Avusturya Islam Haritası ve tepkiler

Tarihi Viyana Üniversitesi ve Uyum Bakanlığının inisiyatifi ile Siyasi İslam Dokümantasyon Merkezi oluşturuldu. Bu merkezin iki üyesi Avusturya’da yaşayan Türk kökenliler olurken, diğer üyeleri ise Avusturya’nın dışında çeşitli ülkelerden Dokümentasyon Merkezi’ne dâhil edilmişler. Avusturyalı bir hukukçu ve yazarı da ayrıca belirtmek gerekir. Avusturya’dan katılan Türk kökenli kadın hakkında herhangi bir bilgiye ulaşmak mümkün değil. Türk isimli bu hanımın teolog olduğu bilgisi basında yer almaktaydı. Türk kökenli diğer şahıs ise Almanya’dan Avusturya’ya birkaç yıl önce transfer edilmiş, topluma "uyum uzmanı" olarak sunulan bir sosyolog. Her konuda aynı sözleri yıllardır farklı cümlelerle çeşitli medya organlarında dile getirmiştir.

Uyum Bakanı Susanne Raab tarafından yapılan açıklamaya göre, Siyasi İslam Dokümantasyon Merkezi’nin diğer üyeliklerinde ise şu isimler dikkat çekmektedir: Frankfurt İslam Araştırma Merkezi’nden etnolog Susanne Schröter, ABD George Washington Üniversitesi’nden Lorenzo Vidino, Almanya Nürnberg Üniversitesi’nden hukuk ve islam bilimcisi Mathias Rohe, Avusturyalı yazar ve tarihçi Heiko Heinisch, Linz’den hukukçu Harbert Kalb, İsviçreli siyaset bilimcisi Elham Pabel ve Viyanalı hukukçu Katarina Pabel. Merkezin yöneticiliğini ise eski uluslararası uyum fonu yöneticisi Lisa Fellner’in yapacağı belirtilirken, bilimsel çalışmalardan ise Münster Üniversitesi din eğitmeni Mouhanad Khorchide’nin sorumlu olacağı ifade edilmişti. Her çalışması Avusturya Müslümanları tarafından tepkiyle karşılaşan Viyana Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Ednan Aslan da çalışma içinde üniversiteyi temsilen bulunmaktadır.

İLK ÇALIŞMASI FİŞLEMEK OLDU

Siyasi İslam Dokümantasyon Merkezi‘nin ilk çalışması olarak “Siyasi İslam merkezlerinin haritası” yayımladı. Haritaya göre Avusturya’da tam tamına 600 “siyasi İslam merkezi” bulunmaktadır. Haritanın yayımlanmasıyla Avusturya Müslümanları adı geçen haritaya tepki gösterdiler. Türkiye’den Dışişleri Bakanlığı da haritanın kabul edilemez olduğu açıklamasını yaptı.

Haritanın yayımlanmasıyla beraber çok çeşitli merkezlerden lehte ve aleyhte tepkiler gelmeye başladı. Uyum Bakanı’nın ait olduğu koalisyonun büyük ortağı sağ muhafazakâr parti olan Avusturya Halk Partisi merkezin çalışmasını ve haritasını desteklerken, diğer partiler çok da istekli olmayan cılız tepki gösterdiler. Esas anlamlı tepki Viyana Kardinali Christoph Schönborn’dan geldi. Schönborn, İslam Haritası’nın yayınlanmasından sonra yapmış olduğu açıklamada “Ülkemizde örnek gösterilecek inanç özgürlüğü, karşılıklı güven, diyalog ve saygıya dayanmaktadır. Dini bir toplumu topluca genel bir şüphe altında görme hissi çok tehlikelidir” demiştir.

AŞIRI SAĞCILARDAN IRKÇI AFİŞLER

İslam Haritası’nın gündeme gelmesiyle en şiddetli tepki ise aşırı sağcılardan geldi. Aşırı sağcılar camilerin yakınlarına bir elden çıkmış afişler asmaya başladılar. Bu afişlerde “Dikkat: Siyasi İslam bölgesine giriyorsunuz” sözleri dikkat çekmekteydi. Bu tepki bardağı taşıran son damla oldu ve İslam Haritası apar topar internet ortamından “şimdilik” diyerek kaldırıldığı duyuldu.

İslam Haritası ve cami çevresine asılan afişlerde Avusturya’da yaşayan çeşitli Müslüman örgütleri karşı çıkarken, sorumlular hakkında hukuki yollara başvuracaklarını duyurdular. Viyana Üniversitesi rektörlüğü bir açıklama yaparak, adı geçen İslam Haritasında üniversitelerinin logolarının kullanılamayacağını ve logonun kaldırıldığını ifade etti.

Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun basınla yapmış olduğu bilgilendirme toplantısında, içinde bulunduğumuz bu haftada TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi bir grup milletvekili Akif Çağatay Kılıç’ın başkanlığında Avusturya parlamenterleri ve siyasi parti temsilcileriyle görüşmeler yapacağını ve bu görüşmelerde İslam Haritası ve çifte vatandaşlığa ait sorunların da görüşüleceğini dile getirdi.

Çoğunluğunun başta ABD ve Almanya kökenli insanların bulunduğu, Avusturya, Avusturyalıyı ve ayrıca Müslümanları tanıyıp tanımadıklarını çok da bilmediğimiz insanlardan oluşmuş Siyasi İslam Dokümantasyon Merkezi’nin yaratmış oldukları İslam düşmanlığının önüne, Avusturyalı parlamenterlerle görüşen TBMM heyeti ne kadar set çekecektir zamanla göreceğiz.

Sonraki Haber