Avrupa’da avro ve dolarda sert dalgalanmalar geliyor! Uzman isim uyardı

AP seçimlerinin ardından euro/dolar paritesinde yaşanan düşüşe, siyasi istikrarsızlık beklentileri öncülük etti. Ekonomist Serhat Latifoğlu, ‘AB’nin, para birimi değerinde önümüzdeki süreçte sert hareketler yaşanacak’ öngörüsünde bulundu.

Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından euro, dolara karşı değer kaybı yaşadı. Seçimler, AB yasama organındaki statükonun bozulacağının işaretlerini verdi. Neoliberal partilerin güç kaybetmesi, AB’nin siyasi olarak daha çalkantılı olacağını gösterdi.

DOLAR, EURO DÜŞECEK Mİ?

Konuyu Aydınlık Avrupa için değerlendiren Aydınlık gazetesi yazarı ekonomist Serhat Latifoğlu, siyasi istikrarsızlık ile birlikte ekonomik istikrarsızlığın artacağına dikkat çekti. Latifoğlu, Türkiye’nin önemli bir ticaret ortağı olan AB’de yaşanan bu gelişmelere karşı, hükümetin üreticileri korumak için alması gereken önlemleri anlattı.

Serhat Latifoğlu

EKONOMİK İSTİKRARSIZLIK ARTACAK

Parlamento seçimleri AB'deki ekonomik beklentileri şekillenmesinde nasıl bir rol oynadı?

Seçimler, ekonomik beklentilerde çok ciddi etkiler yaratacak. Avrupa Birliği’nin zaten oldukça kırılgan bir yapısı var. 2008 krizinden sonra yaşanan durgunluk süreci tam bir miktar toparlanmaya başlamışken Kovid-19 pandemisi ve ambargo süreci geldi. Siyasi istikrarsızlığın da buna eklenmesiyle ekonomik istikrarsızlık artacak.

FİNANSALLAŞMA BİRLİK EKONOMİSİNİ SARSIYOR

Avronun dolara karşı değer kaybetmesinin seçimlerle nasıl bir bağlantısı var?

Avronun değer kaybetmesinde seçimin etkisi var. Ekonomik görünümü de zayıf. Son birkaç ayda gelen olumlu verilere rağmen AB ekonomisi beklenenin altında büyüyor. Ambargoların etkisi de hala ciddi anlamda sürüyor. Son 15-20 yıldır zaten bir sanayisizleşme politikası izliyorlar. Finansallaşma ve yüksek borçluluk gibi faktörler başta Almanya olmak üzere Birlik ekonomisini ciddi anlamda sarsıyor.

AVRO/DOLAR SERT DALGALANMALAR YAŞAYACAK

Bundan sonraki süreçte avro/dolar paritesi sert dalgalanmalar yaşayacaktır. Siyasi haber akışına bağlı olarak yaşanacak bu sert hareketler, avronun baskılanması yönünde olacak bir süre. Bu yüzden Avrupa Merkez Bankası, beklenenden daha fazla faiz indirimine gidebilir. Bu sene üç faiz indirimi bekleniyordu, biri yapıldı. Kalan ikisi yerine üç ya dört kez faiz indirimine gidilebilir ya da beklenenden yüksek oranlarda faiz indirimi yapılabilir.

KUR RİSKİ SİGORTALANMALI

Bu değer kaybı Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? Türkiye ne gibi önlemler almalı?

Avronun değer kaybı Türkiye için olumsuz çünkü ihracat pazarımızın yüzde 55’i Avrupa’da. Burada yaşanacak olan değer kaybı ihracatçılarımızı olumsuz etkileyecek. Burada alınabilecek olan çeşitli finansal önlemler var. Bu noktada kur riskine karşı ihracatçıların ve ithalatçıların sigortalanması için devletin daha somut adımlar atması gerekir. Hükümet, bu sigortalama işlemini, özellikle KOBİ’lerin bu risklerden korunmasını sağlamak için zorunlu hale getirmeli. Kur korumalı mevduat (KKM), bu sigortalamayı sağlıyordu ancak KKM’de tasfiyeye gidilmesiyle birlikte bu sigortalama unsuru ortadan kalktı. Başka sigorta ürünleri bu noktada kullanılabilir. Burada kamunun yol gösterici olması lazım.

Sonraki Haber