Aydınlık ‘istifa baskısını’ yazmıştı: O genel sekreter görevden alındı

İskenderpaşa cemaatinin Gümüşhanevi kolunun yapılandığı Pamukkale Üniversitesinde Genel Sekreter Tamer Ceylan görevden alındı. Kaynaklar, Ceylan’ın görevden alınması talimatını Numan Kurtulmuş’un verdiğini ileri sürdü.

İstifası istendiği ileri sürülen Pamukkale Üniversitesi Genel Sekreteri Tamer Ceylan’ın görevden alındığı öğrenildi. Ceylan’ın üniversitenin İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde koordinatör olarak görevlendirildi.

Aydınlık’ın üniversite kaynaklarından ulaştığı iddiaya göre, Ceylan geçen hafta rektörlük makamına çağırılıp istifa etmesi istenmişti.

Kaynaklar, Ceylan’ın, “28 Şubatçı” olduğu iddiasıyla görevlen alınmak istendiğini, bununla ilgili TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Pamukkale Üniversitesi Rektörü Ahmet Kutluhan’a talimat verdiğini ileri sürmüştü.

‘ÜÇ İSİM VERDİ’

Kaynakların aktardığı iddiaya göre, Kurtulmuş, Kutluhan’a görevden alınması için üç isim verdi. Bu üç ismin de Prof. Dr. Füsun Ardıç, Dr. Öncü Yanmaz Arpacı ve Üniversite Genel Sekreteri Tamer Ceylan olduğu ileri sürüldü.

Kutluhan’ın üç ismin görevden alması karşılığında, yeniden rektör olarak atanmasının sağlanacağı ve Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) devam eden “Yabancı Öğrenci Sınavı skandalı” soruşturmasından sıyrılacağı vaadini aldığı iddia edildi.

YÖK İNCELEME BAŞLATTI

Üniversite kaynakları, Tamer Ceylan’ın rektörlük makamına çağrılarak şu üç dayatmayla karşı karşıya bırakıldı: “Ya görevden istifa edeceksin ya emekliliğe ayrılacaksın ya da başka bir göreve kaydırılmayı kabul edeceksin.”

İki rektör yardımcısının da bulunduğu ortamda rektör Kutluhan tarafından tehdit edildiğini belirten Ceylan’ın kendisine yönelik tehdidi 10 Temmuz’da YÖK’e şikayet ettiği ileri sürüldü.

Şikayetin ardından YÖK’ün inceleme başlattığı ve olayın tanığı rektör yardımcılarının ifadelerine başvurulduğu, iki rektör yardımcısının da olayı doğruladığı, Ceylan’ın rektör Kutluhan’a tepki gösterdiği, “gerekirse Rektör oluru ile görevden alınabileceğini söylediğini” belirttikleri öğrenildi.

Öte yandan rektör yardımcılarının ifadelerinde, istifayı Numan Kurtulmuş’un istediğini açıkça belirttiği de ileri sürüldü.

‘CEYLAN TEKLİFİ REDDETTİ’

Öte yandan Rektör Kutluhan’ın, Ceylan’ın, bir Bakan’ı devreye sokarak görevden alınmasını önleyebileceğini teklif ettiği ancak bunu Ceylan’ın reddettiği de ileri sürüldü.

AK Partili yetkilinin görevden alınmasını istediği Prof. Dr. Füsun Ardıç’ın Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun kızı, Dr. Öncü Yanmaz Arpacı’nın da CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı’nın eşi olduğu aktarıldı.

‘1 YIL ÖNCEKİ OLAY GÜNDEME GETİRİLDİ’

Tamer Ceylan’ın istifayı kabul etmemesi üzere hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı, 1 yıl önce bir personel hakkında tutulan tutanak üzerinden “gerçeğe aykırı belge düzenlemek” iddiasıyla ceza verildiği ileri sürüldü.

Kaynaklar, Ceylan’ın, 1 yıl önce, 23 gün görev yerine gelmeyen bir personel hakkında tutanak tutturup işlem yaptırdığını aktardı. İddiaya göre, hakkında soruşturma başlatılan personel de iddiaları kabul ederek suçunu ikrar etti. Bunun üzerine disiplin işlemi uygulandı.

1 yıl sonra Ceylan hakkında aynı konuyla alakalı disiplin soruşturması başlatılarak personel hakkında “gerçeğe aykırı belge düzenlemek” suçundan işlem uygulandı. Bunun ardından Ceylan görevden alındı.

GÜMÜŞHANEVİLER ÖRGÜTLENİYOR

Denizli Pamukkale Üniversitesinde etkili olduğu bilinen İskenderpaşa cemaatinin Gümüşhanevi kolunun üniversitenin İlahiyat Fakültesi’ni ele geçirmeye çalıştığı ileri sürülmüştü.

12 Ağustos’ta Resmi Gazete’de, üniversitenin açtığı dört profesörlük kadrosu yayınlanmıştı. İlanda İlahiyat Fakültesi Hadis, İslam Tarihi, Kelam ve İslam Mezhepleri Tarihi, Din Bilimleri Anabilim Dallarına kadroların alınacağı belirtilmişti. Ancak ilan şartlarında özel koşulların yer alması dikkat çekti. Özel şartların, Gümüşhanevi cemaati mensupları için konulduğu iddia edilmişti.

Üniversite kaynakları, cemaatin İlahiyat Fakültesi bünyesinde Denizli’nin Serinhisar ilçesinin Yatağan mahallesindeki İslami İlimler Enstitüsü’nü kurduğunu, kadrosunun da neredeyse tamamının cemaat mensuplarından oluştuğunu aktarmıştı.

Ayrıca yakın zamanda rektör yardımcılığı görevinden istifa eden Prof. Dr. Durmuş Akalın’ın cemaat baskısı yüzünden görevden ayrıldığı ileri sürülmüştü.

Sonraki Haber