Avrupa’da eğilim faiz indirimi

Avro Bölgesi ve Birleşik Krallık'taki olumlu piyasa koşulları ve ABD'deki düşük enflasyon, özellikle Avrupa’yı faiz indirimlerini değerlendirmeye sevk edebilir. Avro ve sterlin güçlendikçe, ABD de doların rekabet gücünü korumak için faiz oranlarını ayarlama baskısı hissedebilir

Uzmanlar Avrupa'da yıl sonuna kadar birden fazla kez faiz indirimi bekliyor. Reuters anketine katılan ekonomistlerin yüzde 80'inden fazlasına göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB) bu yıl eylül ve aralık aylarında olmak üzere iki kez daha mevduat faizini düşürecek ve piyasaların şu anda beklediğinden daha az indirim yapacak. Nisan ayından bu yana, Reuters anketlerine katılan ekonomistler, haziran ayında yapılan da dahil olmak üzere bu yıl toplam üç indirim tahminini tutturdu. Ayrıca, vadeli faiz oranlarında yıl sonuna kadar toplam dört indirim tahmin ediliyor.

DAHA TEMKİNLİLER

Temmuz ayında Avro Bölgesi enflasyonunda beklenmedik artış, rekor düşük seviyeye yakın işsizlik ve hala durağan olan ekonomik faaliyet, ECB politika yapıcılarının temkinli olmasına neden oldu. 8-13 Ağustos tarihlerinde Reuters tarafından yapılan bir ankete katılan 81 ekonomistin 66'sı, ECB Yönetim Konseyi'nin bu yıl eylül ve aralık aylarında 25 baz puanlık iki faiz indirimi daha yaparak mevduat faizini yüzde 3,25'e çekeceğini öngördü. Bu çoğunluk görüşü, son iki Reuters anketi ile büyük ölçüde uyumluydu.

AVRO YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Avro, ABD enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından ABD doları karşısında ocak ayından bu yana görülen en yüksek seviye olan 1,1'in üzerine çıktı. EUR/USD paritesi, ABD dolarındaki gevşeme nedeniyle Haziran sonundan bu yana yüzde 3 oranında yükseldi.

Doların yabancı para birimlerinden oluşan bir sepete göre değerini ölçen USD Endeksi son dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Fed'in önümüzdeki aydan itibaren faiz indirimlerine başlaması beklenirken, küresel merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme yarışına girmesi ve bunun da bir kur savaşına yol açması muhtemel.

FED’E İLİŞKİN GÖRÜŞLER DEĞİŞTİ

HSBC'de kıdemli Avrupa ekonomisti olan Fabio Balboni, "Özellikle enflasyon cephesindeki son gelişmeler nispeten şahin. Fakat ECB'nin daha hızlı faiz indirimine gitmek için acele edeceğini düşünmüyoruz." yorumunu yaptı.

Temmuz ayı ABD istihdam raporunun beklenenden zayıf çıkması ve enflasyonun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yüzde 2'lik hedefine doğru seyretmesinin ardından, ABD faiz vadeli işlem piyasaları geçen hafta 2024 yılında Fed'in 50 baz puanlık faiz indirimine karşılık 120 baz puanlık faiz indirimi yaptı. Aralarında Fed'in bazı ana işlemcilerinin de bulunduğu birçok banka Fed'e ilişkin görüşlerini değiştirmiş olsa da aynı bankaların çoğu ECB'ye ilişkin görüşlerini değiştirmemiştir. Fed'in, ECB'nin bir sonraki toplantısından sadece birkaç gün sonra, eylül toplantısında faiz indirimine başlaması bekleniyor.

HEDEFE ULAŞILMASI BEKLENMİYOR

Ankete göre, haziran ayında beklenmedik bir şekilde yüzde 2,5'ten geçen ay yüzde 2,6'ya yükselen Avro Bölgesi enflasyonu bu yıl ortalama yüzde 2,4 olacak ve 2025'in ikinci yarısına kadar ECB'nin yüzde 2'lik hedefine ulaşamayacak. Bu görünüm ECB'nin haziran ayında yaptığı tahminlerden biraz daha iyimserdi, ancak bazıları merkez bankasının personel tahminlerinin eylül ayında kötüleşmesine hazırlanıyor. ING'nin baş Avro Bölgesi ekonomisti Carsten Brzeski, "ECB'nin enflasyon tahminlerini hafifçe yukarı doğru revize etmesini bekliyorum ve o zaman faizleri düşürmeye devam edecek olması garip olur. Piyasa çalkantısı olmasaydı ECB'nin Eylül ayında gerçekten faiz indirimine gideceği belli olmazdı." ifadelerini
kullandı.

Anket ortalamalarına göre merkez bankasının önümüzdeki yıl mevduat faizini dört kez düşürmesi ve 2025 sonunda yüzde 2,25'e ulaşması bekleniyor. Ankete göre geçtiğimiz çeyrekte yüzde 0,3 büyümesi beklenen Avro Bölgesi ekonomisi, 2025'te yüzde 1,3 ve 2026'da yüzde 1,4 genişlemeden önce bu yıl ortalama yüzde 0,7 büyüyecek.

KAZANÇLAR ARTTI

Ayrıca, çarşamba günü İngiltere'de açıklanan yumuşak enflasyon verilerinin ardından Londra borsaları kazançlarını art arda dördüncü seansa taşıdı. FTSE 100, faiz oranlarına duyarlı olan ev inşaatı sektöründeki yüzde 3,4'lük artışın öncülüğünde yüzde 0,6 yükseldi. Yakın vadede Avrupa borsaları, merkez bankalarının faiz indirimlerine ilişkin iyimserliğin etkisiyle küresel rüzgarlardan faydalanmaya devam edebilir.

Sonraki Haber