Ayakkabı ustaları emekleri için eyleme çıktı

Adana'da parça başı ücretlerine zam talep eden sayacıların talepleri karşılanmadı. İş bırakma eylemine gittiler. Sayacılar kimyasal madde soludukları için sağlık problemleriyle de boğuştuklarını belirterek, koşulların iyileştirilmesini talep etti.

Adana'da ayakkabı üretiminin kalbi olan Büyüksaat mevkiinde sayacı ustalar, kötü çalışma şartlarından dolayı günlerdir eylemde.

Adana’nın ayakkabı fabrikası Büyüksaat’te Sayacılar günlerdir, kötü çalışma şartlarından dolayı, iş bırakma eyleminde. Sayacı Ustaları 2 Ocak tarihinden beridir, kepenkleri indirdi. Ayakkabı fiyatlarında yüzde yüzün üzerinde zam olmasına karşın, parça başı yaptıkları işten para kazanan sayacılara, herhangi bir zam yapılmıyor. Sayacıların, Sosyal hakları veya güvenceleri yok. Hal böyle olunca emeklilik de hayal oluyor. İşçiler 14-15 saat boyunca ekmek parası için, çok kötü şartlarda çalışmak zorunda kalıyor.

Ustalar, Aydınlık'a konuştu. Sayacı ustası Şahin Yaruk, ayakkabı imalatının en önemli aşamasında bulunduklarını belirterek, “Ayakkabı imalatı bizden çıkar, biz olmasak ne komşum ne ben yemek yiyebiliriz. Geçinemiyoruz. İşlerimiz rast gitmedi, zamlar artınca. Bir gün çalışmasan bir hafta çalışmamış gibisin. Emeğimizin karşılığını inşallah alırız..” dedi. Sayacı ustası Ali Yılmaz ise 1976'dan beri çalıştığını belirterek, şöyle dedi:

“Rezil durumda insanlar, para kazanamıyor.” diyerek sitemini dile getirdi. İşverenlere seslenen Yılmaz, “Para kazanamıyorsun, kazanamayınca kira ödenmiyor. Bizim sosyal haklarımız yok. İşverenler bizi sahiplenmiyor. İşveren de fedakarlık yapmalı, biz olmayınca ayakkabı sektörü olmaz. İmalat bizim elimizden geçiyor. Söyledik, anlattık, olmadı. Biz de eylem kararı aldık. Makineler durdu. Dükkanlar kapalı.”

'SAĞLIĞIMIZ PATRONUN UMRUNDA DEĞİL'

Sayacı ustası Mehmet Özay mesleğini “ayakabının cerrahı” olarak tanımladı: “Önce parçalar bize gelecek. Önemli kısmı biz yapıyoruz. Grev yapmakta geç bile kaldık. Parça başı iş yapıyoruz. Bu kölelik ve faşist bir düşünce... Bize patronlar 'siz kölesiniz' diyor. Maddi, manevi hakkımız yok. Kimyasal madde içinde çalışıyoruz. Sağlık açısından bitiğiz. Patronun umurunda değil! O şatafatlı fuarlar var ya onları biz var ediyoruz. Ama buna rağmen burada kölelik sistemi uygulanıyor. Sabah 8 akşam 9 çalışıyoruz, mola yok. Yemeğimiz de bize ait. Kimyasal maddeler ciğerlerimize doluyor. Dükkana gelen geri kaçıyor. Çalışma ortamlarımız düzelmeli. Sağlık koşulları iyi olmalı.”

'CİĞERLERİMDEN HASTALANDIM HASTANEYE YATTIM'

Akif Menengiç ise 15 sene önce mesleği bırakmış, arkadaşlarına destek olmak için greve gelmiş. Sigortasını yapmadıkları için işi bıraktığını söyleyen Menengiç, “Para kazandırmıyor bu iş, süründürüyor. Arkadaşlarıma da üzülüyorum. Burada çalışırken her gün açtım. Desteğe geldim.” dedi. Sayacı ustası Cüneyt Arıpişirici de 1980'den beri mesleğin içinde. 8 çift ayakkabının 3 bin 200 lira para kazandırdığını, 120 lirasının ustaya verildiğini belirtiyor:

“Vicdan yok, işçinin sırtına vuruyorlar. Ciğerlerimdeki sorunlar yüzünden hastaneye yattım. Benim hiç güvencem yok. Mobilyacı ya da terzi olsam sigortam olurdu.”

AHMET SUSEVEN’DEN DESTEK

Çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen sayacılara Vatan Partisi de destek verdi. Adana İl Başkanı Ahmet Suseven, sayacıların mücadelesini sırtlandıklarını kaydetti. Suseven Çalışma Bakanlığı’nı göreve çağırdı. Suseven şöyle konuştu: “Biz sayacıların grevde olduğunu öğrenince hemen buraya geldik. Bütün herkesi de buraya desteğe çağırıyoruz. Arkadaşlar sorunlarını anlattılar. Sayacı gidiyor çalışıyor, kimyasal soluyor, ayağıyla kimyasala basıyor felç oluyor. Türkiye'de her şeye zam oluyor. Ama sayacının parasına zam olmuyor. “Bu hak mıdır?”diye sormak lazım. Bu hakkı reva görmüyoruz. Kimse de görmesin. Ne mutlu emek hakkı için direniyorlar. O nedenle tebrik ederim. Biz elimizden ne geliyorsa yapacağız. Talepleri var. Fiyat artışı talep ediyorlar. Kendileri hesaplamışlar yüzde 127 zam olunca iş kurtarıyor. Bu talebi dile getiriyoruz. Bu zammı imalatçılar yapmalı. Çalışma Bakanlığı da gelsin bu şartları görsün, neler yapılabilir... Bu koşulları düzeltmek adına da yetkilileri göreve davet ediyorum.”

Sonraki Haber