Avrupa'da iktidarlar ABD’ye teslim oldu! Halk meydanlara çıktı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak İsral’e gitti. En anlamlı fotoğraf karesini Scholz verdi. Siren seslerinin yükselmesi ile uçaktan tahliye edilen Scholz, sığınağa götürüldü. Scholzun ekibi yere yattı. ABD’nin peşinden giden liderlerin payına sığınaklara kaçmak düştü

İsrail'in Gazze Şeridi'nde işlediği savaş suçlarının listesi kabarıyor. İsrail’in El Ehli Baptist Hastanesini bombalaması tüm dünyayı ayağa kaldırdı. ABD’nin peşine takılarak İsrail’e koşulsuz destek veren Avrupa ülkelerinin liderleri ise üç maymunu oynadı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak İsral’e gitti. En anlamlı fotoğraf karesini Scholz verdi. İsrail’de sirenler çalınca Scholz ve ekibi yere yattı. ABD’nin peşinden giden liderlerin payına yere yatmak düştü.

İsrail-Filistin savaşında iki hafta geride kaldı. Filistin halkının İsrail Siyonizm'ine karşı başlattığı direniş sürüyor. Sivilleri acımasızca katleden İsrail, savaş suçları listesine hastane bombalayarak bir yenisini ekledi. İsrail’in Gazze’nin merkezindeki El Ehli Baptist Hastanesini bombalaması tüm dünyayı ayağa kaldırdı. İsrail’in hastane katliamında yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti. Türkiye ve İran’da ulusal yas ilan edildi. Rusya İsrail’in saldırına tepki göstererek ‘Saldırının sorumlusu ABD’ açıklaması yaptı. Dünya’nın dört bir yanından kınama mesajları gelirken ABD saldırı için ‘karşı taraf yapmıştır’ diyerek Hamas’ı işaret etti. AB temsilcileri ve ülkelerin liderlerinden ‘Sivillerin ölmesine üzüldük. Saldırı araştırılsın. İsrail’in yanındayız’ açıklamaları geldi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırının kapsamlı şekilde soruşturulması gerektiğini belirtti. Benzer açıklamalar İngiltere’den de geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, saldırıyla ilgili tüm gerçeğin ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, Gazze Şeridi'ne insani yardım erişiminin sağlanmasını istedi. Hollanda'nın geçici hükümetinin Başbakanı Mark Rutte de ‘saldırı araştırılmalı’ açıklaması yapanlar arasındaydı.

AB SÖZCÜLERİ KAÇAMAK YANITLAR VERDİ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrail'in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırısına ilişkin konuştu. İsrail’i savunan tavrına devam eden von der Leyen “Tüm gerçeklerin ortaya konması ve sorumluların hesap vermesi gerekiyor." dedi. Von der Leyen “İsrail'le dayanışma içinde olmak ve Filistin halkının insani ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmek arasında hiçbir çelişki yok." iddiasında bulundu.

AB Komisyonu sözcülerinin basın toplantısında, gazeteciler, sözcüler Stefan de Keersmaecker ve Peter Stano'ya, İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırı ve Gazze'deki insani duruma ilişkin sorular sordu. Sözcüler, sorulara yanıt vermekten kaçındı.

ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ'U SIĞINAĞA KAÇIRDILAR

Almanya’nın İsrail’e verdiği destek açıklamayla da kalmadı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail'e dayanışma amacıyla ziyaret gerçekleştirdi. Scholz, Tel Aviv'deki konuşmasında, "İsrail'in ve vatandaşlarının güvenliği, Almanya için bir devlet politikası" dedi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşen Scholz, "Holokost, İsrail'in güvenliğini savunmamızı görev haline getiriyor" diye açıklama yaptı. Scholz, İsrail'den ayrılırken sirenlerin çalmasıyla uçağını tahliye etti. Heyet, bir süre yere yatıp bekledi.

BAŞBAKAN SUNAK DA İSRAİL’E GİTTİ

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail ziyaretine ilişkin ilk açıklamasında, 'terörizm kötülüğüne karşı' İsrail'in yanında olduğunu söyledi.

Sunak, “Ben acı içindeki bir ulus olan İsrail'deyim. Sizinle birlikte üzülüyorum ve terörizm denen şeytana karşı yanınızda duruyorum. Bugün ve daima" dedi.

Rishi Sunak, mevkidaşı Benjamin Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüştü. Sunak’ın ziyarete ilişkin ilk açıklaması ise şu oldu:

“Her şeyden önce İsrail halkıyla dayanışmamı ifade etmek için buradayım. Tarif edilemez, korkunç bir terör saldırısına maruz kaldılar ve bilmenizi isterim ki Birleşik Krallık ve ben İsrail’in yanındayız."


ABD’nin kuyruğuna takılan liderlerin düştüğü hal. Almanya Başbakanı Scholz İsrail ziyaretinde sirenler çalınca sığınağa kaçtı. Heyet bir sürü yerde yatıp bekledi

DEVLETLER YASAKLADI! BİNLERCE KİŞİ ALANLARA ÇIKTI

Avrupa’nın birçok kentinde Filistin’e destek eylemleri vardı. Hükümetlerin aldığı ‘Filistin’e destek eylemleri yasak’ kararını halk çiğnedi. İngiltere hükümeti Filistin’e destek eylemlerine yasak getirse de ise yaramadı. Londra'da binlerce kişi, İsrail'in Gazze'deki hastaneye saldırısını protesto etti. Başbakanlığın önünde toplanan binlerce protestocu, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıya tepki gösterdi.

Fransa'nın başkenti Paris'te binlerce kişi, polis müdahalesi ve yağmura rağmen Filistin'e destek için Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Polis bir göstericinin kafasına basarak müdahale etti. 12 Ekim'den bu yana 827 kişiye para cezası kesildi, 43 kişi tutuklandı.

Alman polisi, Filistin'e destek gösterisi yapmak isteyen eylemcilere müdahale etti. Başkent Berlin'in Neukölln ilçesinde Arap vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Sonnenallee Caddesi'nde toplanan yüzlerce kişi, el-Ehli Baptist Hastanesi saldırısının ardından Filistin'e destek vermek istedi. Polis göstericilere izin vermeyince arbede yaşandı.

Tarihi Brandenburg Kapısı önünde toplanan yaklaşık 1000 kişi de Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı protesto ettikten sonra dağıldı.

Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) önünde toplanan yüzlerce kişi, İsrail'in savaş suçu işlediğine ilişkin soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

İspanya'nın Barselona kentinde, Yunanistan'ın başkenti Atina'da, İtalya'nın başkenti Roma'da

Belçika'nın Leuven kentinde, İsveç'in başkenti Stockholm'de, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de, Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta, Filistin’e destek eylemleri yapıldı. Alanlardan “Yaşasın Özgür Filistin” sloganları yükseldi.

AVRUPA DEVLETLERİNİN ZORBALIĞI! FİLİSTİN’İ DESTEKLEYENLERİ SINIR DIŞI EDERİZ

İsrail’e koşulsuz destek veren Avrupa devletlerinde Filistin ile dayanışma neredeyse suç haline geldi.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Hamas destekçilerini sınır dışı etmek için tüm yasal olanakları kullanacağız" dedi. Sosyal Demokrat Partili (SPD) bakan, ülkedeki Yahudilerin korunmasının en büyük öncelikleri olduğunu belirtti ve Hamas destekçilerine karşı kararlı adımlar atılacağını dile getirdi. Faeser, antisemitizme, İsrail karşıtı söylemlere ve şiddete karşı sıfır tolerans gösterileceğini söyledi.

VATANDAŞLIK VERİLMEYECEK

SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil ise "Almanya sokaklarında Hamas'ı kutlayan biri Alman vatandaşlığına sahip değilse, ülkeden sınır dışı edilmelidir" diye konuştu. Klingbeil, "Vatandaşlık yasasında reform sürecindeyiz. Vatandaşlığa kabul, ülkemize karşı en güçlü bağlılıktır. Bizim değerlerimizi paylaşmayan, antisemitizmi ve terörü destekleyen herkese Alman pasaportu verilmeyecektir" dedi.

FİLİSTİN’E DESTEK VEREN KOVULUYOR

Bundesliga takımlarından Mainz 05'in formasını giyen Fas asıllı Hollandalı milli futbolcu Anwar El Ghazi, sosyal medya hesabından Filistin'e destek mesajı paylaştı. El Ghazi'nin, "Nehirden denize, Filistin özgür olacak" paylaşımından hemen sonra kulüp, "Paylaşım değerlerimizle bağdaşmıyor" dedi. Geçen ay takım kadrosuna katılan oyuncunun sözleşmesi feshedildi.

ÖDÜL TÖRENİ PROGRAMINDAN ÇIKARDILAR

Frankfurt Kitap Fuarı'nda ödül alacak olan Filistinli yazar Adania Shibli'nin töreni apar topar programdan çıkarıldı. Yazara, 1949'da İsrail askerleri tarafından işlenen bir cinayet ve tecavüzü konu aldığı 'Küçük Bir Detay' isimli kitabından dolayı Litprom Derneği tarafından edebiyat ödülü verilecekti. Söz konusu iptale, 600 yazar fuar yönetimine mektup yazıp tepki gösterdi.

FAZIL SAY’IN KONSERLERİ İPTAL EDİLDİ

Ünlü Piyanist Fazıl Say, İsviçre'deki 4 konserinin iptal edildiğini, gerekçe olarak da İsrail-Filistin savaşı konusundaki fikirlerini gösterdiklerini açıkladı. Say sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Ben Avrupa'da ifade özgürlüğüne güven duyulur, karanlık ve anlayışsızlık yaşanmaz diye bilirdim. Bu rahatsız edici olay babında güvenim oldukça sarsıldı" ifadelerini kullandı.

OKULLARA TALİMAT! ‘ÖZGÜR FİLİSTİN’ DEMEK YASAKLANDI

Almanya’da Berlin Eğitim Bakanlığı eyaletteki okullarda Filistin’e sempati gösterilmesinin genel olarak yasaklanabileceğine karar verdi. “Özgür Filistin” demek bile yasaklandı.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Eyalet Eğitim Bakanı Katharina Günther Wünsch'ün imzasını taşıyan ve eyaletteki tüm okullara gönderilen mektupta, okulların Filistin sembollerini yasaklayabileceği bildirildi. Berlin'de Filistin kefiyesi başta olmak üzere Filistin'i karakterize eden tüm semboller, hatta "Özgür Filistin" demek veya yazısı bile yasaklandı.

‘PUŞİ TAKANLARI POLİSE BİLDİRİN’

Berlin Senatosu, kentteki eğitim kurumlarına bir mektup gönderdi. Mektupta, "keffiyeh" ya da "puşi" olarak bilinen simgesel giysi türünün giyilmesini ve "Özgür Filistin" sloganının atılmasını da kapsayacak şekilde "Hamas'ın onaylanması anlamına gelebilecek tüm eylem/ifadelerin" soruşturulabilir eylemler olduğu ve polise bildirilmesi gerektiği yer aldı.

Berlin Senatosu'nun, kentteki eğitim kurumlarına gönderdiği mektupta, "İsrail'e yönelik saldırıları onaylama veya tasvip etme ya da Hamas veya Hizbullah gibi bu saldırıları gerçekleştiren terör örgütlerini destekleme olarak yorumlanabilecek her türlü gösterisel eylem veya görüş ifadesi, mevcut durumda akademik barışa yönelik bir tehdit oluşturmaktadır ve yasaktır" ifadeleri yer aldı.

Sonraki Haber