Aydınlı balıkçıların ağına bürokrasi engeli!

Aydın’da 20 yıldır kiraladıkları dalyanları 2,5 yıldır işletemeyen balıkçılar, önlerine getirilen mevzuat engelinin bir an önce kaldırılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulundu.

Aydınlı balıkçılar 2,5 yıldır çözülemeyen mevzuat nedeniyle balıkçılık yapamadıklarını ileri sürdüler. Sorunun bir an önce çözülmesini isteyen balıkçılar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Çalışamıyoruz, balık tutamıyoruz, ihracat yapamıyoruz, hantal bürokrasinin kurbanı olarak sorunun çözülmesini bekliyoruz. Balıkçı barınakları evimiz, denizler ise tarlalarımızdır. Engelleri bir an önce kaldırın, üretelim. 20-30 yıldır işlettiğimiz yerlerde kaçak, suçlu duruma düştük. En az 10 bin kişi mağdur durumda.” dediler.

‘20 YILDIR KİRALIYORDUK’

Aydın Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliğine bağlı 12 su ürünleri kooperatifi başkanı, 2,5 yıldır kiralama yapmayan Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerini göreve çağırdı. Aydın Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Özgür Atacan seslerini duyuracak kimse bulamadıklarını belirterek, “Kiminle görüşsek bize mevzuatı gösteriyor. Bir türlü de çözemiyorlar. Bu konu bizim sorunumuz değil ki. Sizin aranızdaki sorun. Çözün. Biz de üretelim. Bizi engelliyorlar. Sonuçta bu bir milli servet. Heba ediliyor. Biz buraları 20 yıldır kiralıyorduk. Ne oldu da şimdi olmuyor? Bakana bile çıksanız bu sorunu çözemez, diyorlar. Sesimizi kime duyuracağız. Eksik ve haksız olduğumuz bir talep değil ki? Haksız hukuksuz talep yok. 20 yıldır kiraladığımız yeri işletmek için istiyoruz.

Devlet aklını yitirmiş. Bunu vatan görevi olarak görüyorum. Kooperatif yöneticisiyim. Kooperatifçiliğin sonunu getiriyorsunuz. Ülke gelirine zarar veriyorsunuz. Bu zarar kamu eliyle yapılıyor. Sesimizi duysun. Cumhurbaşkanı. Anlam veremiyorum. Ben böyle bir şey görmedim. Devlet aklını yitirmiş. Bu durumu Sayın Cumhurbaşkanımıza ileteceğim. Tek çaremiz o. Herkes sorununu çözsün.” dedi.

Özgür Atacan (Ortada)

‘MALZEMELERİNİZİ KALDIRIN’

Kiralamanın yapılamaması nedeniyle balıkçıların çalışamadığını da belirten Atacan, “Lagün dalyanlarımızın kiralama sorunları yaklaşık 2,5 yıldır aşılamamıştır. Milletvekillerimiz, valiliğimiz, bakanlıklarımız, genel müdürlüklerimiz ve taşra teşkilatlarımız iki buçuk yıldır bilgilendirilmekte ancak kiralama ihalesi kamu kurumlarının koordinasyonsuzlukları ve yönetişim eksiklikleri nedeniyle kiralamalarımız yapılamamakta ve sonuca ulaşamamaktadır. Kiralama yapamadığımız için de balıkçılarımız çalışamamaktadır.” dedi.

2,5 yıldır kiralama sonucu bekleyen kooperatiflerin bir başka şokla karşı karşıya kaldığını dile getiren Atacan, “Hassas Koruma Alanı içerisinde bulunan dalyanlarımızın milli servet olan balık istihsalini yapmak yerine, ortaklarına ait av araçlarının Dalyan mücavir alanından yani kiralama sahası dışarısına çıkarılması istenmiştir. Av araçları ise tekneleri, ağları, parageta ve av malzemeleridir. Üzüntü verici vaka ise bu tekneler nereye gidecek diye sorduğumuzda, ‘bilemeyiz evinizin önüne çekin’ cevabının alınmasıdır.” görüşünü savundu.

YILAN BALIĞI MERKEZİ

Özgür Atacan, bölgenin yılan balığı merkezi olduğunu da belirterek Aydınlık’a şunları anlattı: “Serçin yılan balığı şenliklerine ev sahipliği yapan bir yer. Ülkemizin yılan balığı kotasının yüzde 40'ını yani yılda ortalama 40 ile 50 ton arasında yılan balığı ve 100- 120 ton arasında cıran ve topan kefal, Levrek, çipura ihracatı gerçekleştiriyor. Doğanbey- Tuzburgazı Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi ülkemizin en büyük ikinci lagün dalyanıdır. Yılda 200- 250 ton arasında üretim yapan bir kooperatif olma konumundadır. Bugün batma noktasına gelmiştir. Batıköy Su Ürünleri Kooperatifi ve Akköy Su Ürünleri Kooperatifi de lagün dalyanları yalnız bırakılarak geçmişe dönük yıllara açık kiralamaları yapılmamış, istihsali yasaklanmış, kamu eliyle yok olma noktasına gelmiş ve milli servet olan balık istihsali yapmasının önüne geçilmiştir. Kuşadası ve Didim ilçelerinde modern ve çağdaş bir şekilde faaliyetlerini yürütecekleri balıkçı barınaklarına ihtiyaç ortadadır.

Güzelçamlı Su Ürünleri Kooperatifinin Ulaştırma Bakanlığının mühendislik hatası ile yapılmış bulunan balıkçı barınağı her sene yapılması gereken dip tarama faaliyeti ile milyonlarca lira kooperatif ve devletin zarara uğramasına neden olmaktadır.”

‘BORÇ İÇİNDEYİZ’

Atacan bürokratik hantallığa da işaret ederek, “Aydın ilinde su ürünleri kooperatifleri olarak bakanlıklara, genel müdürlüklere, milletvekillerimize sözlü ve yazılı dilekçelerimiz ile bildirmemize, vekillerimizle makamlarına gitmemize rağmen bürokratik idare ve kamu alanındaki yönetimsel sorunlar olduğunun tespiti ile bürokrasi, kamu kurumlarının hantal yapıları, birbirleri ile olan koordinasyonsuzlukları ve yönetim eksikliği sebebiyle hiçbir yol kaydedilmemiş, kooperatifimizin kiralanmaları yapılmamış, bazı yönetim kurulları borç batağı içine saplanmıştır.” değerlendirmesini yaptı.

ERDOĞAN’DAN YARDIM İSTEYECEKLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da seslenen Atacan, “Sesimizi Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a duyurmak istiyoruz. Kamu kurumlarının yönetişim eksikliği nedeniyle direkt ve dolaylı olarak binlerce insan ekonomik olarak mağdur olmuş ülke ve bölge ekonomisine katma değer üretememiş, yüz binlerce ton balığın milyarlarca liralık bir ekonomik bedelin kiralama yapılamadığı için menşei belgesi kesilmeyen, nakil belgesi düzenlenemeyen yıllarda milyonlarca dolar ihracat kaybının yaşanmasına neden olan hantal bürokrasi ve sorumluluk almayan kamu görevlilerini içine düştüğümüz bu çözümsüz durumu ifade etmek istiyorum.” dedi.

‘ÇÖKME YOK BECERİKSİZLİK’

Haksız bir talepte bulunmadıklarını belirten Atacan, on binlerce balıkçının mağdur olduğunu ve borç batağına girdiğini belirterek, buna daha fazla izin verilmemesini istedi.

Atacan’a “Birileri oralara mı çökecek. Onun için mi sorunu çözmüyorlar” şeklindeki sorumuza, “İnanın yok. Öyle bir şey yok. Olsa derim. Bürokrasi yozlaşmış. Böyle dönem görmedim. Beceriksizlik.” yanıtını verdi.

Sonraki Haber