Aydınlık Yağcılar Köyü’ne girdi: Köylüler zeytinlere yanıyor
Çanakkale'deki orman yangını söndürüldü. Aydınlık hasar gören Yağcılar ve Ulupınar köylerine gitti. Zeytinliklerine ve hayvanlarına yüreği yanan köylüler devletten destek beklediklerini söyledi.
Salı günü öğlen saatlerinde başlayan ve dün söndürülen Çanakkale yangını sonrası, yangından en çok etkilenen köylere gittik ve köylülerle konuştuk. Görüştüğümüz köylüler en çok zeytin ağaçlarının yanmasına üzüldüklerini belirttiler. Hayvancılıkla uğraşan köylüler, ahırlarının ve hayvanlara kış için depoladıkları samanların yandığını belirterek can kaybının olmamasının en büyük teselli olduğunu vurguladılar.
Yangında en çok etkilenen Yağcılar Köyü’ne gittik. Çanakkale merkeze 7 km uzaklıktaki 40 haneli 120 nüfuslu köyde yetkililer hasar tespiti yaparken, vatandaşlar da tamirat işine başlamış... Havancılık ve zeytincilikle geçindiklerini belirten köylüler, asırlık zeytin ağaçlarının yanmasının verdiği zararın ise kısa sürede kapatılamayacağını kaydettiler.
‘EN BÜYÜK KAYBIMIZ ZEYTİN’
Yağcılar köylüleri. Ayakta duran Köy Muhtarı Hüdaver Çevik
Yağcılar Köyü Muhtarı Hüdaver Çevik: “Herkes hasar tespiti yapıyor. Herkes evde. O yanan ev hariç herkes evinde. Akşam elektrik verildi. Suyumuz da var. Sıkıntımız yanan hayvan barınakları. Hayat normale girecek. Devletimiz büyük. Yardım yapılacak. Tabi zaman alacak. Devletimiz desteğini hızlandırırsa biz kısa sürede toparlar eker biçeriz. Yangın bize en az 50 yıl kaybettirdi. Zeytin ağaçları yandı. Herkes kendi yağını üretir ve satardı En büyük kaybımız zeytin… 100 yıllık ağaçlarımız yandı. Yangın bize çok hızlı geldi. En büyük hasarımız zeytinlikler, ahırlar ve yem. Bunlar yandı.”
Zeytinliği ve tarlası yanan İkbal Subaşı: “Zeytin ve badem ağaçlarımız vardı. Sezonunda bir tondan fazla yağ alıyorduk. 250-300 bin liralık zararımız var. Buralar ancak 5-6 yıl ürün verebilir. Bu sürede beklemede kalacağız.”
HAYVANLAR KAÇIRILDI AHIRLAR YANDI
İhsan Dülger: “Yangın ahırlarıma zarar verdi. Hayvanları ovaya götürdüm. Biz de orada geceyi geçirdik. 85 koyun, 150 keçim var. Onları dağa saldım. Hayvan zayiatı olmadı. 2 bine yakın saman balyası ise yandı. Evlerimizde bir zarar yok. Dozer zeytinliğimin etrafını çevirmiş orası yanmadı. Başka bir yerdeki 40 ağacım ise yandı. Şu an için hayvanlarla uğraşmaktan hasar tespiti yapamadık. Malum maliyetler de çok yüksek. Ne zararım var sonra bakacağım. Devletimiz milletimiz var olsun. Şu an ustayı da çağırdım. Hasarlı yerleri yaptıracağım. Komşularımızda zarar var. Bir komşumuzun altlı üstlü bir evi yandı. Mahsulleri de yandı.”
Yangında evini kaybeden Mutlu Dülger: “Ev, ahır ve dam yandı. Yetkililer geldi hasar tespiti yapıyor. Yaralar sarılacak dediler. İstediğimiz şekilde yaptırırsak 2 milyon liraya yakın zararımız olur. 20 tavuğumuz yandı. Kuzuları saldık onlara bir şey olmadı. Buralar yapılana kadar Kepez’de evimiz var oraya taşınacağız. Hayvanları da komşu köye götürürüz.”
ULUPINAR KÖYÜ
Çanakkale’ye 11 km uzaklıkta, Yağcılar Köyünün komşusu Ulupınar Köyü’ne gittik. Burası da yangından etkilenmiş. 5 ev hasar görmüş. Yaklaşık 190 kişinin yaşadığı köyde büyük hasar yok ancak ahırlar, saman balyaları ve ekili alanlar zarar görmüş.
Ramize Süren durumu özetledi: “Atikhisar Barajının olduğu yerlerden yükselen yangın hızlıca bizi etkiledi. Bir kaybımız yok şükür. Sadece oğlumun koyun kışlası (ahırı) tamamen yandı. Birkaç genç burada kaldı. Yangını söndürenlerle çalıştı. Biz tarımla geçiniyoruz. Şimdi her yer yandı. Koyunları, keçileri sürecek yerimiz kalmadı. Onları satmaya karar verdik. Biz burada bakliyat çekerdik. Nohut, bakla, burçak tarlalarımız vardı. Onlar da küle döndü. Artık bizim için tarım sona erdi. Bir emekli maaşına muhtaç kaldık.”
BAKAN YUMAKLI: YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale ve Eskişehir'deki orman yangınlarının kontrol altına alındığını açıkladı.
Çok etkin ve yoğun bir müdahale yapıldığını belirten Yumaklı, "Orman teşkilatı ve AFAD'ın koordinasyonunda diğer tüm kurumlarımızın, STK'ların, gönüllülerimizin, Çanakkalelilerin, özellikle de bizden dualarını esirgemeyen milletimizin duası, gayreti ve emeğiyle 48 saat dolmadan kontrol altına alındı. Bir kez daha Çanakkale ruhunu buradan bütün Türkiye'ye gösteren tüm taraflara canıgönülden teşekkür ediyorum." dedi.
Yumaklı, 7 kişinin tedbiren müşahede altında olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:
"Bu vatandaşlarımızın kronik rahatsızlıkları vardı. Bir gönüllümüzde hayati tehlike olmayan yaralanma söz konusuydu. Onun dışında herhangi bir hayati tehlike veya sorun oluşturacak durumları yok. Elbette can kaybımızın olmaması bizi son derece mutlu etti ancak etkilenen alanda yaşayan ekosistemdeki canlılar için içimiz yandı açıkçası.
Yaklaşık 2 bin 650 hektarlık ormanlık alan, 1430 hektarlık da tarım alanı ve diğer alanlar olmak üzere yaklaşık 4 bin 80 hektarın etkilenmesi söz konusu. Arkadaşların yapacağı incelemelerden sonra bu etkinin ne kadarının hasara dönüştüğünü tespit edecekler. Şu an için etkilenen alanın toplam büyüklüğü bu kadar."
7 EV 29 AHIR HASAR GÖRDÜ
Yangında 7 evin hasar gördüğünü dile getiren Yumaklı, "Bunlardan 3'ü kullanılmayan evlerdi. 29 adet ahır, ağıl ve benzeri yapı hasar aldı. Bazı sebze meyve bahçeleri yine hem bizim bakanlığımızın ilgi alanındaki ve sorumluluk alanındaki hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın alanındaki konular için ilgili bakanlık yetkilisi arkadaşlar sahada çalışmalarını sürdürüyorlar." diye konuştu.
Bakan Yumaklı, 10 uçak ve 38 helikopterle yangına müdahale edildiğini belirterek, desteklerinden dolayı İçişleri Bakanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti. Yaklaşık 790 kara aracının yangınla mücadelede kullanıldığını anlatan Yumaklı, 3 bin 774 personelin sahada aktif görev aldığını açıkladı. Bakan Yumaklı, Çanakkale'deki yangının yerleşim yerine yakın bir araziden çıktığını, sebebinin ise araştırıldığını sözlerine ekledi.
TAVUKLARI DA KURTARDILAR
Çanakkale'de orman yangınından etkilenen bir köyde alevlerin kümeslerine yaklaştığı aile, tavuklarını kurtaran gönüllü ekiplere teşekkür etti.
Merkeze bağlı Damyeri mevkisinde dün öğle saatlerinde başlayan yangın, çevredeki köylerden Aşağıokçular köyünde de etkili oldu.
Alevlerin köyün yakınlarına kadar gelmesi nedeniyle Ercan ve Nazife Erol çifti, 100 tavuğunu kümesten tahliye etmek zorunda kaldı. Erol ailesi, çalışmalara katılmak için kente gelen Acil Sivil Arama Kurtarma Derneği üyelerinin desteğiyle tavuklarını güvenli bir alana taşıdı.
Nazife Erol, tavuklarını kurtardıkları için çok mutlu olduklarını söyledi. Gönüllü ekiplere teşekkür eden Erol, "Yangın çok kötü boyutlarda. Tavuklarımız kurtarıldı. Herkesten Allah razı olsun." dedi.