Avrupa’da benzin kuyrukları oluştu

Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, brent petrol fiyatını 130 dolara, bin metreküp gazın fiyatını da 3 bin dolara çıkarttı. Avrupa’nın istikrarlı ekonomileri de krizden etkilendi. Almanya’da benzinin nispeten ucuz olduğu yerlerde akaryakıt istasyonlarında otomobil kuyrukları oluştu

AYDINLIK AVRUPA

Önce Kovid-19 salgını şimdi ise Ukrayna krizi nedeniyle enerji fiyatları rekor kırdı. Avrupa'da doğal gaz fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinden bu yana 12 günde yaklaşık yüzde 160 arttı.
Avrupa'da en fazla derinliğe sahip Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören mart vadeli kontratların fiyatı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a askeri operasyon başlattıklarını duyurmasıyla 24 Şubat'ta 132,7 avro oldu.
Megavatsaat başına 220 avrodan açılan nisan vadeli kontratların fiyatı, 345 avroya kadar çıktı.

ALMANYA’DA BENZİN KUYRUKLARI OLUŞTU

Almanya’da bir litre süper benzin 2,215 avroya, bir litre dizel de 2,232 avroya yükselerek rekor kırdı. Yüksek fiyat nedeniyle, sürücüler nispeten ucuz yakıta ulaşmak için farklı bölgelere gitmek durumunda kaldı. Dizelin 2,02 avro, süper benzinin 2,01 avro olduğu Leipzig'de akaryakıt istasyonlarının önünde yarım kilometrelik araç kuyruğu oluştu. Wittenberger Straße'deki benzin istasyonlarındaki yoğunluk nedeniyle trafik sıkıştı. Twitter’da gündem olan benzin kuyruklarının fotoğrafları çokça paylaşıldı.

DOĞAL GAZA İKİ KATTAN FAZLA ZAM

Avrupa’da doğal gaza yapılan zammın ardından doğal gazın megavatsaat fiyatı 148 avrodan 345 avroya yükseldi. Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne ambargo uygulanması planının gündeme gelmesiyle petrol fiyatları 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Yapılan zammın ardından doğal gazın yüzde 40’ını Rusya’dan karşılayan 20 Avrupa ülkesi, şubat ayında Rusya’ya 5,6 milyar doğal gaz için ödeme yaparken, mart ayında 18 milyar ödeme yapacak. Bu arada Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımlara karşı Moskova yönetimi misilleme yapmaya hazırlanıyor.

ENERJİ İTHALATINDAN VAZGEÇEMİYORLAR

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya ile enerji tedariki alanındaki ticari işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesinin bilinçli bir karar olduğunu belirterek, Rusya'dan enerji ithalatını savundu. Scholz, yaptığı yazılı açıklamada, hükûmet olarak Rus enerjisine alternatifler geliştirmek için aylardır Avrupa Birliği ve diğer ortaklarla birlikte çalıştıklarına işaret ederek, "Ama bu bir gecede olmaz. Bu nedenle, Rusya ile enerji tedariki alanındaki ticari işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri bizim açımızdan bilinçli bir karardır." ifadelerini kullandı.
Avrupa'nın Rusya'dan enerji tedarikini kasıtlı olarak yaptırımlardan muaf tuttuğuna işaret eden Alman Şansölye, "Şu anda Avrupa'nın ısıtma, güç kaynağı ve sanayi için enerji arzını güvence altına almanın başka bir yolu yok. Bu nedenle, genel çıkarlarımız ve vatandaşlarımızın günlük yaşamı için (Rusya'dan enerji ithalatı) büyük önem taşıyor" dedi.

Sonraki Haber