Aydın Üretim Devrimi Kurultayı: Türkiye ithal gıdayla doymaz

Aydın’ın Kuşadası ilçesine bağlı Kirazlı Köyü’ndeki Üretim Devrimi Kurultayı’nda çiftçiler sorunlarını anlattı, çözümler konuşuldu. En büyük sorunun gübre, mazot ve tohum gibi girdi maliyetleri olduğunu söyleyen çiftçiler, “ithal gıda bu ülkeyi doyurmaya yetmez.” dedi.

Aydın'ın Kuşadası İlçesine bağlı Kirazlı Köyü'ndeki Üretim Devrimi Kurultayı, Hilmi Ceyhan'ın kahvehanesinde yapıldı. Kurultayda Kirazlı çiftçileri, üretimin önündeki en büyük engelin gübre, mazot ve tohum gibi girdi maliyetleri olduğunu söylediler.

‘TAVUK BESLEYEMİYORUZ’

Çiftçi Gürbüz Mersin, yöre çiftçisinin yetiştirdiği meyve ve sebzeleri pazarlamada sorun yaşadığını, malını değerinde satamadığını söyledi. "Girdi maliyetleri konusunda desteklemeler artırılmazsa herhalde yörede yıllardır yetiştirdiğimiz kiraz ve üzüm gibi ürünlerimizin de üretimi düşecek. Ülke bunları da ithal etmek zorunda kalacak." diyen Mersin, şöyle sürdürdü:

"Büyükşehir yasasıyla köylerin mahalleye dönüşmesi bizi zora soktu, gelecek hükümetin yeniden köye dönüştürmesi lazım. Eskiden hiç olmazsa köy olarak kendi işimizi kendimiz görürdük. Ama mahalle olduktan sonra bir şey yapamıyoruz. Evde tavuk bile besleyemiyoruz. Köy olarak kalsaydık benim evde de bir ineğim olacaktı. Ama şimdi her şeyi pazardan alıyoruz."

‘KITLIK YAŞANABİLİR’

Çiftçi Süleyman Yıldız şöyle konuştu: "Tonlarca mercimek, nohut, fasulye, pirinç dışarıdan ithal ediliyor. Yerli üreticinin ise mazotuna gübresine sürekli zam yapılıyor, tarlasını ekemeyecek duruma getiriliyor. Kim kazanıyor? Aracılar kazanıyor. İthal mahsul dolarla alınıyor, Türkiye'ye giren dolar tekrar yurt dışına çıkıyor. Buna ne gerek var? Mazot'u gübreyi düşür, burada üret, dışarıdan tarım mahsulü alacağına sen sat dışarıya.

“Rahmetli Atatürk, kurduğu fabrikaların borcunu tarımla ödedi. Fakat günümüzde yatırımlar dış borçla yapılıyor. Bu zihniyetten vazgeçilmezse kıtlık yaşanabilir. Çünkü ithal gıda bu ülkeyi doyurmaya yetmez. Dolar ile aldığın için de paran yetmez."

‘ZEYTİNLİKLERE BİNALAR DİKTİLER’

Süleyman Özen, "Köyümüzde eskiden herkesin sebze-meyve bahçesi, üzüm bağları vardı. Ama bağları köklediler. Zeytinliklere binalar diktiler. Yönetimin hataları bunlar. Burası turizm bölgesi. Türkiye'de turizmin de azalmasıyla köylünün ürünlerine talep azaldı, maliyetler arttığı halde köylü kazanamıyor. O yüzden çiftçiler tarlasını ekmek istemiyor. Bu böyle gitmez. Ülkemizi ancak üretimle kalkındırabiliriz." dedi.

‘KOOPERATİFLERİN ÇOĞU BATIRILDI’

İrfan Ülkü ise eskiden kooperatiflerin çok daha etkin olduğunu, mahsulunu kooperatife satan çiftçinin rahat ettiğini, ama kooperatiflerin çoğunun batırıldığını söyledi. Devletin hem üretim hem de tüketim kooperatiflerini yaygınlaştırması gerektiğini vurguladı.

Vatan Partisi Aydın İl Başkanı Bahattin Nazlı, başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere yerel yönetimlerin kooperatifleşmeye öncü olabilecek yetki ve imkanlara sahip olduklarını, ancak çoğunun bunu yapmadığını söyledi. Nazlı, "Kapitalist sistem artık bir yere geldi tıkandı. Türkiye'nin tek bir çıkış yolu var. Hangi partiden olursak olalım, üreticileri iktidara taşıyacak güçlü bir milli hükümet kurmak zorundayız. Türkiye'nin bu sorunların altından kalkabilmesinin tek yolu budur." diye konuştu.

Sonraki Haber