‘Ayçiçeği fiyatları açıklansın’

Tekirdağ Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, ayçiçeği gündemiyle toplandı.

Toplantı sonunda yapılan açıklamada, kuraklıktan dolayı verimin düştüğü belirtildi, ayçiçeği fiyatlarının açıklanması, zararda olan üreticinin ise desteklenmesi çağrısı yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

“Bölgemizde özellikle ayçiçeği, aşırı sıcaklar ve zamanında alınamayan yağış nedeniyle büyük bir çoğunluğu bu yıl gelişimini tamamlayamamıştır. Yapılan arazi kontrollerinde bazı bölgelerde ayçiçeği veriminde yüzde 50’ye varan düşüş beklenmektedir. Bazı yağış alınamayan bölgelerde ise ayçiçeğinin kafa yapmadığı gözlemlenmiş yapanlarda da verim minimum 30 kilograma kadar düşmüştür.”

‘ALIMLAR BAŞLAMALI’

Ziraat Odaları tarafından yapılan açıklamada talepler şöyle sıralandı:

“Bölgemizde beklenen, verim düşüklüğüne ve artan maliyetlere karşı ayçiçeği fiyatının tatmin edici boyutta açıklanması ve kuraklığın ciddi boyutta olduğu parsellerde devlet tarafından acilen bir çalışma başlatılıp, bu parsel sahiplerinin mutlaka desteklenmesi gerekmektedir. Bölge afet bölgesi ilan edilip borçların faizsiz ertelenmesi sağlanmalıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ayçiçeği alımına başlayarak üreticimizi tüccarın eline teslim etmemelidir. Çiftçilerin Ziraat Bankası’na olan borç ödemelerinin yaklaştığı bu dönemde, kredilerin açılması ve limitlerin yükseltilmesi zorunludur.”

YABANCI TOHUM HASTALIK YAPTI

Vatan Partisi Lüleburgaz İlçe Başkanı Şaban Kızıltan, ayçiçeği tarlalarında incelemelerde bulundu, Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı ve yöneticilerini ziyaret etti. Ayçiçeği tarlalarında bu yıl sıkıntı yaşandığını belirten Kızıltan, yetkililerin acilen bölgede çalışması yapması gerektiğini ifade etti. Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, görüşmede şu bilgileri verdi:

“Sıcak ve rüzgâr gibi birden fazla etken, Trakya çiftçisini bu yıl perişan etti, gündöndüler gelişemedi. Lüleburgaz’da şu anda biçilemeyecek yüzde 30 alanımız var. Bölge ‘afet bölgesi’ ilan edilmeli. Yetkililer, hasar tespit çalışmaları yapıp tutanak altına almalı. Çiftçi borçları ertelenmeli, krediler de sıfır faizle verilmeli. Şu an tüccar ayçiçeğini 14 liraya alıyor. Fiyat 18 lira olmalı. Destekleme primleri de 4 lira olmalı ki çiftçi nefes alabilsin.”

Tohum çeşitleriyle ilgili de bu yıl sorun yaşadıklarını anlatan Çamlıca, “Yerli tohum türleri çok iyi ama yabancı tohumlar gündöndüde köse hastalığına neden oldu, gündöndüler kafa yapamadı. Kuraklığa dayanıklı tohumlar, gündöndü ve buğdayda olmak üzere geliştirilmeli.” dedi.

Sonraki Haber