Avrupa’daki Türkler konteyner kentler kuruyor: Evimiz yuvanız olsun

Depremin yaralarını sarmak için seferber olan Avrupa’daki Türkler tonlarca ihtiyaç malzemesi ve on milyonlarca avro topladı. Şimdi ise Türkler barınma sorunu için harekete geçti.

Türkiye, hem yurt içinde hem de yurt dışındaki vatandaşlarıyla birlikte deprem yaralarını sarıyor. Depremin ardından yardımlar için bir araya gelen Türkler tonlarca ihtiyacı bölgeye ulaştırdı. Yollarda tırların biri gitti biri geldi. Ayni yardımların yanı sıra on milyonlarca avro para toplandı. Şimdi ise en önemli ihtiyaç barınma. Avrupa’da yaşayan Türkler bu sorunu da çözmek için elini taşın altına koydu. “Evim Yuvan Olsun” kampanyası yürütülüyor. Birçok kurum ve kuruluş konteyner kent kurmak için çalışıyor.

 İçişleri Bakanlığı ve AFAD ‘Evim Yuvam Olsun’ kampanyası başlattı. Depremzedeler için ‘indirimli’ ya da ‘bedelsiz kira’ için başlatılan kampanyaya büyük ilgi gösterildi.

“Evim Yuvan Olsun” kampanyasına 8 binden fazla kişi başvuruda bulundu. Yurt dışında yaşayan Türkler de kampanyaya destek verdi. Vatandaşlar evlerini kullanıma açtı. Uluslararası Demokratlar Birliği, 2 gün içinde 100’den fazla vatandaşın evini depremzedeye açtığı bilgisini verdi.

YTB’DEN DESTEK ÇAĞRISI

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), “Evim Yuvan Olsun”  kampanyası için çağrıda bulundu. Sosyal medya hesaplarından “Yurt dışındaki vatandaşlarımız Türkiye’deki eviniz depremzedelere yuva olsun” açıklaması yapıldı. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Binlerce kişinin evsiz kaldığı yüzyılın felaketinde yaralarımızı birlikte sarma zamanı. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın hâlihazırda kullanmadıkları evler sıcak bir yuva özlemi çeken depremzedelere geçici de olsa bir mesken olabilir. Hepimizin “Depremzedeler için ne yapabilirim?” sorusuna cevap aradığımız bu zorlu süreçte kullanmadığımız evlerimiz depremzedelere yuva olabilir.”

DİTİB YARDIMLARINI SÜRDÜRÜYOR

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), deprem bölgesine hayırseverlerin ve iş insanlarının katkılarıyla ayni ve nakdi yardımlarını sürdürüyor. Nakdi yardım miktarı 25 milyon avroya ulaşırken, ayni yardımlarda yapılıyor.

DİTİB Sosyal Dayanışma Merkezi’nin organizesinde 88 tır, 12 kargo uçağı ile 6 bin 320 jeneratör, 500 tuvalet kabini, 382 portatif yatak, 21 bin 132 cenaze torbası, 9 bin 14 uyku tulumu, 13 bin 292 battaniye ve 500 kampetten oluşan 52 bin 949 parça yardım kolisi gönderildi.

‘10 BİN KONTEYNER KONUT HEDEFLİYORUZ’

Muharrem Kuzey

DİTİB, depremzede aileler için konteyner konut kampanyası başlattı. Dini Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, “konteyner konuttan oluşan yerleşim merkezi kurmak için kampanya başlattık” dedi. Kuzey, şunları kaydetti: “21 metrekarelik içerisinde lavabo, banyo ve mutfağı olan 1+1’lik konteyner evlerden oluşan yerleşim merkezi kurmak için kampanya başlattık. İçerisinde buzdolabı, yatak, baza, ocak, ısıtıcı, şofben, halı, masa, sandalye ve kanepe olmak üzere depremzede ailelerin hazır olarak kullanabileceği bir ortam sunacağız. 10 bin konteyner konut hedefliyoruz. Bu vesileyle depremzede ailelerimize zor kış şartlarında sıcak bir ortamda konaklamalarını sağlamış olacağız.”

ÇADIR VE KONTEYNER YARDIMI

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Genel Başkanı Köksal Kuş, depremlerden sonra Avrupa'da yaşayan Türklerin seferber olduklarını belirtti.

Genel merkezi Köln'de bulunan UID olarak Almanya'daki bölge ve şubelerinin yanı sıra diğer ülkelerde de çalışmalar yürüttüklerini aktaran Kuş, şunları anlattı: "İhtiyaçlar neyse o yönde, örneğin battaniye, jeneratör, hatta seyyar tuvaletler üzerinde yoğunlaştık, kışlık giysi ihtiyacı olduğunda bunun üzerine yoğunlaştık. Bölgelerimizde, şubelerimizde bu eşyalar belirli yerlerde toplanarak durumlarına göre ayrıştırılıp paketlenip tırlarla minibüslerle uçaklarla en son da iki trenle ki bu trenlerden biri 18 vagonda bulunan 400 ton yükle ülkemize gitmiş bulunuyor. Ayni yardımları bu şekilde gerçekleştirdik, ayni yardımlar şu an isteğe göre çadır, konteyner olarak devam ediyor."

 ‘NAKDİ YARDIMLARA YOĞUNLAŞACAĞIZ’

Deprem bölgesinde aile ve akrabalarını kaybeden arkadaşlarının bizzat bölgeye giderek çalışmalara katıldıklarını belirten Kuş, şunları kaydetti:

"Orada UID adına küçük bir konteyner köyü oluşturdular, hem de yemek dağıtıyorlar. Sahada ayrıca iki yemek dağıtılan yerimiz mevcut. Bu arkadaşlarımız orada çalışmalarını sürdürüyor. Bölgeye ben de gittim. Gölcük depremini görmüş ve birçok yakınını kaybetmiş biriyim. Bu deprem, o depremin kat kat üzerinde ve büyük bir yıkımla karşı karşıyayız. Dolayısıyla uzun vadeli bir çalışma olacağının bilincindeyiz. İnsanlarımızın deprem husundaki düşüncelerini canlı tutacağız. Bundan sonra nakdi yardımlar üzerinde yoğunlaşacağız ve oradaki insanlarla dayanışma içinde olacağız."

ATİB’TEN KONTEYNER KENT ÇALIŞMASI

Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkan Yardımcısı, Hilal Yardım Organizasyonu Başkanı Selami Tok, deprem bölgesine acil yardım malzemeleri ulaştırdıklarını belirterek, yeni konteyner ve çadır kentler kurmak için harekete geçtiklerini söyledi.

Tok, şunları kaydetti: "Nerede bir eksik varsa, mümkün olduğunca oraya ulaşmanın derdi içerisindeyiz. Kardeşlerime şunu söylemek istiyorum; severek veriniz, sevginizden veriniz, verirken de o kardeşlerinizi seviniz. Çünkü oradaki kardeşlerimizin bizim hem maddi ham manevi yardımlarımıza ihtiyaçları var. Şimdiye kadar yoldakilerle birlikte üç çadır kent kuruyoruz. Bir konteyner mahalle kuruyoruz."

Frankfurt’tan örnek yardım çalışması

Almanya Frankfurt’ta Türk toplumunun temsilcileri yardımlar için çalışma yürütüyorlar.

Hessen Türk dernekleri İnisiyatif Platformu Raportörü Hüseyin Kurt, Aydınlık Avrupa’ya çalışmalarını anlattı:

“Hızlı bir şekilde Başkonsolosumuz ile koordineli şekilde platformumuz üzerinden bir video konferans yaptık. Ne yapabiliriz diye planladık. Frankfurt Belediyesi üzerinden bir depo ayarladık. 15 tır yardım malzemesi topladık. Karayolu ve hava yolu ile topladıklarımızı yolladık. Daha gidecekler var. Yardım kampanyamızı sürdüreceğiz. Ramazan ayında da bu çalışmaları sürdürmeyi düşünüyoruz.

Bizim burada yaptığımız çalışmanın bir özelliği de şu oldu. Bu çalışmayı yürüten arkadaşlar sağcısıyla solcusuyla, Alevisiyle Sünnisiyle toplumun her kesiminden insan bir araya geldi. Türkiye’mizi Türkiye yapan mozaiğin her parçası burada bu çalışmalara yardımcı oldu. İnsanlarımız bu acılar karşısında birleşti. Millet olarak birleştik. Bu büyük felaket karşısında milletimiz birlik oldu. Dostta düşmanda şunu bilsin Türk milleti bu felaketin altından kalkacaktır. Bizim yaralarımızı sarmada destek veren her devlete teşekkür ediyoruz.

Hüseyin Kurt

AYDEF: Konteyner kent kuracağız

Almanya Yozgatlılar Federasyonu (AYDEF) depremin olduğu gün hızlıca yardım malzemeleri ulaştırdılar. Federasyonun kurucu Başkanı Salih Çelik Aydınlık Avrupa’ya konuştu:

“Depremin olduğu gün hızlıca Yozgat Valiliği ile irtibata geçtik. Birlikte neler yapacağımızı planladık. İlk 72 saat içerisinde 15 tır yaşam malzemesi bölgeye gönderdik. Hızlı olması için Türkiye’den malzemeleri tedarik ederek deprem bölgesine yolladık. Ekmek, hayvan maması, su, ısıtıcı, battaniye gibi malzemeler vardı. Aydın, Kayseri, Çorum, Yozgat gibi illerden bu malzemeleri aldık. Bölgeye 20 çadır yolladık.

Şimdi de konteynerden bir yasam alanı kurmak için çalışma yürütüyoruz. Kampanya başlattık. Bize yerde söylendi. Hatay Hassa’da konteyner kent kurulacak. Altyapı çalışmalarına başlandı. Konteynerlerin içerisinde banyo ve tuvalet var. Mutfak ve iki oda şeklinde. 66 konteyneri biz alacağız. Bu çalışmayı tamamladıktan sonrada bizden ne isterlerse onları yapmaya da hazırız.

12 Mart’da Hamburg’da bir anma etkinliği de yapacağız. Hayatını kaybedenler için kuran okuyacağız ve bağışlar toplayacağız. Herkesi bu etkinliğimize de davet ediyoruz.”

Salih Çelik

İsviçre’deki kadınlar konteyner için yiyecek masası açtı

İsviçre'deki Türk toplumu, depremin yaralarını sarmak için yardımlara devam ediyor. İsviçre Türk Toplumu (İTT), "Kahramanmaraş 400 Kişilik İTT Konteyner Yaşam Merkezi" için 100 konteyner oluşturmak amacıyla çalışmalar yürütüyor.

İsviçre Türk Toplumu üyesi kadınlar evde hazırladıkları yiyecekleri satarak çalışmaya destek oldular. İTT Başkanı Suat Şahin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları ifade etti: “Depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını gidermek, Devletimize destek olmak için Kahramanmaraş’a 100 konteyner İTT yaşam kenti projemize destek olmak için birçok yerde yardım toplamak için evlerinde yaptıkları yiyecekleri satarak destek olan, Olten ve Dulliken den büyük bir dayanışma örneği gösteren hanım kardeşlerimize, İsviçre Türk Toplumu adına teşekkür ediyorum”

Portekiz’de dayanışma etkinliği

Portekiz’in başkenti Lizbon'da yaşayan Türk gönüllüler, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'deki depremzedeler için bağış toplamak amacıyla dayanışma etkinliği düzenledi.
Estrella Parkta kurulan stantlarda gönüllüler, evden hazırladıkları Türk yiyeceklerini satışa sunarak depremzedeler için nakdi yardım topladı.
Etkinlikte, 7 bin euronun üzerinde bağış toplandığı ve elde edilen tüm gelirin yardıma muhtaç depremzedeler için kullanılacağını açıklandı.

Balkanlardan yardımlar devam ediyor

Kuzey Makedonya'daki iş insanları ve STK'lar da, Türkiye için yardım toplamaya devam ediyor.

Makedonya Türkiye Ticaret Odası 28 tır ayni yardım ve 250 bin avroluk nakdi yardımın AFAD'a teslim edildiğini belirtti.

Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği, kampanya düzenleyerek 92 bin avro  yardım topladı.

Hırvatistan'da da depremzedeler için toplanan yardım miktarı da 583 bin avroya ulaştı.

Türk modacıdan yardım etkinliği

Avusturya'da tanınan Türk modacı Atıl Kurtoğlu, depremzedelere yönelik yardım etkinliği düzenledi.

Etkinliğe Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun ve Avusturya'nın önde gelen isimleri katıldı.

Modacının kreasyonlarının satıldığı etkinlikte elde edilen gelir deprem bölgesine gönderiliyor

‘Belarusluların dayanışma ruhunu asla unutmayacağız’

Belarus devleti ve halkının Türkiye'deki deprem mağdurlarına destek için başlattığı kampanyalar devam ederken Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi Mustafa Özcan, "Belarusluların kalpten gelen dayanışma ruhunu asla unutmayacağını" söyledi.

Depremlerin ardından Türkiye'ye ilk yardım elini uzatan ülkelerden biri olan Belarus, Acil Durumlar Bakanlığı koordinasyonunda deprem bölgesine çadır, battaniye, ilaç gibi acil ihtiyaç malzemelerini içeren insani yardımları taşıyan yaklaşık 30 ton yardım malzemesi gönderdi. İleriki günlerde Belarus'un Türkiye'deki depremzedeler için yaptığı yardımların 15 tonu aşması ve 6 sefer daha yapılması öngörülüyor.

Sonraki Haber