Avrupa'da market raflarından rastgele seçildi! Çatal çatal zehir yedirmişler! 148 farklı üründe çıktı!

Yapılan bir araştırma Avrupa'daki birçok konserve ton balığı ürününde cıva olduğunu ortaya koydu. Mağazalardan rastgele seçilen 148 konserve ton balığı, laboratuvar ortamında test edildi. Ton balığı diye çatal çatal zehir yedirmişler...

Tüketici ve çevre örgütleri tarafından yapılan yeni bir araştırma, birçok konserve ton balığı ürününün zehirli cıva oranının yüksek olduğunu ortaya koydu. İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve İspanya'daki mağazalardan rastgele seçilen 148 konserve ton balığı laboratuvarda test edildi. Her konserve üründe cıva bulundu. Dünya Sağlık Örgütü bu maddeyi en endişe verici 10 maddeden biri olarak görüyor.

TÜKETİCİLERİN SAĞLIĞI TEHLİKEDE

Araştırmaya göre, test edilen konserve ton balıklarının yüzde 57'sinin kilogram başına 0.3 miligramdan fazla cıva içerdiği belirlendi. Ayrıca, yüzde 10'luk bir dilimde bu oran 1 miligramı aştı.

Gıda güvenliği uzmanları, ton balığı için belirlenen bu yüksek cıva sınırlarının, gerçekte sağlık risklerini göz ardı ettiğini vurguladı.

Bloom ve Foodwatch adlı kuruluşlar, geçtiğimiz gün gerçekleştirdikleri basın toplantısında yaptığı açıklamalarda test edilen her 10 konserve balıktan birinin kilogram başına 1 miligram cıva içerdiğini ve yasal sınırı aştığını duyurdu.

Tüketici ve çevre koruma örgütleri, bu sapmanın sağlık açısından herhangi bir mantığının olmadığını ifade etti. Ayrıca, konserve ton balığı reklamlarının yasaklanması ve ürünlerin cıva içeriğiyle ilgili uyarı etiketleri taşıması gerektiği vurgulanıyor.

BÜYÜK TEHLİKE

Gıda denetim örgütleri, en fazla kirlenmiş türlerden biri olan orkinos için daha az kirlenmiş ürünlere kıyasla 3 kat daha yüksek bir cıva toleransının olduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu maddeyi halk sağlığı açısından en endişe verici 10 maddeden biri olarak görürken Bloom ve Foodwatch, Avrupa Komisyonu'na ton balığında izin verilen cıva oranını kilo başına 0.3 miligrama düşürmesi çağrısında bulundu.

Daha önce araştırmacılar, yüzyıllardır devam eden kömür tüketimi ve cıva salımı nedeniyle okyanusun derinliklerinde çok büyük miktarda ağır metal biriktiğini vurgulamıştı.

Sonraki Haber