Avrupa'da sağlık masrafları cep yakacak

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, 2025 yılı itibariyle sağlık masraflarında önemli artışlar bekleniyor. Yeni düzenlemeler vatandaşların cebine yansıyacak. Sağlık sisteminde öne çıkan sorunlardan biri de personel ve ilaç sıkıntı

Avrupa Birliği’nin yeni düzenlemeleri ve enflasyon nedeniyle, 2025 yılında diş tedavisi, reçete ücretleri ve diğer sağlık masraflarında artış bekleniyor. Bunun yanı sıra sağlık hizmetlerinde bazı yenilikler ve düzenlemeler de uygulamaya konulacak.

AMALGAM DOLGU YASAKLANIYOR

1 Ocak 2025’ten itibaren AB genelinde amalgam dolgu malzemesi kullanımı yasaklanacak. Daha kaliteli alternatif dolgu malzemeleri sigorta kapsamına alınmayacak ve hastalar bu masrafları kendileri karşılayacak. Sigorta kapsamında sadece diş çimentosu türündeki dolgu malzemeleri sunulacak.

Avrupa Birliği (AB), halk arasında siyah, gri veya gümüş dolgu olarak da bilinen ve civa içeren amalgam dolguların kullanımını yasaklama kararı almıştı. AB'de amalgam dolgu nedeniyle yılda yaklaşık 40 ton cıva kullanılıyor.

REÇETE VE TEDAVİ MASRAFLARI ARTACAK

Reçete ücretleri 7,10 avrodan 7,55 avroya çıkacak. Tedavi ekipmanlarının minimum masraf payı ise 40,40 avrodan 43 avroya yükseltilecek. Öğrenciler için düşük maliyetli sağlık sigortası ise 73,48 avro olarak belirlendi.

YENİ SAĞLIK HİZMETLERİ VE DÜZENLEMELER

ME/CFS hastaları için merkezler: Özellikle koronavirüs sonrası artan ME/CFS hastaları için ilk destek merkezleri kurulacak. İlk merkezin Salzburg’da açılması planlanıyor.

İlaç stoklama zorunluluğu: 21 Nisan 2025’ten itibaren kritik ilaçların (ağrı kesiciler, antibiyotikler gibi) dört aylık ulusal ihtiyacı karşılayacak şekilde depolanması zorunlu hale gelecek.

Genel pratisyen hekimler, 2025’ten itibaren "Aile Hekimliği ve Genel Tıp Uzmanı" unvanını alabilecek. Bu düzenleme, hekim eğitiminde yapılan reform kapsamında hayata geçirilecek.

PERSONEL AÇIĞI BÜYÜYOR

Sağlık sistemindeki personel açıda büyüyor. Almanya, Fransa gibi ülkeler sık sık sağlık çalışanı eksikliği ile gündeme gelen ülkelerin başın çekiyor.

Hollanda’da sağlık sektöründe çalışan açığının 2035 yılına kadar 266 bin kişiyi aşacağı tahmin ediliyor. Özellikle hemşireler, bakım evi çalışanları ve sosyal hizmet uzmanları gibi alanlarda ciddi personel sıkıntısı yaşanması bekleniyor.

Geçen yılki tahminlere kıyasla daha yüksek olan bu rakamlar, iş gücü tahminlerinin düşmesi ve çalışan verimliliğinin beklenen seviyeye ulaşamamasından kaynaklanıyor. Hâlihazırda sektörde 44 bin kişilik bir açık bulunuyor.

YENİ ÇÖZÜMLER ARANIYOR

Sağlık Bakanı Marie-Fleur Agema, bu krizi öncelikli mesele olarak ele aldığını belirtti. Bakan, yapay zeka ve tıbbi-teknik yeniliklerle sağlık çalışanlarının idari yükünü hafifletmeyi ve sektörü daha cazip hale getirmeyi planlıyor. Ancak, sağlık bütçesinden 315 milyon avroluk kesinti bu planların hayata geçmesini zorlaştırıyor.

SAĞLIK BÜTÇESİNDEKİ KESİNTİLERE TEPKİ

Bütçedeki kesintiler, eğitim sektörüne fon sağlamak için yapıldı. Ancak bu durum, akademik hastaneler, bağımsız klinikler ve hemşire sendikalarının tepkisine yol açtı. Sağlık grupları, kesintilerin mevcut personel sıkıntısını daha da artıracağını savunarak bütçenin yeniden değerlendirilmesini talep etti.

Fransa’da tamamlayıcı sağlık sigortası primlerine zam geliyor

Fransa'da tamamlayıcı sağlık sigortası primleri, 2025 yılında ortalama yüzde 6 oranında artacak. Bu, 2024'teki yüzde 8,1'lik artışın ardından bir düşüşü işaret etse de, son on yılın ortalamasının üzerinde bir artış olarak dikkat çekiyor. Tamamlayıcı sigortalar, diş tedavisi gibi alanlarda daha fazla finansal yük üstleniyor. Örneğin, sigortalar diş tedavisi harcamalarının yüzde 40'ını karşılıyor; bu oran, 2023 öncesinde yüzde 30 seviyesindeydi.

Fransa Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları Federasyonu Başkanı Eric Chenut, sağlık sektöründeki harcamaların ülkenin ekonomik büyüme hızından iki ila üç kat daha fazla arttığını belirterek, bu durumun sürdürülebilir olmadığını vurguladı.

Almanya hastane reformunu başarabilecek mi?

Almanya’da hastanelerin mali yüklerini azaltmayı ve uzmanlaşmayı artırmayı hedefleyen hastane reformu hayata geçirilmeye çalışılıyor. Ekim ayında Meclis’ten geçen düzenleme sağlık sistemindeki krizi düzeltebilecek mi?

Reformun öne çıkan noktalarından biri, küçük hastanelerin daha az hizmet sunarak uzmanlık alanlarına yoğunlaşması oldu. Ayrıca, tedaviler için yapılan sabit ödemelerin değiştirilmesi de planlar arasında. Hastaneler artık sunacakları hizmetlerin yüzde 60’lık kısmı için, sadece gerekli tıbbi altyapıya sahip oldukları için ödeme alacak. Bu değişiklikle, hastanelerin daha fazla hasta kabul etme zorunluluğunun önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Birçok hastanenin mali sıkıntılar yaşadığını ve personel eksikliği olduğunu belirten Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, 480 bin hastane yatağının üçte birinin boş kaldığına dikkat çekti. Almanya’daki sağlık hizmetlerinin pahalı olmasına rağmen orta kalitede hizmet sunduğunu dile getiren bakan, ülkede “birkaç yüz fazla hastane” olduğunu ve bazı yerlerde fazla, bazı yerlerde ise yetersiz tedavi sunulduğunu belirterek reformun gerekliliğini savunan isimlerden.

Sonraki Haber