Aydınlık buldu Rusya gündeme getirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Aydınlık'ı referans göstererek Ukrayna rejiminin etnik grupları nasıl hedefe aldığına ilişkin açıklama yaptı. Zaharova, Kiev'in Ukrayna'daki azınlıkları ‘baskı kazanına’ attığını söyledi.

Ukrayna yönetimi, aralarında Tatarların da bulunduğu azınlıkları ayrım gözetmeksizin baskı altına almaya çalışıyor. Kiev rejimi, Türkiye’nin açıktan desteklediği Kırım Tatarlarını “ülke güvenliğine tehdit” olarak damgalayan bir rapor hazırladı. Raporda, Kiev yönetiminin Kırım Tatarları arasına ajan yerleştirdiği yer aldı. AK Parti hükümetinin devlet madalyası verdiği Kırımoğlu da hedef gösterildi. Aydınlık o belgeye ulaşarak 14 Mayıs ve 7 Haziran 2023 tarihlerinde haberlerini yaptı. Önceki gün Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, telegram kanalından, Aydınlık'ın “Ukrayna istihbarat belgelerini açıkladığı” haberini, gazetemizin adını ve internet sitesi bağlantısını vererek paylaştı.

ETNİK BASKI YAPIYORLAR

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, telegramdaki açıklamasında, “Rus Kırım'ında ve yeni topraklarda tüm etnik gruplar ve halklar barış içinde yaşarken, gelişme fırsatı bulurken, dillerini konuşurken, kimliklerini korurken, Kiev'den gelen neo-Nazi militanlar tek etnikli bir devlet kurmaya çalışmaya devam ediyor ve baskı kazanının altına kimin düşeceğini umursamıyorlar: Ruslar, Transcarpathian Macarları, Yahudiler, Romanlar veya Tatarlar” dedi. Kamuoyunda "Ukrayna'da ezilen başka bir nüfus kategorisi hakkında" tanıklık eden yeni belgelerin ortaya çıktığını söyleyen Zaharova, Aydınlık gazetesi muhabirlerinin, Ukrayna Güvenlik Servisi'nin Herson bölgesi devlet güvenlik departmanı 3. sektör başkan yardımcısının gizli belgeler de dahil olmak üzere yazışmalarına erişim sağladığına dikkat çekti. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Belge, Ukrayna'daki Tatar nüfusuna yönelik aşağılayıcı nitelemelerle dolu” dedi.

‘NEO-NAZİ KÖTÜ HUYLU BİR TÜMÖR’

Zaharova mesajında Aydınlık’ın ulaştığı rapordan alıntı yaparak, “Ukraynalı SS subayları yukarıda Ukrayna'nın Tatar (Kırım Tatarı) nüfusunun 'ülkenin toprak bütünlüğü ve anayasal düzeni için tehdit oluşturmaya devam ettiğini' rapor ediyor. Gazetecilerin erişim sağladığı raporun hangi yıla ait olduğunu bilmiyoruz ancak uzmanların düşündüğü gibi büyük olasılıkla 2020-2021” diye belirtti. Kiev rejimini “Doğu Avrupa'nın vücudundaki neo-Nazi kötü huylu bir tümör” olarak nitelendiren diplomat, Ukraynalı yetkililerin “tam bir Rus düşmanlığı” sergilediğini de sözlerine ekledi.

Zaharova’nın açıklamaları, bir çok Rus basınında yer bulurken, Aydınlık'a atıf yaptığı açıklaması

Rus Dışişleri Bakanlığının resmi facebook hesabında da paylaşıldı.

AYDINLIK’IN ULAŞTIĞI BELGELER

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU)’nin hazırladığı “gizli” ibareli istihbarat raporu, Zelenskiy hükümetinin Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM)’nin içine casus yerleştirdiğini, Kırım Tatarlarından ajan devşirdiğini ve hareketi bölmeye çalıştığını ortaya çıkardı. Aydınlık’ın Ukrayna kaynaklarından elde ettiği 6 sayfalık imzalı mühürlü belgeye göre; Kırım Tatarları Milli Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi, “Ukrayna toprak bütünlüğünü tehdit eden faaliyetleri” nedeniyle “sakıncalı” olarak fişleniyor.

KİEV’İN HEDEF ALDIĞI KIRIM TATARLARI KİM?

Ukrayna’nın gözetlediği Kırım Tatarları, yüzde 97 oyla Rusya Federasyonu’na katılma kararı alan Kırım Özerk Cumhuriyeti vatandaşları değil. ABD’nin turuncu devrim finansörü Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) marifetiyle desteklediği ve Rusya’ya karşı olan Kırım Tatarları. Türkiye kamuoyu bu örgütü, AK Parti hükümetinin el üstünde tuttuğu lideri Mustafa Cemilev (Kırımoğlu) üzerinden tanıyor. Ukrayna Parlamentosu Üyesi olan Cemilev hakkında Rusya’da ajanlık faaliyetleri gerekçesiyle tutuklama kararı bulunuyor. Ancak Cemilev, AK Parti hükümetinin düzenlediği pek çok toplantıya onur konuğu olarak katılıyor. Ukrayna istihbaratı, Cemilev’in Kırım Tatarları içindeki etkisini kırmak için “bölünme yaratma” hedefini açıklıyor.

SBU raporu, Kiev rejiminin, kendisi gibi ABD’nin güdümündeki Kırım Tatarlarına dahi tahammül edemediğini gösteriyor.

Sonraki Haber