Avrupa’da grevler çığ gibi büyüyor

Avrupa yükselen enflasyonun üstüne şimdi de grevlerle karşı karşıya. Hizmet sektörünün en kritik alanında yer alan ulaşımda, grevler çığ gibi büyüyor. Hava, demir ve kara yolu olmak üzere birçok alanda yapılan grevler ulaşımı felce uğratıyor  

İngiltere, İskoçya, Belçika, Hollanda, İspanya… Grev dalgası Avrupa’da büyüyor. Hizmet sektöründe yaşanan grevler özellikle ulaşımda büyük bir karmaşaya yol açıyor. Çalışanların yoğun mesai saatleri içerisinde ağır iş yüküyle karşı karşıya kalması çalışanlara grevden başka çare bırakmadı. Talepleri karşılanmayan sektör çalışanları kısa ve uzun vadeli grevlere gidiyor.

İNGİLTERE

İngiltere'nin en büyük konteyner limanındaki yaklaşık 2 bin çalışan, yükselen yaşam maliyeti krizi karşısında daha iyi ücret almak için 21 Ağustos’ta 8 günlük greve başladı. Felixstowe Port grevinin önderi Unite sendikası, limanı işleten ana şirket Hutchison Ports ile bir anlaşmaya varamamıştı. Ülkenin en yoğun limanı olan Felixstowe'da yaklaşık 2 bin 550 kişi çalışıyor ve İngiltere konteyner ticaretinin yaklaşık yüzde 48 buradan yapılıyor. Grev yapan işçiler arasında vinç ve makine operatörleriyle istifçiler yer alıyor.

İngiltere'ye giren konteyner yükünün neredeyse yarısı, İngiltere’nin doğusundaki Suffolk'taki Felixstowe üzerinden giriyor. Bir haftayı aşan bir grev, gemilerin İngiltere'deki veya Avrupa'daki alternatif limanlara yönlendirilmesine neden oluyor.

Unite sendikasının rıhtımlardan sorumlu ulusal yetkili Bobby Morton daha öncesinde, "Grev büyük bir aksamaya neden olacak ve Birleşik Krallık'ın tedarik zincirinde büyük şok dalgaları yaratacak, ancak bu anlaşmazlık tamamen şirketin kendi eseridir" demişti.

METRO ÇALIŞANLARI DA GREVDE

İngiltere’nin başkenti Londra’da metro çalışanlarının geçen hafta bir günlük, halk otobüsü şoförlerinin ise iki günlük grev kararı alması Londra’da toplu taşımayı neredeyse durma noktasına getirdi.

Londra metrosu çalışanlarının bir günlük grevi boyunca sadece 3 hat ile minimum hizmet verilirken, otobüs şoförlerinin 3 günlük grevi nedeniyle de şehrin ağırlıklı olarak güney batısında ve Surrey bölgesinde 63 otobüs hattı çalışmaz duruma geldi.

Londra metrosu çalışanlarının bağlı bulundukları Tren, Denizcilik ve Ulaşım (RMT) Sendikasından yapılan açıklamada, metro çalışanlarının ve otobüs şoförlerinin emeklilik haklarının iyileştirilmesi talebiyle tüm gün metro hizmetlerinin durdurulduğu belirtildi.

‘HÜKÜMET SANKİ GREVLERİ KIŞKIRTIYOR’

İngiltere’nin Ulaşım Bakanı Grant Shapps, SkyNews’e yaptığı açıklamada, işçi sendikalarının liderlerinin işçilerin yeni ücret teklifi için oy kullanmalarına izin vermesi çağırısında bulundu.

Londra Belediye Başkanı Sadık Han ise "Hükümetin davranış şekli, sadece ulaştırma sektöründe değil diğer sektörlerde de sendikaların grev hakkını kısıtlamaya yönelik bir yasanın ön adımı olarak ülke genelinde kasıtlı şekilde grevleri sanki kışkırtma amaçlı gibi” ifadelerini kullandı.

İSKOÇYA

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da çöp toplayıcılarının daha iyi maaş talebiyle başlattığı 12 günlük grev nedeniyle şehrin sokaklarında çöp yığınları oluştu. İşçi sendikaları GMB ve Unite'in maaşlarda yüzde 2 ve 3,5 artış teklifini reddetmesinin ardından Edinburgh Konseyi yüzde 5 oranında yeni artış teklifinde bulundu.

Sendikaların, dördüncü gününe giren grevde son artış teklifini kabul edip etmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

Çöp toplayıcılarının başlattığı grevin 30 Ağustos'a kadar süreceği öngörülüyor.

Şehrin birçok noktasında biriken çöp yığınları nedeniyle meydan gelebilecek hijyen ve sağlık sorunlarından endişe ediliyor.

Dünyanın en büyük görsel sanat festivali sayılan Edinburgh Fringe nedeniyle başkent çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçinin yanı sıra birçok sanatçıyı ağırlıyor.

İSPANYA

İrlandalı hava yolu şirketi Ryanair'in İspanya'daki kabin personeli çalışanları toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine 8 Ağustos'tan bu yana hafta içini kapsayacak şekilde grevdeler. İsviçre merkezli Easyjet hava yolu şirketinin pilotları da 12 Ağustos'tan bu yana sadece hafta sonlarında grev yapıyor.

Ryanair çalışanlarının pazartesi-perşembe günleri arasında yaptığı grevler, iptal ve rötarlardan dolayı İspanya'da aktif olduğu 10 havaalanındaki yolculara zor anlar yaşatıyor. Ryanair kabin çalışanları toplu iş sözleşmesinde taleplerinin yerine getirilmemesi halinde grevlerini 7 Ocak 2023'e kadar sürdürecek.

Diğer yandan Easyjet pilotlarının ilk 12-13-14 Ağustos'ta ardından 19-20-21 Ağustos'ta gittiği grevin etkisiyle bu hava yoluna bağlı 74 uçuş iptal edildi.Maaşlarının Kovid-19 salgını öncesindeki seviyeye geri gelmesini isteyen pilotlar, 27-28-29 Ağustos'ta da greve devam edecek.

Ayrıca, İspanyol hava yolları şirketi İberia Express'in kabin çalışanları da maaş artışı taleplerinde anlaşma sağlanamamasından dolayı 28 Ağustos-6 Eylül tarihlerinde greve gidecek.Hava yolu şirketlerindeki grevlere, maaşlarının düşürülmesini kabul etmeyen Lufthansa ve British Airways'in çalışanlarının da eklenmesi bekleniyor.

HOLLANDA

Hollanda Devlet Demiryolları (NS) çalışanları, maaşlarının artırılması taleplerine olumsuz yanıt gelmesinin ardından grev düzenliyor.

Hollanda İşçi Sendikaları Konfederasyonu (FNV) ve diğer sendikaların çağrısıyla, ülkenin kuzey bölgesinde 24 Ağustos’ta başlayan 24 saatlik grev, 31 Ağustos'a kadar farklı bölgelerde dönüşümlü devam edecek.

Rotterdam ve Lahey gibi büyük şehirlerin bulunduğu ülkenin batı bölgesinde cuma günü 24 saatlik grev yapacak demir yolu çalışanları, gelecek pazartesi başkent Amsterdam'ın bulunduğu kuzey-batı bölgesinde, salı günü ülkenin ortasında bulunan kentlerde, çarşamba günü ise doğu ve kuzey bölgelerinde greve gidecek.

Kuzey bölgesinde yapılan grev nedeniyle ulaşımda zorluklar yaşanıyor.

Sendikalar, ülkedeki enflasyonun yükselmesi ve alım gücünün düşmesi nedeniyle NS çalışanlarının aylık maaşının brüt 100 avro artırılmasını ve çalışanların bir kereye mahsus 600 avro ödeme yapılmasını talep ediyor.

NS ise talebin fazla olduğunu belirterek, Kovid-19 krizi nedeniyle hala mali açıdan zor durumda olduklarını savunuyor.

FNV, grevlerden sonra NS'nin hala taleplerini kabul etmemesi halinde ulusal grevlerin yapılacağını duyurdu.

BELÇİKA

Belçika’da polis sendikaları, 26 Ağustos Cuma ile 4 Eylül Pazar günleri arasında memurların çalıştığı tüm havalimanlarında grev bildirimi yaptı.

Sendikalar, yoğun çalışma baskısına ve İçişleri Bakanının güvenliği tehlikeye atacağını söyledikleri bir maliyet düşürme planına yönelik hoşnutsuzluğa atıfta bulunuyorlar. Planın geri çekilmesini istediler, ancak şikayetleri reddedildi.

Sendikalar, grevin ardından hangi yöntemlerin uygulanacağına henüz karar vermediler, ancak yasal yollara başvurmayı düşünüyorlar.

ACV Politie sendikasından Joery Dehaes, "Gözlerini açacaklarını ummuştuk, ancak bakanlar kurulunun kararı aldığı ve buna bağlı kalacakları söylendi" dedi. Bu plan, havalimanlarındaki gece vardiyalarının kaldırılmasını ve bunların yerine 10 saatlik vardiyalarda çalışma yöntemi içeriyor.

Dehaes,“İş baskısı o kadar yüksek ki, polisler vardiyalarından sonra geceleri uyuyamıyorlar. Ağlayarak eve dönen polisler var ve bir polis kalp krizi geçirdikten sonra yoğun bakıma alındı” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber