Avrupalı Türklerde 23 Nisan Coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurt dışında da coşkuyla kutlandı.

Salgın koşullarından dolayı bir kez daha çevrim içi ortama taşınan kutlamalara Avrupa’nın farklı ülkelerindeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri ve Başkonsolosluklar öncülük etti.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Kovid-19 tedbirlerine rağmen Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık, Fransa, İsviçre ve Avusturya başta olmak üzere Avrupa’nın pek çok ülkesinde Başkonsolosluklar ile Büyükelçiliklerin öncülüğünde coşkuyla kutlandı.

ALMANYA’DA 10 KONSOLOSLUKTA AYRI KUTLAMA

Avrupa’daki en yoğun Türk nüfusuna sahip Almanya’da tüm başkonsolosluklar, eğitim ataşeliklerinin desteğiyle kutlamalarını yaptı. Etkinlikler, konsolosluk bölgelerinde bulunan Türkçe öğretmenlerinin girişimleriyle düzenlenirken, kutlamalara renk katan çocukların heyecanı dikkat çekti. Berlin Başkonsolosluğu ile Berlin Büyükelçiliği Milli Eğitim Müşavirliği’nin birlikte düzenledikleri etkinlikte, Türkiye’deki farklı ilkokulların öğrencilerinden Berlin’deki Türk çocuklarına gönderilen kutlama videosu ilgi odağı oldu. Kutlama programında Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök ile Berlin Büyükelçiliği Milli Eğitim Müşaviri Cemal Yıldız birer konuşma yaptılar. Yücekök, konuşmasında yurt dışında yaşayan Türklerin milli bayramlarına sahip çıkmalarının çok önemli olduğunun altını çizdi. Yıldız da Berlin’de görev yapan öğretmenlerin kutlama programı için yaptığı girişimlere dikkat çekti.

Bir diğer konsolosluk bölgesi olan Münster’de Türkçe öğretmeni Şenol Yıldız’ın sunduğu program, Oelde ve Çevresi Türk Veliler Derneği’nin de desteğiyle düzenlendi. Burada da Başkonsolosluk Eğitim Ataşesi Necmettin Güler ile Münster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz birer konuşma yaptılar. Necmettin Güler, programı şekillendiren öğrencilerin Türkçe sınıflarında olduğuna vurgu yaparken, Başkonsolos Davaz da Kurtuluş Savaşı günlerinde 23 Nisan’ın arz ettiği önemi hatırlatarak, emperyalizmin en azgın döneminde Atatürk ve silah arkadaşlarının meclisi kurup bağımsızlık mücadelesini yönetecek merkezi oluşturduklarını belirtti. Etkinlikler, çocukların hazırladıkları renkli programlarla devam etti. Essen Başkonsolosluğu’nda resim yarışması ödül töreni düzenlenirken, tüm yurt dışı temsilciliklerinde başkonsoloslar makamlarını çocuklara devrettiler.

FRANKFURT’TA TİYATRO BİRLEŞTİRDİ

Almanya’nın Frankfurt kentinde Tiyatro Frankfurt’un düzenlediği Çocuk Şenliği ilgi odağı oldu. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) desteğiyle düzenlenen proje üç gün boyunca sürdü. Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioğlu, 23 Nisan’a özel hazırlanan programla ilgili yaptığı açıklamada, salgına rağmen tiyatrodan vazgeçmediklerini belirtti ve 23 Nisan’ı tiyatro ile birleştirmenin önemini şu sözlerle özetledi: “Göç’ün 60. yılında dilimizi ve kültürümüzü yaşamaya ve yaşatmaya devam ediyoruz. 7’den 70’e herkesi 23 Nisan’da çocuk kalmaya, çocuk olmaya, çocukları anlamaya, çocuklarla birlikte hayatı paylaşmaya davet ediyorum.”

Frankfurt’ta ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann da bir kutlama mesajı iletti. Mesajında Frankfurt ile Eskişehir’in kardeş belediyeler olmasından dolayı 23 Nisan’da çocukların belediye başkanının makamını ziyaret etme geleneğinin yerleştiğini belirten Feldmann, bu sene salgın tedbirleri buna izin vermese de tüm çocukların bayramını kutladığını aktardı.

ADADA GELECEK VURGUSU

Birleşik Krallık’taki kutlamayı Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçiliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Temsilciliği ile birlikte düzenledi. Etkinlikte konuşan Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın; önce egemenliğimizin, sonra bağımsızlığımızın, sonrasında ise cumhuriyetimizin ilan edildiğini vurguladı. Atatürk’ün, bu üç unsurun çocuklara mutlaka anlatılması ve geleceğe coşkuyla taşınması gerektiği için 23 Nisan’ı çocuklara armağan ettiğini belirten Yalçın, 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatarak egemenliği ancak bilinçli bir toplumun savunabileceğinin altını çizdi. KKTC Londra Eğitim ve Kültür Ataşesi Metin Harper ise konuşmasında, çocukların iki ülkenin de geleceği ve temeli olduğunu hatırlatırken, sözlerini Atatürk’ün “Vatanımızı korumak, çocuklarımızı korumakla başlar” sözüyle destekledi. Program, İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu Başkanı Nuriye Mertcan’ın selamlamasının ardından Birleşik Krallık’ta yaşayan ve Türkçe sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin hazırladıkları renkli programla devam etti.

BORDO’DA ‘MÜSTAKBEL KONSOLOS’ İZ BIRAKTI

Fransa’daki 23 Nisan programı ise Bordo Başkonsolosluğu öncülüğünde yapıldı. Başkonsolos Mehmet Eymen Şimşek’in sunduğu programın ana konuşmasını, Türkiye Cumhuriyeti Paris Büyükelçisi Ali Onaner yaptı. Konuşmasında Onaner, cumhuriyetimizin büyük fedakârlıklarla kurulduğuna dikkat çekerken, çocukların bunu görmeleri, önemsemeleri ve bundan sonra da koruyup geliştirmeleri açısından milli bayram kutlamalarının önemine dikkat çekti. Program çerçevesinde Başkonsolos Şimşek makamını, görevi “Bordo Müstakbel Başkonsolosu” olarak tanımlanan İlayda Temel’e temsilen devretti. Yaptığı selamlama konuşmasında, “Atamızın bizlere bıraktığı emaneti koruyacağız” diyen Temel, Şimşek’in konsolosluktan beklentisine ilişkin sorusu üzerine kütüphane kurulmasını istediğini belirtti. Kutlama programında ayrıca Lyon Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Ayşe Tomat Yılmaz da katılımcıları selamladı. Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa’nın yanı sıra Avusturya ile Hollanda’da da büyükelçilikler tarafından resim yarışmaları düzenlendi. Hollanda’daki başkonsolosluklar, faaliyet bölgelerinde dereceye giren çocukların resimlerini sosyal medya sayfalarında paylaştı. Avusturya’nın başkenti Viyana’da, çocuklara hediyelerini Türkiye-Avusturya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Fatih Toprak takdim etti.

Sonraki Haber