Dört bakana ‘cinsiyetsizleştirme’ sorusu

Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, Aydınlık’ın ortaya çıkardığı İstanbul Üniversitesi merkezli çalışmayı Meclis gündemine taşıdı.

Saadet Partisi Genel Sekreteri de olan Doğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Cinsiyet değişimi amacıyla 27 çocuğa ergenlik durdurucu, 15 çocuğa çapraz cinsiyet hormonu uygulandığı haberi tartışma yaratmıştı.

13 Ağustos 2023

‘İNCELEME BAŞLATILDI MI?’

Doğan, Adalet Bakanı Tunç’a, “Makale sahibi akademisyenler ve uygulamaya izin veren kurumlar hakkında bir inceleme başlatılmıştır mıdır? Bu gibi uygulamalara neden olan yasal mevzuatın boşluklarının giderilmesi yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır?” sorularını yöneltti.

14 Ağustos 2023

‘HANGİ KRİTERLERE GÖRE UYGULANIYOR?’

Mesut Doğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ise makalede adı geçen operasyon ve hormon tedavisinin doğruluğunu sordu. Doğan, Sağlık Bakanı’nın ayrıca, şu soruları yanıtlamasını istedi:

“Operasyonlar için gerekli izinler hangi kurumlardan alınmıştır? 22 çocuğun sağlığı ve psikolojik durumları takip edilmiş midir? Bu takibi yine aynı akademisyen grubu mu yapmıştır yoksa çocukların ruh sağlığını korumak amacıyla devlet güvencesindeki bir kuruma yetki verilmiş midir? Türkiye’de cinsiyet değişikliği ameliyatları ve hormon tedavileri yasada belirtilenin dışında uygulanmakta olduğuna dair bulgu var mıdır? Hangi kriterlere göre kimlere uygulanmaktadır? Türkiye’de son yıllarda kaç kişiye hormon tedavisi ve cinsiyet değişikliği ameliyatı uygulanmıştır? Sözü edildiği gibi 18 yaş altı çocuklara uygulanmakta mıdır?” Doğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a da “Adli ve idari inceleme girişiminde bulunacak mısınız?” sorusunu yöneltti.

15 Ağustos 2023

ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR MU?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in ise araştırmanın içeriği ve mevzuatla ilgili soruları yanıtlaması istendi:

“Konu medyada yayımlanmadan önce söz konusu araştırmadan kurumun/ ilgili üniversite rektörlüğünün haberi var mıydı? Yoksa, neden? Varsa, ne yapıldı? Yükseköğretim mevzuatı kapsamında söz konusu çalışma bilimsel araştırma olarak ele alınabilir mi? Cevabınız evet ise mevzuatın eksiğini giderecek misiniz? Hayır ise ilgililer hakkında idari ve adli süreç işletecek misiniz? Akademik düzeyde ‘cinsiyetsizleştirme ve cinsiyet değiştirme girişimleri’ konusunda önleyici akademik tutum ve çalışmalar yapılıyor mu/ yapılmasına zemin oluşturuluyor mu?”

Sonraki Haber