maaşlarıdır" yazıyordu. Fransa'nın güneyindeki Nice'te büyük bir pankartta ise "Reforma hayır" yazıyordu.

‘YÜZDE 40, 64 YAŞINDAN ÖNCE EMEKLİ OLABİLİR’

Hükümet, sistemin iflas etmemesi için emeklilik reformunun hayati önem taşıdığını söylüyor. Hükümet sözcüsü Olivier Veran 18 Ocak Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, işe erken başlayan veya fiziksel olarak zorlayıcı işlerde çalışanlara yönelik istisnalar nedeniyle önerilen reform kapsamında Fransız çalışanların yüzde 40'ının 64 yaşından önce emekli olabileceğini söyledi.

“Avrupa'nın (emeklilik maaşları için) en koruyucu, en gelişmiş sistemine sahibiz” diyen Veran, "Reformlardan sonra bile, neredeyse tüm Avro Bölgesi ülkelerinden daha iyi durumda ve daha erken emekli olacağız" ifadelerini kullandı.

AVUSTURYA’DAN ‘İŞE GERİ DÖNÜN’ ÇAĞRISI

Avusturya’da ise gözler emeklilere çevrildi. Çünkü ciddi bir şekilde işgücü sıkıntısı yaşanıyor. Hükümet krize karşı önlemler almaya çalışıyor. Şansölye Karl Nehammer ve Şansölye Yardımcısı Werner Kogler, emeklilere işe dönün çağrısı yaptı. Ancak emeklilere göre, bunun başarılı olması için yasal çerçevenin değiştirilmesi gerekiyor. Şu anda Avusturya’da 20 bin emekli çalışıyor.

PRİMLER KALDIRILSIN TALEBİ

Avusturya’da Emekliler Derneği bu çağrının gerçekleşebilmesi için çalışan emeklilerden alınan primlerin kaldırılmasını istiyor. Çünkü Avusturya’da çalışan emeklilerin aldıkları ek ücretler maaşlarına ekleniyor ve prim belirleniyor. Derneğin Başkanı Ingrid Korosec, “Birçok yaşlı ve emekli vasıflı işçi, akut vasıflı işçi kıtlığına karşı bir uzman havuzu olarak mevcut fakat ekonomiyi canlandırmak için potansiyelleri şu anda yeterince kullanılmıyor.” açıklamasını yaptı.

İŞE DÖNENLER OLABİLİR

Viyana İşçi Odası Danışmanı Kadim Ülker, emeklilik bedellerinin oldukça düşük olduğu için işe geri dönen emeklilerin olacağını söyledi. Ancak Ülker, genel olarak emeklilerin emekliliklerinin tadını çıkartamadıklarını belirtti.

Sorunun kalifiye eleman yetersizliği olduğunu vurgulayan Ülker,“Kalifiye elemanlar hobi olarak haftada birkaç saat çalışmaya hazır olabilirler. Ancak Avusturyalı yaşamayı seven bir millettir, emekli olduktan sonra geri dönmeyi pek istemez. Ama son zamanlarda hayat pahalılığından dolayı ek kazanç sağlamak isteyenler çıkabilir” ifadelerini kullandı.

‘ŞİMDİLİK YAŞ TARTIŞMASI YOK’

Ülker, şu anda Avusturya’da emeklilikte bir yaş tartışmasının olmadığını söyledi. Erkeklerin 65 kadınlar ise 60 yaşında emekli olabildiklerini belirten Ülker, “Erkeklerin emeklilik yaşı 65’te kalırken, 1962 doğumlulardan itibaren kadınların emeklilik yaşı da erkeklerin emeklilik yaşı olan 65 ile eşitlenecektir. Kadınların emeklilik yaşının erkeklerin emeklilik yaşlarıyla eşitlenmesi dışında bir tartışma yok” açıklamasını yaptı.

HÜKÜMETİN KALDIRMAK İSTEDİĞİ UYGULAMA

Ülker, 60 yaşından itibaren çalışma süresini yarıya indirmek ve yarıya indirilen çalışma süresinin yarısını tam çalışıp, yarısını tümüyle çalışmadan emekliliğe ayırmanın mümkün olduğunu söyledi. Fakat Ülker, bu uygulamanın hükümet tarafından değiştirilmek ya da ortadan kaldırılmak istendiğini belirtti.

Sonraki Haber