Avrupa’da spora damga vuran Türkler

‘Yaşlı Kıta’daki Türk sporcular ve teknik direktörler, 2021 yılını dolu dolu geçirdi. Değişik kademelerde görev yapan isimler, başarılarıyla Türkiye’yi gururlandırdı.

2021 yılında Avrupa’da mücadele eden Türk sporcular ve teknik direktörler, başarılarıyla adlarından söz ettirdiler. Futboldan basketbola, voleyboldan güreşe kadar farklı branşlardan gelen haberlerle Türkiye’yi gururlandırdılar. İşte 2021 yılından öne çıkanlar…

FRANSA’NIN TÜRK ŞAMPİYONLARI

Fransa 1’inci Futbol Ligi (Ligue 1) ekiplerinden Lille formasını giyen Burak Yılmaz, Zeki Çelik ve Yusuf Yazıcı, Lille’in 10 yıl aradan sonra elde ettiği şampiyonlukta büyük pay sahibi oldu. 23 Mayıs 2021’de Ligue 1’deki 4’üncü şampiyonluğunu ilan eden Lille’de görev yapan üç millî futbolcu da 2020-2021 sezonuna başarılı performanslarıyla damga vurdu.

Fransız basınının “Kral” şeklinde andığı Burak Yılmaz, 2020-2021 sezonunda attığı gollerle sık sık manşetlere çıktı. Golcü oyuncu, sezon boyunca ligde 28 maçta forma giydi ve 16 gole imza attı. 36 yaşındaki millî futbolcu, 5 asist yaparak 21 gole de katkı sundu.

Yusuf Yazıcı, ligde çıktığı 32 maçta 7 gol attı, 4 golün de pasını verdi. Lille formasıyla üçüncü sezonunu geçiren Zeki Çelik de 2020-2021 döneminde 29 lig maçında görev yaptı. İstikrarıyla öne çıkan 24 yaşındaki millî futbolcu, 3 gol ve 2 asistle takımına katkı sundu.

Özellikle Burak Yılmaz, Lille’de geçen sezon yakaladığı başarıyı 2021’in ikinci yarısına da yansıttı. Tecrübeli golcü, 2021-2022 sezonunun ilk yarısında Ligue 1’de 17 maça çıkarken 4 gol attı, 3 de asist yaptı. Burak, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 5 kez forma giydi ve rakip fileleri 2 kez sarstı. Millî futbolcu, başarılı oyunuyla Lille’in gruptan lider çıkmasına yardımcı oldu.

ÇALHANOĞLU SERIE A’NIN YILDIZI

Millî sporcu Hakan Çalhanoğlu, skora katkı yapan futbol tarzıyla İtalya 1’inci Futbol Ligi’ne (Serie A) damgasını vurdu. 2020-2021 sezonunu Milan formasıyla geçiren Çalhanoğlu, “10 numara” mevkisinde beklentileri aşmayı başardı. 4 gol atıp 10 golün de pasını veren Hakan, sezon sonunda sürpriz bir karar verdi. 27 yaşındaki orta saha oyuncusu, 22 Haziran 2021’de Milan’ın ezeli rakibi Inter’le sözleşme imzaladı.

2021-2022 sezonunun ilk devresinde de istikrarını devam ettiren Hakan, Inter formasıyla Serie A’da 17 maça çıkıp 6 gol attı, 8 de asiste imza attı. Millî futbolcu, 2022 Dünya Kupası play-off’larını oynayacak millî takımımızın en önemli hücum silahlarından…

İSVİÇRE’DE KAHRAMAN OLDU: MURAT YAKIN

Futbolculuğu döneminde Fenerbahçe’de de forma giyen Türk asıllı teknik direktör Murat Yakın, İsviçre Millî Futbol Takımı ile çok önemli bir başarıya imza attı. 9 Ağustos 2021’de İsviçre ile sözleşme imzalayan Yakın, 2022 Dünya Kupası elemelerinde takımını C Grubu’nda zirveye taşıdı. İsviçre, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı şampiyon bitiren İtalya’yı sollayarak birinci oldu ve Dünya Kupası’na doğrudan katılma hakkı kazandı.

Yakın, İsviçre’nin başında eylül ayından itibaren 6 grup maçına çıkarken, 3 galibiyet ve 3 de beraberlik elde etti. İsviçre Millî Futbol Takımı toplamda 18 puanla Katar biletini cebine koydu.

Murat Yakın’ın bu başarısı uzun süre İsviçre basınının gündeminden düşmedi. Gazeteler Yakın’dan “Mucize adam” ve “İsviçre çakısı” şeklinde bahsetti. Murat Yakın, idaresindeki kırmızı-beyazlı ekibin özellikle savunmadaki başarısına dikkat çekti ve sadece tek gol yediğini anımsattı.

HERTHA BERLİN TAYFUN

KORKUT’A EMANET

Almanya 1’inci Futbol Ligi’nde (Bundesliga) K’lautern, Leverkusen ve Stuttgart gibi ekipleri çalıştıran Tayfun Korkut, 29 Kasım 2021’de Hertha Berlin ile sözleşme imzaladı. 47 yaşındaki deneyimli teknik adam, 2021-2022 sezonu sonuna kadar lacivert-beyazlı takımın başarısı için emek verecek.

Daha önceki 13 maçta sadece 14 puan toplayan Hertha Berlin’i yükselişe geçiren Korkut, 4 maçta 7 puan elde etmeyi başardı. Hertha Berlin, ligde 11’inci basamakta yer alıyor.

‘TÜRKGÜCÜ’ YEŞİL SAHALARDA

Almanya'nın Stuttgart kenti yakınlarındaki 40 bin nüfuslu Kirchheim beldesinde 1912 yılında kurulan “Turn Gemeinde Kirchheim” amatör spor kulübü, ismini kasım ayında "Türkgücü Kirchheim" olarak değiştirdi.

Naziler tarafından 1933 yılında kapatılan ve 1949 yılında tekrar faaliyete geçen kulübün basın sözcüsü Habib Aydın, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 109 yıllık Alman spor kulübünün ismini “Türkgücü Kirchheim” olarak değiştirdiklerini ve bunun kulübe olan desteği artıracağına inandıklarını dile getirdi.

Diğer kulüplerde şans bulamayan gençlere, milliyetlerine ve dinlerine bakılmaksızın eşit şekilde şans vermeyi amaçladıklarını ifade eden Aydın, bu gençlere spor yapma imkânı sunmak istediklerini belirtti. Okan Elmas'ın başkanlığını yürüteceği kulübün yeni armasında mor ve siyah renkler korundu ve armaya Türk bayrağını simgelemesi için beyaz zemin üzerine ay ve yıldız eklendi. Yeni sponsorlar bularak kulübü güçlendirmek istediklerini vurgulayan Aydın, kulüplerinde futbol başta olmak üzere diğer spor branşlarında da faaliyet gösterdiklerini kaydetti.

EUROLEAGUE'DEKİ ZAFERİN

ARDINDAN BARCELONA'YA!

Millî basketbolcu Sertaç Şanlı, 2021 senesinde Avrupa basketbolunun en çok konuşulan pivotlarından biri olmayı başardı. 30 yaşındaki oyuncu, 28-30 Mayıs 2021 tarihlerinde düzenlenen ve Anadolu Efes’in EuroLeague şampiyonu olarak tamamladığı Dörtlü Final’deki iki maçta toplam 31 sayı attı, 10 da ribaunt aldı. Bu müthiş performans sonrası Sertaç Şanlı’ya Avrupa basketbolunun devlerinden Barcelona talip oldu.

Sertaç, 14 Temmuz 2021 tarihinde Barcelona ile 2 yıllık sözleşme imzalayarak Ersan İlyasova’dan sonra İspanya temsilcisinde forma giyen ilk Türk basketbolcu oldu.

2021 yılının ikinci yarısında Barcelona formasıyla 14 EuroLeague maçına çıkan Sertaç, süresini ve takım içindeki rolünü giderek artırmaya başladı. Maç başına ortalama 7,5 sayı üreten yetenekli pivot, 3.1 ribaunt kaydetti. Sertaç, yeni ekibiyle en etkili maçını eski takımı Anadolu Efes’e karşı oynadı ve Efes potasına 24 sayı bıraktı.

GÜREŞİN YENİLMEZ ŞAMPİYONU: ZEYNEB TÜRKER

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yaşayan 13 yaşındaki Zeyneb Türker, güreşteki başarısıyla ülkede ses getirdi. DHA’nın haberine göre, ekim ayının başında Almanya'nın Dormagen kentinde yapılan güreş turnuvasında mücadele eden Zeyneb Türker, Almanya şampiyonu olarak kulübüne tarihinin kadınlardaki ilk madalyasını kazandırdı. Aynı turnuvada yarışan Zeyneb'in ablası Emine Türker de (16) Almanya dördüncüsü oldu.

SADECE GÜREŞLE SINIRLI DEĞİL…

Zeyneb Türker, güreşin yanı sıra futbolla ilgili olduğunu da belirterek, “Almanya'nın Köln kentindeki AC Mülheim takımında güreşiyorum. Almanya şampiyonu oldum. Çok sevinçliyim. Aynı zamanda Bayer Leverkusen 16 Yaş Altı Futbol Takımı’nda da futbol oynuyorum. Gençlere mutlaka herhangi bir sporu yapmalarını tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.

Köln'ün Mülheim semtinde bulunan AC Mülheim Kulübü, “125 yıllık tarihimizde bize kadınlarda ilk şampiyonluğu yaşatan Zeyneb Türker'e teşekkür ederiz.” mesajını yayımladı. AC Mülheim Güreş Kulübü Başkanı Thomas Nettesheim da “Zeyneb finale kadar bütün maçlarını teknik üstünlükle aldı. Çok mutluyuz ve çok sevinçliyiz. Ben inanıyorum ki Zeyneb'in Almanya'daki ve uluslararası müsabakalardaki başarıları devam edecek.” dedi.

Sonraki Haber