Avrupa'da bayram sevinci

Kurban Bayramı'nın başlamasıyla birlikte Avrupa ülkelerinde yaşayan binlerce Müslüman, bayram namazını kılmak için sabah saatlerinde camilere akın etti, sevdikleriyle bayramlaştı

Dünya genelinde Kurban Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Almanya’da 3 bine yakın cami ve mescitte bir araya gelen Müslümanlar bayram namazını kıldı. Başkent Berlin Şehitlik Camisi’nde namaz kılan Müslümanlar, daha sonra hem cami içinde hem de cami bahçesinde birbirleriyle bayramlaştı. Bayram namazını Şehitlik Camisi’nde kılan Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen de namazın ardından yaptığı açıklamada, manevi güçle birlik, beraberlik ve dayanışmayı koruyarak Kurban Bayramı'nı Almanya'da idrak ettiklerini belirtti. Şen, başta Almanya'daki Türkler olmak üzere tüm İslam aleminin bayramını tebrik ettiğini ifade etti.

ALMANYA

Sabahın erken saatlerinden itibaren Berlin'deki Şehitlik Camisi ile Köln Merkez Camisi'ni dolduran Müslümanlar bayram namazını kıldı. Berlin Din Hizmetleri Ataşesi Emre Şimşek verdiği vaazda, bayramların kardeşliğin, paylaşmanın, birbirini karşılıksız sevmenin ve barışın sözde kalmayıp somutlaştığı özel ve güzel günler olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen de namazın ardından yaptığı açıklamada, manevi güçle birlik, beraberlik ve dayanışmayı koruyarak Kurban Bayramı'nı Almanya'da idrak ettiklerini belirtti.

Şen, başta Almanya'daki Türkler olmak üzere tüm İslam aleminin bayramını tebrik ettiğini ifade etti.

YUNANİSTAN

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Müslümanlar bayram namazını, ibadete açılan ilk resmi camide kıldı. Yaklaşık 850 metrekare büyüklüğünde 350 kişi kapasiteli camide bir araya gelen Müslümanlar, bayram sevincini birlikte yaşadı. Namazın ardından cemaat için meyve suyu ve çocuklar için hediye dağıtıldı. Yaklaşık 150 bin Müslümanın yaşadığı Atina'nın farklı bölgelerindeki mescitlerde de bayram namazı kılındı.

İTALYA

Kuzeydeki Milano kenti ve çevre vilayetlerde yaşayan Türk toplumu, sabah bayram namazında bir araya geldi. Milano, Venedik, Como, Modena, Imperia kentlerinde yaşayan Türk vatandaşları, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) camilerinde bayram namazını kılıp bayramlaştı.

Liderlerden Kurban Bayramı mesajı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, tüm Müslümanların Kurban Bayramı'nı tebrik etti. Scholz, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Kurban Bayramı'nın mübarek olmasını dileyerek, "Tüm Müslümanların mübarek ve barışçıl bir Kurban Bayramı geçirmesini dilerim" ifadesini kullandı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, "Almanya'daki tüm Müslümanlara huzur ve bereket dolu bir Kurban Bayramı diliyorum" ifadesini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığına ait Twitter hesabından da yapılan paylaşımda, "Kurban Bayramı mübarek olsun. Dünyadaki tüm Müslümanların mübarek bir Kurban Bayramı ve huzurlu hac dönemi geçirmelerini diliyoruz" denildi.

Hollandalı siyasetçi, yine islam’ı hedef aldı

Irkçı ve İslam karşıtı söylemleriyle bilinen Hollandalı siyasetçi Geert Wilders, Kurban Bayramı üzerinden İslam’a hakaret etti. Özgürlük Partisi (PVV) Genel Başkanı Wilders, Kurban Bayramı hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımında “bu mide bulandırıcı İslam geleneğini yasaklayın” ifadelerini kullandı. Paylaşımı nedeniyle çok sayıda tepki alan Wilders, nisan ayındaki sosyal medya paylaşımında da Hz. Muhammed’e yönelik çirkin ifadeleri nedeniyle büyük tepki çekmiş, şikayetler üzerine Wilders’ın twitter hesabı askıya alınmıştı.

Sonraki Haber