Avrupa’da cinayetlerin neredeyse yarısı kadın cinayeti

Avrupa’da 2019 yılı kasten öldürme raporu açıklandı. Eurostat’ın açıkladığı verilere göre, Avrupa Birliği ülkelerinde 2019’da 3 bin 875 cinayet işlendi. Bu cinayetlerin yüzde 36’sının kadın cinayeti olduğu belirtildi.

Avrupa Birliği İstatistik Kurumu Eurostat'tan alınan son veriler, Letonya'nın nüfus başına düşen cinayet sayısı açısından AB'de birinci olduğunu gösterdi. 17 Eylül'de yayımlanan nüfus büyüklüğüne göre kasten insan öldürmeye ilişkin veriler (100 binde kişi başına işlenen ve polis tarafından kaydedilen suçlar.) 2019'da en yüksek rakamların Letonya (4,7) ve Litvanya'da (3) gözlemlendiğini, bunu diğer dokuz ülkenin izlediğini ortaya koydu. 100 bin kişi başına 1 ve 2 kasıtlı cinayetin görüldüğü ülkeler; Estonya, Finlandiya, Kıbrıs, Slovakya, Romanya, Fransa, Belçika, Bulgaristan ve İsveç. 15 ülkede oran 100 bin kişi başına 0,5 ila 1 arasında. Bu oran Slovenya'da 0,5'in altında.

BAZI ÜLKELERDE KADIN CİNAYETLERİ ERKEK CİNAYETLERİNDEN FAZLA

Kıbrıs, Letonya, Malta, Avusturya, Norveç ve İsviçre'de 2019 yılında erkek cinayetinden daha fazla kadın cinayeti işlendiği görüldü. Macaristan, Almanya, Hırvatistan, Danimarka ve Çekya'da kadın cinayeti oranı yüzde 40'ın üzerinde. 8 ülkede bu oran yüzde 30 ila 40 arasında değişiyor. Romanya, Yunanistan, Slovakya, İrlanda, Litvanya, Estonya ve İsveç'te ise bu oran yüzde 30'un altında. Her iki yıl için veri sağlayan 23 ülkenin 12'sinde, kadın mağdurların yüzdesi önceki yıla göre azaldı. Letonya'nın rakamı, Estonya ve Litvanya'nın rakamlarından daha yüksek. Öte yandan, 2010'da kayıt altına alınan 577 bin 400 cinsel suç sayısı 2019’da yüzde 11 artarak 642 bine ulaştı.

HER 45 DAKİKADA BİR KADIN

ŞİDDETE UĞRUYOR

Kadına şiddetin ciddi boyutlara ulaştığı ülkelerden biri de Almanya. Almanya Federal Emniyet Dairesinin (BKA) verilerine göre, her gün bir kadın cinayeti işleniyor ve her 45 dakikada bir kadın şiddete maruz kalıyor. Kadına şiddette her geçen yıl artış kaydedilen BKA verilerinde, Kovid-19 salgınıyla sayıların daha da yükseldiği aktarıldı.

Ülkede şiddete maruz kalanların yüzde 81'inin kadın olduğu bilgisinin paylaşıldığı raporda, şiddete uğrayan kişilerin neredeyse yarısının şiddet uygulayan kişi ile aynı evde yaşadığı ortaya kondu. 2019 yılında Almanya'da öldürülen kadın sayısı 267 olurken, 542 kadının ise öldürülmeye çalışıldığı tespit edildi. Mevcut veya eski partner kaynaklı şiddet vakalarında bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,7'lik bir artış yaşandı. 141 bin 792 kadının partneri tarafından şiddete maruz kaldığı raporlarda da yer aldı.

SALGINDA ŞİDDET ARTTI

Almanya Aile Bakanlığının 2020 yılına ilişkin ön raporunda sayılar verilmezken, Kovid-19 salgını kapsamında alınan sokağa çıkma yasakları ve evden çalışma gibi önlemler nedeniyle kadınların evde partnerleriyle daha fazla vakit geçirdiği vurgulandı. Evde kalmak zorunda kalan kadınların daha fazla şiddete maruz kaldığı ve polise bildirilmeyen çok sayıda vaka olduğu tahmin ediliyor. Kayda geçen şiddet vakaları arasında cinayet, cinayete teşebbüs, yaralama, tecavüz, taciz, tehdit, izleme ve özgürlüğün elinden alınması gibi suçlar yer alıyor.

Sonraki Haber