Avrupa’da 15 Temmuz etkinlikleri

Avrupa'da yaşayan Türkler 15 Temmuz'u unutmadı, ihanet günü yaşananları tüm Avrupalılara bir kez daha hatırlattı.

Avrupa'da 15 Temmuz'un yıldönümünde 3 binden fazla toplantı ve anma etkinliği düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti Münster Başkonsolosluğu bir yazılı açıklama ile FETÖ’nün yenilgi sonrası yurtdışında yuvalandığına dikkat çekti. Münster Başkonsolosluğu açıklamasında özetle şu görüşlere yer verildi:

“FETÖ, yurtiçindeki yapısının giderek zayıflaması sonucunda yeni bir strateji değişikliğine gitmiş ve yurtdışı faaliyetlerine ağırlık vermeye başlamıştır. Küresel boyutta iktidar ve hâkimiyet arzusuna sahip olan FETÖ, Almanya dâhil dünyada yaklaşık 160 ülkede, okulları, sivil toplum kuruluşları, medya kuruluşları ve şirketleriyle mevcuttur.

“Örgütün yurtdışı ayağıyla mücadelemiz çerçevesinde, üçüncü ülkelerin emniyet ve istihbarat makamlarıyla düzenli olarak resmi temaslar gerçekleştirilmektedir. Bu girişimlerimiz sayesinde, yeni nesil bir terör örgütü olarak nitelendirilebilecek FETÖ’nün kendisini lanse etmeye çalıştığı gibi eğitim ve hayır işleriyle uğraşan toplumsal bir hareket olmadığı, siyasi ve ekonomik emelleri bulunan karanlık ve sinsi bir örgüt olduğu uluslararası planda yavaş da olsa anlaşılmaya başlanmıştır.

Nitekim, çeşitli ülkeler ve uluslararası örgütler, FETÖ’yü terör örgütü olarak ilan etmişlerdir: 19 Ekim 2016 tarihinde düzenlenen İİT Dışişleri Bakanları 43. Toplantısında FETÖ terör örgütü olarak ilan edilmiş; benzer bir karar 1 Aralık 2016 tarihinde Asya Parlamenterler Asamblesi tarafından alınmış; 27 Ocak 2017 tarihinde ise İİT Parlamenterler Birliği’nin 12. Konferansında teyit edilmiştir. Ayrıca, KKTC’ye ilaveten, Pakistan Yüksek Mahkemesi, 28 Aralık 2018 tarihinde aldığı kararla, FETÖ’yü terör örgütü olarak tanımlamıştır…

20’den fazla ülkeden 120’den fazla FETÖ mensubunun Türkiye’ye sınırdışı edilmesi sağlanmıştır. Bu bağlamda, NATO müttefikimiz Almanya’dan FETÖ mensuplarına sığınma hakkı tanımamasını ve bu şahısların işledikleri suçlardan ötürü yargılanmak üzere ülkemize iade edilmesini bekliyor ve umut ediyoruz.”

BERLİN BÜYÜKELÇİSİ: 15 TEMMUZ TARİHİ ZAFER

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle Almanya’daki Türk temsilciliklerinin yanı sıra Türk sivil toplum kuruluşları ve dernekler de anma programları düzenlendi.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, elçilikte düzenlenen programda yaptığı konuşmada, 15 Temmuz’un ülke tarihinin zaferle sonuçlanan en önemli olaylarından biri olduğunu söyledi. Bu zaferin en başta kendi iradesi üzerinde başka bir egemen güç tanımayan, devletini ve demokratik kazanımlarını korumak için canını ortaya koyan Türk milletine ait olduğuna işaret eden Aydın, şöyle devam etti:

“O gece, kadını erkeği, genci yaşlısıyla milletimizin sergilediği cesaret sayesinde ülkemiz, büyük bir komplonun ve işgal girişiminin üstesinden gelmiştir. Tarihimizin en büyük ihanetlerinden biri Sayın Cumhurbaşkanımızın cesur ve kararlı tutumu ile asil milletimizin şanlı direnişi karşısında dünyaya örnek bir demokrasi dersine dönüşmüştür.

Herkesin köşesine çekildiği sakin ve sessiz bir yaz akşamında, ülkemizi kanlı bir kargaşa ve ölüm kalım savaşının eşiğine getiren FETÖ’cü alçaklara karşı direnen 251 şehidimiz ve yaralanan binlerce vatandaşımızın her birinin ayrı hikayesi var. Bugün topraklarımızda hür ve bağımsız yaşıyorsak, bunu o günkü şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz.”

HALEN FETÖ GERÇEĞİNİ KABULLENMEK İSTEMİYORLAR

Alman muhataplarıyla temaslarında, FETÖ’nün sinsi bir örgüt olduğunu, Almanya için de bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu anlattıklarını kaydeden Aydın, “Türk mahkemelerinin ortaya koyduğu ayrıntılı delilleri kendileriyle paylaştık. Bütün girişimlerimize rağmen Alman muhataplarımız maalesef halen FETÖ gerçeğini kabullenmekten uzak görünmektedir. Alman muhataplarımızın bu konuda müttefikliğe de yakışan bir dürüstlük ve samimiyet içerisinde hareket etmelerini talep ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

NÜRNBERG, ŞEHİDİ SERHAT ÖNDER’İ UNUTMADI

Nürnberg’de de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Etkinliği, iki ayrı törenle yapıldı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Nürnberg Başkonsolosluk binasında ve UID (Uluslararası Demokratlar Birliği) tarafından yapılan iki ayrı törenle gerçekleşti.

Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz himayesinde yapılan ilk törende, Nürnbergli şehit Serhat Önder’in kardeşleri Gökhan ve Harun Önder kardeşler ve eşleri, Türk sivil kuruluş Başkan ve temsilcileri, vatandaşlarımız ve konsolosluk mensupları katıldı:

"Nürnberg’deki vatandaşlarımız açısından 15 Temmuz hain darbe girişiminin başka bir boyutu daha vardır. Nürnberg’deki Türkler o melun gecede FETÖ terör örgütünün kanlı operasyonuna karşı mücadelede bir şehit vermiştir."

Frankfurt Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği de açıklamasında şöyle dedi:

“Anayasal düzenimizle milli birlik ve beraberliğimizi hedef alan 15 Temmuz 2016 menfur darbe girişimini, bu yıl dönümünde de bir kez daha kınıyoruz. Türkiye'nin topyekün refahına ve huzuruna kasteden bir kalkışmanın asla tekrarlanmaması için o gün olduğu gibi bugün de milletimizle tüm farklılıkların ötesinde birlik ve beraberlik içerisinde olmaktan gururluyuz. Darbe girişimine engel olurken şehit düşen vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet gazilerimize şifalar diliyoruz. Vatan size minnettardır.”

VATAN PARTİSİ TEMSİLCİLİKLERİ TOPLANTILARA DAVET EDİLDİ

Avrupa'da düzenlenen toplantılara Vatan Partisi yöneticileri de katıldı. Vatan Partisi Avrupa Temsilciliği, Berlin Büyükelçiliği’nin kutlama programına davet edilirken, Avusturya Temsilcisi Yener Güneş, Türkiye Cumhuriyeti Avusturya Büyükelçisi Ozan Ceyhun tarafından etkinliğe davet edildi. Vatan Partisi Münih Temsilcisi Abbas Arslandoğan da konsolosluğun davetine katıldı.

Sonraki Haber