Avrupa’da hükümetler akaryakıta çözüm arıyor

İklim değişikliği sorunu, Kovid-19 salgını ve son olarak Rusya-Ukrayna kriziyle yaşanan enerji krizi ve buna bağlı artan akaryakıt fiyatları, Avrupalıları endişelendirmeye başladı.

İspanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde halk, artan akaryakıt fiyatlarına tepki göstermeye başlarken, hükümetler de çözüm arayışına girdi. Benzinin litre fiyatının mart başından itibaren 2 avroyu aştığı ve ülke tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştığı İspanya'da, ucuz fiyat uygulayan az sayıdaki benzin istasyonunun önünde uzun kuyruklar oluştu. Başkent Madrid yakınlarındaki iki benzin istasyonunda geçen hafta sonunda kilometreleri bulan araç kuyrukları oluşturan İspanyollar, litre başına 22 sent daha ucuza depolarını doldurarak yaklaşık 14 avro tasarruf etmek için 1,5 saat beklemeyi göze aldı. Ucuz benzin istasyonlarının sahipleri, özellikle son 2 haftadır hızlı artan akaryakıt fiyatları nedeniyle satışlarının yüzde 40 arttığını söyledi. Ülkede 2021 Mayıs ayından bu yana sürekli artan akaryakıt fiyatlarındaki toplam zam oranı yüzde 30'u buldu.

ŞOFÖRLER GREVE ÇIKTI

Öte yandan kara yolu taşımacılık sektörüne bağlı "Ulaşımı Savunma Platformu" adlı örgüt, 14 Mart'tan itibaren süresiz greve gitme kararı aldı. Özellikle akaryakıt fiyatlarındaki artış yüzünden ciddi sorunlar yaşadıklarını ve bu duruma daha fazla devam edemeyeceklerini vurgulayan tır ve kamyon şoförleri, sektöre koruma istedi. Grev, kuzeydeki Bask, Bilbao, Santander limanlarında daha çok hissedildi. Diğer yandan elektrik ve doğal gazda olduğu gibi akaryakıt fiyatlarında da artışın devam edeceği öngörüsünde bulunan İspanyol hükümeti, çok fazla detay vermeyerek bazı önlemler alacaklarını duyurdu. Başbakan Pedro Sanchez, enerji başta olmak üzere Rusya-Ukrayna savaşından en çok etkilenen sektörlere vergi indirimi getireceklerini açıkladı. Sanchez, 24-25 Mart'taki Avrupa Birliği Konseyi Toplantısı'ndan önce bazı AB ülkelerini ziyaret ederek elektrik fiyat sisteminde reform yaparak fiyatların aşağıya çekilmesini sağlayacak bir önerisine destek arayacağını kaydetti.

Sonraki Haber