Avusturya’da enflasyon yüzde 3’ü geçti

Kovid-19’un başladığı 2020 yılının ardından, 2021’deki fiyat artışları dünya ekonomisini zorluyor. Avrupa ülkelerinde gözlemlenen enflasyon artışı, en az yüzde 3 oranında seyrediyor.

. Geçtiğimiz günlerde Avusturya da enflasyon oranını açıkladı. İstatistik Avusturya’nın paylaştığı verilere göre, enflasyon oranı yüzde 3,1 olarak belirlendi. Başlıca artışın enerji fiyatlarında olduğuna dikkat çeken İstatistik Avusturya Genel Müdürü Tobias Thomas, “Şubat 2020’de ham petrolün varil fiyatı 20 dolara düştü, şimdi tekrar normale döndü. Ancak bir önceki yılın düşük tabanı artık istatistiklere etki ediyor. Bu etki, Şubat 2022 veya Mart 2022’ye kadar sona ermeyecek.” dedi.

HAMMADDE FİYATLARI ARTTI

Thomas ayrıca birçok sektörde tedarik zincirlerinin kesintiye uğradığına, Kovid-19 sürecinde arz ve talep dengesinin bozulduğuna dikkat çekti. Tüketim ve genel ekonominin yeniden yükselişe geçtiğini söyleyen Thomas, bu durumun birçok ham madde fiyatını yukarı çektiğini ifade etti. Bu gelişmeler nedeniyle her iki Avusturyalı şirketten birinin satış fiyatlarını yükseltmek istediğini belirten Thomas, turizm ve diğer hizmetlerin ücretinin de orantısız bir şekilde yüksek bir paya sahip olduğunu hatırlattı. Payların Almanya’dakinin üç katı olduğunu dile getiren Thomas, “2015’ten bu yana hizmetler ortalama yüzde 14,8 daha pahalı. Ancak genel enflasyon sadece yüzde 11,3 arttı.” diye konuştu.

‘GELECEK YIL DAHA İSTİKRARLI BİR ORTAM BEKLİYORUZ’

Üreticiyi ve tüketiciyi rahatlatacak açıklama, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’dan geldi. Avro bölgesindeki enflasyonda yaşanan artışın geçici nedenlerden kaynaklandığına işaret eden Lagarde, “Gelecek yıl enflasyon tarafında çok daha istikrarlı bir ortam bekliyoruz.” dedi.

Enerji fiyatlarındaki artışın da yüksek enflas-yonla alakalı olduğunu söyleyen Lagarde, şöyle konuştu: “Bir yıl öncesinde enerji fiyatları dibe vurmuştu. Elbette fiyatlar (enerji) yükseldi ve aradaki fark, ne yazık ki insanların şu anda hissettiği enflasyonun çoğunluğunu açıklıyor. Aynı şey, KDV etkisi için de geçerli.” Enerji fiyatlarındaki dalgalanmanın Kovid-19 ile bağlantılı arz sorunları nedeniyle daha uzun süre piyasaları etkileyebileceğini belirten Lagarde, enerji fiyatlarındaki yükselişin ekonomiler için uzun vadeli bir sorun olabileceğini de ifade etti.

Sonraki Haber