Avrupa erken havlu attı

ABD yönetiminin baskısı ile önemli ticaret ortakları olan Rusya’ya yaptırım uygulayan Avrupa Birliği ülkeleri çark etmeye başladı. Almanya Şansölyesi, Rus gazından bir gecede vazgeçemeyeceklerini söyledi. İngiltere ve Hollanda hükûmetleri de enerjide Rusya’ya bağlı olduklarını ifade etti.

Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı başlattığı askerî harekât sonrası yaptırım yarışına giren Avrupa ülkeleri, enerji krizi karşısında zor durumda kaldı. Başta Almanya Başbakanı Olaf Scholz olmak üzere Avrupa’daki birçok hükûmet lideri, Rusya’dan enerji ithalatına yönelik olumlu açıklamalar yaptı. Hükümet olarak Rus gazına alternatifler geliştirmek için aylardır Avrupa Birliği ve diğer ortaklarla birlikte çalıştıklarını belirten Almanya Şansölyesi, “Ama bu bir gecede olmaz” dedi. Scholz, “Rusya ile enerji tedariki alanındaki ticari işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri bizim açımızdan bilinçli bir karardır” ifadelerini kullandı.

‘RUS PETROL VE GAZINA HÂLÂ ÇOK BAĞIMLIYIZ’

Enerji sektörünün Rusya’ya yönelik yaptırımlardan muaf tutulmasına yönelik İngiltere ve Hollanda’dan da açıklamalar geldi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Rusya’dan bile bir gecede petrol ve gaz kullanımını kesemezsiniz. Bu dünyadaki her ülkenin yapabileceği bir şey değil” dedi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Rusya’ya bağımlılıkları şu ifadelerle anlattı: “Putin’e ve Kremlin’e karşı elimizden geldiğince sert ve etkili şekilde geri adım atmamaya kararlı olduğumuzu göstermeliyiz. Acı gerçek şu ki; hâlâ Rus petrol ve gazına çok bağımlıyız ve Putin’in daha sonra ne yapacağını sadece tahmin edebiliriz.”

RUSYA: KUZEY AKIM 1’E AMBARGO UYGULAMA HAKKIMIZ VAR

Rusya Federasyonu, Atlantik cephesinin uluslararası yalnızlaştırma girişimine tepki gösterdi. Kuzey Akım 2 projesinin askıya alınmasına atıfta bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, “Bizim de buna misilleme yapma ve hâlihazırda yüzde yüz kapasite ile çalışan Kuzey Akım 1 boru hattına ambargo uygulama hakkımız var” diye konuştu. Novak’ın açıklaması ile tedirginliğe kapılan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursulavon der Leyen ise enerji tedarikinde AB’nin bağımsızlığını sağlamak açısından tedarikçilerin çeşitlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

ABD, AB ÜLKELERİNİ UÇURUMA İTİYOR

Uzmanlar, ABD yönetiminin baskısı ile Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlara katılan AB üyesi ülkelerinin enerji tedariki çeşitlendirmesini kısa ve orta vadede gerçekçi bulmuyor. Çünkü AB üyesi ülkelerin doğal gaz ihtiyacının yüzde 40’ını, petrol ihtiyacının yüzde 30’unu, kömür ihtiyacının yüzde 50’sini Rusya’dan karşılıyor. Son olarak Washington ve Londra yönetimleri Rusya’ya petrol ambargosu uygulayacaklarını duyurdu. Ancak ABD’nin Rusya’dan ithal ettiği petrol ve petrol ürünleri ihtiyacının yüzde 1,3’ü oluşturuyor. İngiltere ise petrol ihtiyacının 1,5’ini Rusya’dan alıyor. Rusya, AB üyesi ülkelerin petrol ihtiyacının yüzde 30’u sağlıyor. Sadece bu rakamlar bile ABD ve İngiltere’nin AB ülkelerini uçuruma ittiğini kanıtlıyor.

Sonraki Haber