Avrupa göçmenlere karşı duvarlar örüyor

Önce Kuzey Afrika ve Suriye, ardından da Ukrayna’dan gelen göç akınıyla karşı karşıya kalan Avrupa’nın pek çok sınırında duvarlar yükseliyor. Sınırlarda demir betonlar, dikenli teller ve gözetleme kameraları mültecilerin geçisine izin vermemek için hazır bekliyor.

Bu ayın başlarında, Polonyalı askerler, Polonya ile Litvanya arasına yer alan Rus bölgesi Kaliningrad sınırına dikenli teller çekmeye başladı. Polonya ayrıca Polonya-Belarus sınırına da 186 kilometrelik duvar inşa etti.

Rusya ile Finlandiya arasındaki sınıra dikenli teller çekiliyor. Yakın zamanda tamamlanacak teller iki ülke arası geçişliliği azaltmayı hedefliyor.

Litvanya kısa zaman önce tamamlanan 500 kilometrelik çelik duvar için bütçesinden 152 milyon avro ayırmıştı.

 ‘AB’NİN GÖÇLE MÜCADELESİ YETERSİZ’

Avusturya, Macaristan ve Sırbistan, Avrupa Birliği'nin göçle mücadele uygulamalarını yetersiz bularak Balkanlardaki sınır güvenliğini artırmak için üçlü anlaşma imzaladı.

 Belgrad'ta yapılan imza töreni sırasında Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, AB'nin iltica sisteminin işlevsiz hale geldiğini söyleyerek "Artık AB ülkelerinin ortak politikaları dışında yeni işbirlikleri aramanın gerektiği bir noktaya geldik" ifadelerini kullandı.

Nehammer, Avusturya'da yıl sonuna kadar 100 binden fazla iltica başvurusu yapılmasını beklediklerini bu sayının 2021 yılında 40 bin civarında olduğunu belirtti.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise bu yıl sınırlarından 250 binden fazla izinsiz geçiş girişimi yapıldığını kaydetti. Orban "Göçü yönetmek durumunda değiliz, onu durdurmamız lazım. Onlara sınırlardan geçemeyeceklerini göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.

GERİ GÖNDERMELERE DESTEK

Avusturya ve Macaristan, Sırbistan'a ülkeye güvenli olarak nitelendirilen ülkelerden gelen ve iltica etmesi gerekmeyen kişileri uçakla geri gönderme konusunda destek olma sözü verdi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic, kendi ülkelerini ve Avrupa'yı korumak için yığılmayı Kuzey Makedonya'ya kaydırmaya hazır olduklarını belirtti.

Üç ülke arasında imzalanan pakt kapsamında Kuzey Makedonya sınırına yeni araçlar, termal kameralar ve dronelarla donatılmış ilave 100 güvenlik personeli gönderilecek.

Sonraki Haber