‘Kuşak-Yol Türkiye için büyük fırsat’

Türk-Çin İş Der’in düzenlediği 1. Uluslararası Kuşak ve Yol İnisiyatifi Türkiye Sempozyumu’nda “Uluslararası Finansal Uyum Düzenlemeleri” üzerine konuşma yapacak Avukat Ali Osman Özdilek, "Kuşak-Yol Girişimi Türkiye için büyük fırsat." ifadelerini kullandı.

Türk-Çin İş Der’in düzenlediği 1. Uluslararası Kuşak ve Yol İnisiyatifi Türkiye Sempozyumu’nda “Uluslararası Finansal Uyum Düzenlemeleri” üzerine konuşma yapacak Avukat Ali Osman Özdilek, Kuşak-Yol Girişimi’nin Türkiye için büyük fırsat olduğunu söyleyerek Türkiye’nin bu Girişim’e el vermesi gerektiğini belirtti. İstinye Üniversitesinin ev sahipliğinde iki boyunca sürecek olan sempozyum yarın başlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Çin Ankara Büyükelçisi Liu Saobin’in de katılacağı sempozyumda alanında uzman çok sayıda konuşmacı, Dijital İpek Yolu’nu anlatacak. Konuşmacılarından Avukat Özdilek, sempozyum öncesi Aydınlık’a yaptığı dijitalleşen dünyada finansal uyum konusunun önemini değerlendirdi. Özdilek, şu açıklamalarda bulundu:

HAKİM FİNANSAL SİSTEME KARŞI BAĞIMSIZ SİSTEM

“Dünya giderek uluslararası hukuk sitemine doğru hızla gidiyor. Bunu en çok gördüğümüz alan ise finansal sitemler. Para akışları, bankacılık sistemleri, sermaye piyasaları, kripto paralar, karbon borsası gibi birçok değer, ulusal sınırlar olmaksızın el değiştiriyor. Bunlar olurken uluslararası çok taraflı anlaşmalarla ve yasalarla finansal piyasalar düzenleniyor. Biz buna finansal uyum diyoruz. Bu teknolojik alt yapıların da büyümesiyle giderek gelişiyor. Hatta giderek daha karmaşık ve uluslar üstü olmaya başladı. Ülkelerin bunlara uyumlu olması için çok çeşitli çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu kapsamda Avrupa Birliği içerinde çok sayıda finansal düzenleme yapıldı. Bunun uygulama alanı, milletlerarası mücadelenin ekonomik boyutu olarak karşımıza çıkıyor. Ukrayna-Rusya savaşında da gördük, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar, Rusya’nın yaptırımlardan kaçabilmek için geliştirdiği finansal alt yapılar, bu mücadelenin eseri.
“Kuşak ve Yol Girişimi, tarihin en büyük çalışması. Türkiye’yi de çok yakından ilgilendiriyor. Burada birçok koridor açılıyor. Karayolları ve demiryolları yapılıyor, telekominikasyon ve bilgi iletişim alt yapıları iyileştiriliyor, yazılımlar ve gümrük mevzuatları birbiriyle uyumlulaştırılıyor. Bunca işin yanında ulus devletin sınırını da aşan uyum meseleleri de söz konusu. Büyük bir girişim olan Kuşak Yol’un hayata geçirilebilmesi için azim ve çaba dışında para yani finans da gerekiyor. Karşımıza finansal uyum meselesine uyum meselesi çıkıyor. Bu konu, Kuşak Yol’un başarıya ulaşması için çok önemlidir. Bu büyük bir iddia olduğu için buna karşı çıkarılabilecek olası engellere karşı da alternatif finansal alt yapıların geliştirilmesi gerekir. Böylece dünyadaki hakim finansal sistemlerden bağımsız bir düzen kurulabilir.”

‘TÜRKİYE’NİN ALTYAPISI YETERLİ’

Özdilek, Türkiye’nin Çin’in öncülüğündeki Kuşak Yol Girişimi’nde etkin şekilde yer alması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin alt yapısının yeterli olduğunu belirten Özdilek, şunları kaydetti:

“Türkiye dünyaya açıldığı için dünya ekonomik sisteminin içinde. Bizim altyapımız, dünyadaki bu teknolojilere uyum sağlama açısından yeterli durumda. Bu ekonomik sistemin dışına atılmaya çalışılırsak, ki Ukrayna-Rusya savaşında bunun örneğini gördük, Çin gibi alternatif sistem yaratmaya çalışan ülkelerle birlikte bizim de Türkiye olarak alternatif çalışmalar yürütmemiz gerekir. Kuşak Yol gibi örnek ittifakları artırmalıyız.
“Bu sempozyum da bu açıdan çok önemli. Türkiye’nin ayağına gelmiş büyük bir fırsat diyebiliriz. Katılımcı profili ve içeriklere baktığımızda bir dönüm noktası olduğunu görüyoruz. Dünya bambaşka bir yere gidiyor. Endüstri 4.0 gibi yeni bir devrime hazırlanıyoruz. Bu da yeni sosyal, siyasal, ekonomik sistemlerin gelmesi, sermayelerin ve güçlerin el değiştirmesi demek. Böyle bir aşamada Çin devletinin yaptığı bu planlamaya el vermeliyiz. Bu akıllı dönüşümün içinde yer almalıyız. İşte bu sempozyumda bunu anlatacağız. Buradan çıkan çıktıları doğru değerlendirirsek, gelecekte bizim nasıl konumlanacağımıza ilişkin önemli çıkarımlarda bulunabiliriz.”
31 Mayıs Salı günü düzenlenecek “Dijital İpek Yolu’nda Finans” başlıklı 6. Oturumun konuşmacıları:
Oturum Başkanı: JCR Euraisa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Feyzullah Yetgin
Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürü Ekrem Arıkan - Merkezi Kayıt Kuruluşları Açısından Regülasyonların Dijitalleştirilmesi
Rusya Merkez Bankası’ndan Maria Krasenkova - Dijital İpekyolu’nda SWIFT Alternatifi Ödeme Sistemleri
Softtech Veri Analitiği ve Yapay Zeka Direktörü Yalçın Güleç - Yenilikçiliğin Finansmanı ve Dijitalleşme
Av. Ali Osman Özdilek - Uluslararası Finansal Uyum Düzenlemeleri
Etkinliğe katılmak isteyen vatandaşlar, Türk-Çin İş Der’in internet sitesindeki katılım formunu doldurarak başvuruda bulunabilirler.

Sonraki Haber