Avrupa'da ilaç sıkıntısı devam ediyor

Avrupa ülkelerinde bir süredir devam eden ilaç temini sıkıntısı sürüyor, özellikle antibiyotikler, çocuklar için öksürük şurubu ve ateş düşürücüler ile tansiyon ilaçlarının bulunmasında sorun olduğu belirtiliyor.

Avrupa Birliği (AB) Eczacılık Grubu (PGEU) adlı kuruluşun AB ülkelerinin yanı sıra Türkiye, Norveç, Kosova ve Kuzey Makedonya'yı kapsayan 29 ülkedeki eczanelerle 14 Kasım-31 Aralık döneminde yaptığı çalışmanın sonucu yayımlandı. Buna göre, bu ülkelerin dörtte birinde 600'den fazla, beşte birinde ise yaklaşık 300 ilaç zor bulunuyor. Avrupa ülkelerinin dörtte üçündeki eczanelerde ise ilaç sıkıntısı bir yıl öncesine göre çok daha kötü durumda.

Avrupa ülkelerinin sağlık ve ilaç konusundaki yetkili makamlarının verileri de eczacıların bildirimlerini destekliyor.

Örneğin, Belçika'da yaklaşık 300 kalem ilacın, Almanya'da 408, Avusturya'da ise 600'den fazla ilacın temininde sorunlar bulunduğu ifade edildi. İtalya'da ise durumun daha vahim olduğu, bazısı aynı formüle sahip farklı ilaçlar olmak üzere 3 binden fazla ilacın çok zor bulunduğu bildirildi.

Avrupa genelindeki eczanelerde en zor temin edilen ilaçların ise solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan özellikle amoksisilin grubu antibiyotikler, çocuk hastalıklarının tedavisinde kullanılan öksürük şurupları ve şurup formundaki parasetamol ile bazı tansiyon ilaçları olduğu belirtildi.

‘ÇİN VE HİNDİSTAN KISITLAMAYA GİTTİ’

Yunanistan ve İtalya'daki eczacılara göre, Avrupa genelindeki ilaç krizinin temelinde ilaçların ham maddesinin üretildiği Çin ve Hindistan gibi ülkelerin kendi halklarının ihtiyacını gözeterek ürünlerin satışında kısıtlamaya gitmesi.
Yunanistan Attiki Bölgesi Eczacılar Birliği Başkanı Konstandinos Lurandos ve İtalya Eczacılar Federasyonu Başkanı Andrea Mandelli, Avrupa ülkelerinde bir süredir devam eden ilaç temini sıkıntısını, özellikle antibiyotikler, çocuklar için öksürük şurubu ve ateş düşürücüler ile tansiyon ilaçlarının bulunmasında yaşanan sorunu değerlendirdi.

Lurandos, "Ham madde olmayınca ilaç da üretilemez. Bu ham maddeler Hindistan ve Çin'de üretiliyor. Bu ülkelerin hükümetleri belli miktarların satışını kendi nüfuslarının ihtiyaçları için dondurdu" diye konuştu.

Sonraki Haber