Avrupalılar ABD Elçiliklerine yürüdü

George Floyd protestoları Avrupa’yı da etkisi altına aldı. Üç gün önce Almanya’nın en büyük kentlerinde toplam 150 bin kişi ırkçılık karşıtı protestolara katılırken, önceki gün de Belçika Danimarka, İtalya ve İngiltere’de gösteriler düzenlendi. Fransa’da göstericiler polisle çatıştı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen ırkçılık karşıtı gösteride, polisle protestocular arasında arbede yaşandı. ABD Büyükelçiliği önünde başlayıp Başbakanlık binası önünde devam eden eylemde "Siyahların hayatı önemlidir", "İngiltere masum değil" şeklinde slogan atan göstericiler, "adalet yoksa barış da yok", "artık yeter", "Trump ve Boris ırkçı" yazılı dövizler taşıdı. Akşam saatlerinde ise olaylar çıktı. Olayların ardından polis, Başbakanlık binasının önünü boşaltırken, bazı göstericiler sokağı kapatan polislerin arasında kaldı.

Londra'daki Başbakan Winston Churchill'in heykeli saldırıya uğrarken, kentin bazı bölgelerinde de polis araçlarının taşlandığı öğrenildi.

KÖLE TÜCCARININ HEYKELİNİ DEVİRDİLER

Londra'nın yanı sıra Bristol kenti ile İskoçya’nın başkenti Edinburg kentlerinde de protestolar düzenleniyor.

Bristol'daki gösteride 17. yüzyılda köle ticareti yapan Edward Colston'un heykeli devirerek nehre atıldı.

Çarşamba ve cumartesi günleri yapılan gösterilerde de olaylar çıkmış, onlarca gösterici gözaltına alınmış ve en az 14 polis yaralanmıştı.

13 YAŞINDA ÇOCUĞA TERS KELEPÇE

Belçika’nın başkenti Brüksel’de ise, Saint-Gilles bölgesinde 1 Haziran tarihinde polisin 13 yaşındaki çocuğa ters kelepçe takarak, gözaltına aldığı görüntüler sosyal medyanın gündemine oturdu. Vatandaşlar, ortaya çıkan görüntülere büyük tepki gösterirken, polislerin ceza alması çağrısında bulundu.

Polis ise, 13 yaşındaki çocuğa ters kelepçe takılması hakkında, “Yasal olarak açık bir şekilde kaçma girişiminde bulunduğu ve kelepçeleri takmak için asgari yaş sınırı olmadığı için polis memurları bu gözaltına alma sırasında herhangi bir hata yapmadı" dedi.

BÜYÜKELÇİLİK’TEN PARLAMENTO’YA

Danimarka'daki "Siyahilerin Hayatı Değerlidir (Black Lives Matter)" hareketinin sosyal medya hesabından yapılan çağrı üzerine 15 bini aşkın kişi, ABD'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde toplandı.

Göstericiler, "Nefes alamıyorum", "Siyahilerin hayatı değerlidir", "Irkçılık da bir salgındır", "Beyaz üstünlüğünü yık", "Çamaşırhane renklerin ayrıldığı tek yer", "İnsan tek ırkdır", "Sistematik ırkçılığı durdur", "George Floyd", "Susmak şiddettir" ve "Adalet olmadan barış olmaz" yazılı dövizlerle ırkçılığa ve polis şiddetine tepki gösterdi.

Eylemciler, büyükelçilik binasından parlamento binasının da yer aldığı Christiansborg Sarayı önüne kadar müzik ve sloganlar eşliğinde yürüdü. Yaklaşık 3 saat süren gösteri, olaysız sona erdi.

ROMA’DA TOPLANDILAR

İtalya'nın başkenti Roma'da binlerce kişi Floyd’u anarken, ırkçılığı protesto etti.

Başkentin Popolo (Halk) Meydanı'nda, çok sayıda sivil toplum kuruluşunun (STK) ortak programında, "Siyahların Hayatı Değerlidir (Black Lives Matter)" sloganıyla bir araya gelen göstericiler, Floyd'un öldürülmesini ve ırkçılığı protesto etti.

Protestoda yapılan konuşmalarda, "2020'de hala ırkçılığın konuşulmasının inanılmaz olduğu" ve İtalya'da da hala ırkçıların bulunduğu vurgulandı. Protestocular, sık sık "Siyahların hayatı değerlidir”, "Adalet yoksa barış yok", "Hepimiz birlikte yapabiliriz", "Irkçılığa hayır", "Siyah-beyaz ayrımı yok, hepimiz insanız", "Adalet istiyoruz ama şimdi" ve "Floyd ölmedi aramızda" şeklinde sloganlar attı.

Sonraki Haber