Aydın’da üretim devrimi kurultayı: 'Ayçiçeğinden zarar ettik'
Çiftçiler yetkililerin yönlendirmesiyle üretim yaptıklarını yine de zarar ettiklerini söyledi. Ayçiçeğini satamadığını anlatan çiftçi 'Geçen yıl 15 lira olan ayçiçeği bu yıl 3 lira. Neden bizi ayçiçeğine yönlendirdiniz?' diye sordu.
Vatan Partisi tarafından Aydın’ın Karacasu ilçesine bağlı Ataköy Mahallesi’nde düzenlenen Üretim Devrimi Kurultayı’nda konuşan çiftçiler, başta gübre ve mazot olmak üzere üst üste gelen zamlara tepki gösterdiler.
Ataköy Muhtarı Hüseyin Dibek, “Köylünün durumu belli. Biz genelde kuru tarım yapıyoruz. Girdiler çok yüksek. Tarım ve hayvancılık bitme noktasında.” dedi.
‘HAYVANLARA
YEM VEREMİYORUZ’
Bu yıl hem ayçiçeği hem de süt üretiminden darbe yediklerini belirten Hamdi Dibek de şunları belirtti: “Gübreye bir haftada 3 kez, mazota ise bir günde 2 kez zam gelir mi? Damda 50 baş hayvanım var. Artık önlerine yem koymakta zorlanıyorum. Ürettiğim sütün parasını 3 ayda zor alıyorum. Ama 3 ayda benim masraflarıma zam üstüne zam geliyor. Sattığım sütün parası ise 1 liraya geliyor. 1 liraya hayvancılık yapılır mı?”
‘ZARAR EDİYORUZ’
Dibek, bu yıl tarımdan sorumlu yetkililerin kendilerini ayçiçeğine yönlendirdiğini ama ayçiçeğinden de zarar ettiklerini anlattı. “Geçen yıl 15 lira olan ayçiçeği bu yıl 3 lira. Mahsulü satamıyorum, hayvanlara veriyorum şu anda. Neden bizi ayçiçeğine yönlendirdiniz?” diyen dertli çiftçi, “Arkadaşlarımız ayçiçeği ekmek için dekarı bin liradan tarlaları icraladı. Tonlarca sulama masrafı ve gübre masrafı yaptı. 4-5 çocuğu var bu insanın. Bir parça ekmek yemek için yaptı bu masrafları. Ama şimdi battı adam. Ondan sonra banka ‘kredi vereyim’ diyor. Anasını ödeyemiyoruz ki danasını nasıl ödeyelim?” diye konuştu.
Durmuş Göçük de “Köylünün ayçiçeğinden en az 1.5 trilyon zararı var. Banka borçları ve diğer masraflarla birlikte 3 trilyonlara varan zararlardan bahsediliyor.” dedi.
Artık gübre bile alamaz hale gelen çiftçiler, geçen yıl 130 liraya aldıkları 20/20 diye bilinen gübreyi bu yıl 250 liraya aldıklarını, son zamla da aynı gübrenin 280 lira olduğunu anlattılar. 18/46 olarak bilinen gübrenin ise 400 liraya yaklaştığını söyleyen Ataköylüler, “Bu alınır da tarlaya atılır mı?” diyerek tepkilerini dile getirdi.
‘TARIM KREDİ
FİYATLARI YÜKSEK’
Karacasu Tarım Kredi Kooperatifi’nin fiyatlarından yakınan Ali Adelli ise, “2 yıl öncesinde gübreyi kooperatiften piyasa fiyatının altında alıyorduk. Ama şimdi tüccarlardan daha pahalıya satıyorlar.” diye konuştu. Adelli, kendilerini organik zeytin üretmeye yönlendiren İlçe Tarım Müdürlüğü’nün ise pazar bulma konusunda bir çözüm getirmediğini söyledi. “Gübre ve ilaç kullanan üretici aynı yağcıya 10 liraya sattıysa biz de aynı paraya sattık.” diyen Adelli, “Ne kazandık bu işten? Organik tarımın amacı ne? Siz bize niye bunu yaptırdınız diye soruyorum, ses çıkmıyor” ifadelerini kullandı.
‘KÖYLÜNÜN MALINA
HACİZ UYGULANAMAZ’
Kurultayın sonunda çözüm önerileri konuşuldu. Vatan Partisi Aydın İl Başkanı Bahattin Nazlı, Türk çiftçisinin sorunlarının üretim devrimi ile çözüleceğini söyledi. Nazlı, sadece Vatan Partisi iktidarını değil, üreticilerin milli hükümetini kurmak istediklerini söyledi. Üreticilere ucuz mazot sözü de veren Nazlı, “İran bize 2 liradan mazot verecek, garantisini verdi.” diye konuştu.
Vatan Partisi Aydın Köylü Bürosu Başkanı İrfan Ülkü ise traktörlerine ve mallarına haciz gelen köylülerin üretemez hale geldiğine değindi. Köylünün malına haciz uygulamasını Atatürk'ün yasayla kaldırdığını, kendilerinin de bunun için mücadele ettiğini söyledi.