Avrupa’da sığınma krizi: Binlerce insan sokakta yatıyor

Fransa'nın başkenti Paris ve Belçika'nın başkenti Brüksel olmak üzere Avrupa’nın birçok yerinde barınacak yer gösterilmeyerek sokağa terk edilen binlerce sığınmacı, dondurucu soğuk karşısında zor günler geçiriyor. Mülteci statüsü isteyen sığınmacıların talepleri görmezden gelindi

BM Uluslararası Göç Örgütünün 2022 Dünya Göç Raporuna göre, 2020 itibarıyla dünya genelinde göç edenlerin sayısı 281 milyon olarak açıklanırken, bu sayı dünya nüfusunun yüzde 3,6'sına tekabül ediyor.

Son bir haftadır sıfır altındaki sıcaklıklarda yaşam mücadelesi veren 400’ü aşkın göçmen, Fransa'nın başkenti Paris'te La Chapelle ve Stalingrad yer üstü metro hatlarının altında kamp çadırı ve kartonlardan yaptıkları barınaklarda kalıyor.

Euronews’in haberine göre, yetkililer evsiz göçmenler için sabit bir merkez oluşturmaktan kaçınırken, dernekler göçmenler için bir ilk kabul merkezi kurulmasını talep ediyor.

‘KAPASİTELER DOLDU’

Avrupa'da kara kış kapıya dayanırken, Belçika'nın başkenti Brüksel'de barınacak yeri olmayan 700 göçmen sığındıkları metruk binada çeşitli hastalık riskleri altında hayatta kalmaya çalışıyor.

Belçika, Mültecilerin Statüsüne ilişkin 1951 Cenevre Sözleşmesi'ne göre, sığınma başvurusu yapılan devletin barınma ve makul maddi koşullar sağlama yükümlülüğü bulunmasına rağmen, mülteci kabul merkezlerinin kapasitelerinin dolmasını gerekçe göstererek yükümlülüğünü yerine getirmiyor.

Dondurucu soğuk karşısında zor günler yaşayan göçmenler, Belçika Federal Sığınmacı Kabul Kurumunun (Fedasil) Brüksel'deki merkezinin önünde her sabah yüzlerce kişi sıraya giriyor. Pek azının başvurusu alınırken kalanlar polis tarafından uzaklaştırılıyor. Yüzlerce kişi, başvurusu alınsa da alınmasa da geceyi sokakta geçirmek zorunda kalıyor.

"YATAK, YORGAN, SU VE SAĞLIK HİZMETİ YOK"

Son bir aydır hava sıcaklıklarının hızla düşmesi nedeniyle kalacak yer arayışına giren bu kişiler, merkez ilçelerden Schaerbeek'teki eski bir devlet dairesini mesken edindi.

Paleis Caddesi'ndeki 7 katlı binada çoğunluğu Afganistan'dan, kalanı ise Burundi, Fas, Cezayir, Suriye, Eritre ve Somali'den gelen 700 civarı kişi barınıyor.

27 yaşındaki Afgan sığınmacı Irfanullah Raheemi, 2 ay önce sığınma başvurusu yaptığını ve 18 Ocak 2023 için kendisine mülakat tarihi verildiğini ancak barınacak yer gösterilmediğini söyledi.

Belçika devletinin sağlık, gıda ve hijyen desteğinden de mahrum bu kişiler, "Hava sıcaklıkları giderek düşüyor. Burası kalmak için elverişli bir yer değil. Yatak, yorgan yok. Sağlık hizmeti yok. Su dahi yok’’ açıklamalarında bulundu.

Sığınmacılar, başvurularının değerlendirme sürecinin hızlandırılmasını ve kalacak yer gösterilmesini istiyor.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB liderlerinin 2023'ün Şubat ayında düzensiz göçteki artışı ele almak için toplanacağını bildirdi. Öte yandan AB Komisyonu sözcülerinden Fiorella Belciu ise Belçika'daki krizden haberdar olduğunu ve söz konusu üye ülkenin krizi aşmak için desteklendiğini söyledi.

AİHM'den Belçika'ya tedbir kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) uluslararası koruma talebinde bulunan 160 erkek sığınmacıya barınma sağlamaması nedeniyle Belçika aleyhine ihtiyatı tedbir kararı aldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) yapılan yazılı açıklamada, eylülden bu yana, 58'i refakatsiz çocuk olmak üzere 832 kişinin bu taleple başvuru yaptığını, bunlardan daha önce Brüksel iş mahkemesine dava açan 160'ının lehinde karar verildiği belirtildi.

Açıklamada Belçika devletinin Brüksel iş mahkemesi tarafından verilen kararları halen uygulamadığı ifade edildi.

Sonraki Haber