Ayazma Camii tarihi? Camii Nerede? Önemi ne?
Ayazma Camii restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Peki Ayazma Camii'nin tarihi ne? Nerede? Camiide mezarı bulunan önemli kişiler kimler?
Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir.
26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Tahir Ağa'dır. Yapımına 1758 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1760 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.
Yıldırım düşmesi sonucu yıkılan caminin minaresi, 1872 ve 1881 yıllarında yeniden inşa edilmiştir. 1953 yılında tekrar onarılan cami'ye yakın zamanda yeniden restorasyon yapılmıştır.
Caminin bulunduğu yerde daha önce Ayazma Sarayı ve bahçesi olduğundan bu ismi almıştır. Mimari stil olarak batı etkilerinin görüldüğü bir camidir. Üç kapılı avludan camiye merdivenle çıkılır. Minaresi tek şerefeli merkezi kubbeli, kubbe de dört taşıyıcı payandaya oturtulmuş ve tabanı mermerlerle döşenmiştir.
Mezarı bulunan önemli isimlerden bazıları şunlardır;
1- Hassa Odabaşı Abdullah Ağa
2- Hassa Ağalarından Ali Bey
3- Sultan III. Selim'in musahibi Bektaş Ağa
4- Ratip Ahmet Paşa’nın oğlu Şair Naşid İbrahim Bey
5- Harem-i Hümayun Ağaları'ndan, Musahib-i Şehriyari Abdurrahman Ağa
6- Babüssaade Ağası Hacı Ali Ağa
7- Ser Lala-yı Hazret-i Şehriyari Süleyman Ağa
8- Hazine-i Hümayunda Malcı Sivaslı Mehmet Ağa
9- Hassa Ağalarından Damatzade Ali Bey
10- Mehmet Aziz Efendi’nin eşi Nezafat Hanım