Hiçbir delil AİHM’yi ikna etmiyor

Yurt dışındaki kurumlar üzerinden aklanmaya çalışan FETÖ hükümlüleri lehine bir karar daha çıktı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, FETÖ üyeliğinden hapis cezası alan eski Zaman muhabiri Ayşenur Parıldak’ın yargılaması için ‘ihlal’ kararı verdi. Kararda Bylock’un yeterli delil olmadığı ileri sürüldü

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), FETÖ’yü aklayan bir karara daha imza attı. FETÖ’den hüküm giyen eski Zaman gazetesi muhabiri Ayşenur Parıldak’ın başvurusunu 19 Mart’ta değerlendiren AİHM, Türkiye aleyhine ihlal kararı vererek Parıldak’a 22 bin Avro tazminat ödenmesine hükmetti.

2012’de Taraf’ta staj yapan, 2012-2016 arasında FETÖ’nün yayın organı Zaman gazetesinde çalışan Parıldak, 2017’de FETÖ üyeliğinden 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Parıldak’ın 15 Temmuz 2016’dan önce kullandığı iki ayrı telefon hattında da Bylock yer aldığı, Bank Asya’da hesabı bulunduğu, 15 Temmuz gecesi sosyal medyada FETÖ lehine paylaşımlar yaptığı, FETÖ’cülerin yönettiği Fuat Avni isimli sosyal medya hesabına bilgi aktardığı ileri sürülmüştü. Dava dosyasında Parıldak’ın babasının da FETÖ’ye ait bir derneğe havale yaptığı da aktarılmıştı.

Zaman’da yargı muhabiri olan Parıldak, çalıştığı dönemde FETÖ kumpas davalarıyla ilgili haberler yapmış, 28 Şubat kumpas davalarındaki komutanları hedef göstermişti.

TUTUKLULUĞU HUKUKSUZMUŞ

Yüksek Mahkeme kararında, 15 Temmuz’dan sonra Parıldak’ın tutukluluk gerekçesinin hukuksuz olduğu ileri sürüldü, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddia edildi. AİHM’deki Türk hakim Saadet Yüksel’in şerhi nedeniyle oy çokluğuyla alınan kararda, tutukluluk için delillerin yetersiz olduğu belirtildi.

Parıldak’ın Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasında, kullandığı iki ayrı telefon hattında Bylock yer alması, Bank Asya’da hesabının bulunması, Zaman gazetesinde yaptığı haberler ve babasının FETÖ’nün yönettiği bir derneğe havale yaptığı delil olarak gösterilmişti.

AİHM kararında, Parıldak’ın telefonlarında Bylock bulunmasının örgüt üyeliğine yeterli delil olmadığı bildirildi.

15 TEMMUZ PAYLAŞIMI

11 Ağustos 2016’da tutuklanan Parıldak hakkında 28 Kasım 2016’da hazırlanan iddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi sosyal medyada yaptığı paylaşımlara yer verildi. Parıldak paylaşımlarında, “şiddet tekelinin devletten alınıp halka verildiğini” yazarak şunları ifade etmişti:

“Dün geceden itibaren şiddet tekeli devletin elinden alınıp halka verilmiştir, beni en çok ürküten şey bu anarşi ortamı.”

“Cübbesini üç kuruşa satan alçak yargı mensupları, hukuk eğitimi almış biri olarak hepinizden utanıyorum.”

Yargıtay, Ankara’daki yargılamada 7 yıl 6 ay hapis cezası alan Parıldak’ın cezasını onamıştı. Kararı AYM’ye götürerek itiraz eden Parıldak’ın başvurusu, 2018’de reddedilmişti. Parıldak, 5 yıl 7 ay cezaevinde kaldıktan sonra 18 Mart 2022 tarihinde tahliye olmuştu.

BYLOCK’U DELİL KABUL ETMİYORLAR

AİHM, 26 Eylül 2023’te karar bağladığı FETÖ hükümlüsü Yüksel Yalçınkaya başvurusunda Türkiye’deki yerel mahkemenin kabul ettiği FETÖ delillerini reddetmişti. Yüksek Mahkeme, Bylock kullanmanın, Banka Asya’ya para yatırmanın ve FETÖ kuruluşlarına üye olmanın terör örgütü üyeliğine delil olamayacağını ileri sürmüştü. Türkiye’nin tazminata mahkum edildiği kararın, çok sayıda FETÖ’cünün başvurusu için de emsal nitelikte olacağı yorumu yapılmıştı.

366 FETÖ’CÜ İÇİN KARAR ÇIKTI

Yalçınkaya kararının ardından çok sayıda FETÖ hükümlüsü, bu kararın emsal nitelikte olduğunu ileri sürerek AİHM’e aklanmak için başvuru yaptı. AİHM İkinci Dairesi, 12 Aralık’taki Kolay ve diğerleri v. Türkiye davası ile Mecit ve diğerleri v. Türkiye davasında Yalçınkaya kararını emsal göstererek 366 FETÖ üyesini aklayan karar vermişti.

AYM’YE FETÖ’YÜ AKLAMA ÇAĞRISI

FETÖ’cülerin yurt dışındaki avukatı Gökhan Güneş, Anayasa Mahkemesi Başkanı seçilen Kadir Özkaya’ya AİHM’nin Yalçınkaya kararını uygulaması için çağrı yaptı. 21 Mart’ta sosyal medya hesabından açık mektup yayınlayan Güneş şunları kaydetti:

“Başkanlığınız döneminde işiniz bir yönüyle çok kolay diğer taraftan da selefiniz gibi davranmanız halinde çok zor olacaktır. İşiniz çok kolaydır, zira AİHM tabir caizse bu hukuksuzluktan çıkılabilmesi önemli bir fırsat sunmuş ve Yalçınkaya kararını vermiştir. Yapılacak şey basittir; tıpkı İbrahim Er ve diğerleri kararında olduğu gibi AİHM kararlarının objektif etkisi gereği önünüzde bekleyen binlerce dosyaya Yalçınkaya kararını uygulamaktır. On binlerce insan sabırla bu kararın uygulanmasını beklemektedir.

“8 yıldır adeta sivil ölüme terkedilen ve bu zamana kadar her türlüsü esirgenen, ancak AİHM kararıyla da olsa tesisi mümkün olan hukuk ve adaleti ülkeye ve insanımıza çok görmeyeceğiniz umulmaktadır.”

Sonraki Haber