Aydınlık’ı doyuran elleri kaybettik

Vatan Partililerin Balıkçı Ümit ağabey olarak tanıdığı, Vatan Partisi’nin kıdemli kadrolarından Ümit Baytur’un cenazesi dün Söğütlüçeşme Camii’nde İkindi vakti kılınan cenaze namazının ardından, Ihlamurkuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Vatan Partililerin Balıkçı Ümit ağabey olarak tanıdığı, Vatan Partisi’nin kıdemli kadrolarından Ümit Baytur hayatını kaybetti. Dün Söğütlüçeşme Camii’nde İkindi vakti kılınan cenaze namazının ardından, Ihlamurkuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cami avlusunu Ümit Baytur’un Vatan Partili mücadele arkadaşları, Kadıköylüler, ailesi ve sevenleri doldurdu. Aydınlık’a konuşan Baytur’un mücadele arkadaşları “Gittiği yerde karamsarlık olmazdı”, “Dava adamıydı”, “Örgütçüydü”, “Ömrünün 40 yılını partisine adadı”, “Her esaslı devrimci gibi durumdan vazife çıkartırdı” diyerek andı.

‘TAM BİR DAVA ADAMIYDI’

Görev Vakfı Başkanı Erkan Önsel, Baytur’u şu ifadelerle andı: “Değerli partilimiz Ümit Baytur’u kaybettik. Namıdiğer Balıkçı Ümit. Kadıköy’de balıkçılık yaptı ve Balıkçı Ümit adıyla nam saldı. Başı dimdik bir adamdı. Hayatı boyunca partiliydi. Eğilip bükülmedi. Herkese örnek oldu. Dava adamıydı. Esnafın sevdiği yaman bir adamdı. İnsanlarla ilişki kurmanın ustası, herkesin sevdiği saydığı çok değerli bir insandı. Kadıköy’de onu sevmeyen bir insana rastlamadım. Kadıköy ilçe binasının kiralarını balık mangalı yaparak çıkartırdı. Ağabey bir balık pişirelim der milleti çağırıp balık ziyafeti veridi. Ama ‘Haydi arkadaşlar yiyoruz içiyoruz, hadi bakalım kumbaralara atın paraları’ diyerek parti binasının kirasını çıkartırdı. Onun balığını yemeyen partili yoktur. Vatan Partisi için yaşadı diyebiliriz. Onun için partisi her şeyiydi. Sevecen ve insancıl bir yüreği vardı. Hep partiye, arkadaşlara örnek oldu. Onu örnek alarak yaşayacağız. Bir devrimci de Ümit gibi yaşamalıdır.”

‘GİTTİĞİ HİÇBİR YERDE KARAMSARLIK OLMAZDI’

Vatan Partisi Eğitim Bürosu Başkanı Osman Bilge Kuruca, “Vatansever, emekçi bir insandır. Yıllarca Kadıköy İskele Meydanı’nda balıkçılık yaptı. Kadıköy’ün tüm halkı onu tanır. Partinin her görevine koşan yiğit bir arkadaşımızdı. Gittiği yere neşe saçardı. Onun olduğu yerde karamsarlık olmazdı. Umut olurdu, iyimserlik olurdu. Arkadaşımızı mücadelede yaşatacağız.” diyerek andı.

‘ÖRGÜTÇÜYDÜ’

Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ferit İlsever de “Çok değerli bir arkadaşımızdı. Örgütçüydü. Partimize büyük emekleri oldu. Onu herkes balıkçı Ümit olarak tanıdı. 40’tan fazla yılını partisine adadı. Işıklar içinde uyusun. Mücadelemizde yaşayacak.” dedi.

‘DAVASINDAN HİÇ SAPMADI’

Görev Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Turhan Özlü: “Ümit Baytur, yaşamı boyunca hep partili oldu. Herkesin sevdiği, saydığı bir insandı. Kadıköy’de balıkçılık yaptığı için herkes onu Balıkçı Ümit derdi. Sade bir yaşamı vardı ve bileği bükülmez bir devrimciydi. Davasından hiç sapmadı. Onu unutmayacağız.”

ÖMRÜNÜN 40 YILINI PARTİSİNE ADADI

Vatan Partisi İstanbul İl Başkanı Yadigar Özen, Ümit Baytur için şu düşünceleri aktardı:

“Partimizin kıdemli kadrolarından Ümit Baytur'u, herkes tarafından bilinen adıyla Balıkçı Ümit ağabeyimizi kaybettik. Partimizin, ailesinin ve tüm dostlarının başı sağ olsun. “40 yılını Partisine adamış, fedakâr, koca yürekli bir devrimciyi uğurluyoruz. Yıllarca esnaflık yaptığı Kadıköy Balıkçılar Çarşısında hayatına dokunmadığı kimse kalmamıştır. Bulunduğu her yerde sevilen, örnek gösterilen, sözü dinlenen bir Parti fedaisi olarak tanınırdı. Ondan öğrendiklerimizi de heybemize katarak Partimizi iktidara taşıyacağız. Uğurlar olsun ağabeyimize.”

‘ESASLI BİR PARTİZANDI’

Kaynak Yayınları Genel Müdürü Mehmet Sabuncu, Baytur’un esaslı bir devrimci olduğunu belirterek şu ifadelerle andı:

“Sevgili Ümit, esaslı bir partizandı. Ben Kadıköy’de Sosyalist Parti döneminden bari tanıyorum. Aydınlık ve Ulusal Kanal çalışmaları yaparken yemek konusunda sorunlar yaşıyorduk. Bu sorun yaşadığımız dönemde kasalarla balıkları getiriyordu. Mangalı terasa kuruyordu. Bütün çalışanlarımıza balık yapıyordu. Balıkları da balıkçılardan bağış toplayarak getiriyordu. Ümit’ini vefatı bizim için çok büyük bir kayıp. Işıklar içinde uyusun.”

‘HER ESASLI DEVRİMCİ GİBİ DURUMDAN VAZİFE ÇIKARTIRDI’

Aydınlık Gazetesi Genel Müdürü Osman Erbil de Kadıköy’de birlikte Vatan Partisi İlçe yöneticiliği yaptığı döneme değindi ve “Vatanın gözyaşlarını dindirmek için daha çok çalışacağız, ne gerekiyorsa vereceğiz ve senden kalan güzel anılarla zafere gideceğiz.” dedi.

“Ümit Baytur… Namı diğer Balıkçı Ümit, Vatan Partililerin Ümit abisi, Kadıköy’de adını partili mücadelesi ile özdeşleştirmiş bir devrimci… Ümit abi ile Kadıköy teşkilatında birlikte yöneticilik yaptık… Birbirimizi yakından tanıma fırsatı bulduk. Emekçiydi ve sınıf mücadelesini yıllar önce kavrayarak Öncü Parti ile buluşmuştu. Vatanseverlik, bağımsızlık ve sosyalizm onun davasıydı.

“Bir dönem… Aydınlık zor günlerden geçiyor. Gazeteyi çıkarmanın mucize olduğu zamanlardı. Öğle yemeğinin çıkmadığı günler de oluyor. Ümit abi, bir gün bana dedi ki “Başkan ben şu şu isimlerden bağış toplamaya başladım. Aydınlık zordaymış, oradaki gençlere bununla balık alıp, yemekhanede pişireceğim” Söz verdi mi tutardı ve bir süre düzenli olarak eski dostlarından ucuza balık alıp Aydınlık yemekhanesine taşıdı. Her esaslı devrimci gibi durumdan vazife çıkarmayı bilir ve harekete geçerdi. “Kadıköy rıhtımında Vatan Partisi masasında sesli propaganda yaptığımız zamanlarda bize hep şunu hatırlattı: “Anfiden sürekli Vatan marşını (Mülkiye Marşı’nı kastederek) dinletelim, o çok etkili oluyor.” Onun bu yönlendirmesiyle Kadıköylüler Rıhtım’dan geçerken bu marşı çok dinlediler. Merak etme Ümit abi, vatanın gözyaşlarını dindirmek için daha çok çalışacağız, ne gerekiyorsa vereceğiz ve senden kalan güzel anılarla zafere gideceğiz.”

Sonraki Haber