AYM Bilgi Bozma Yasasını görüştü! İptal talebi oy çokluğuyla reddedildi

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçuna hapis cezası öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini görüştü. Yüksek Mahkeme, iptal talebini oy çokluğuyla reddetti.

CHP, dezenformasyonla (bilgi bozma) mücadele düzenlemesi olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurmuştu. AYM Genel Kurulu, başvurunun iptal istemini, dün yaptığı gündem toplantısında ele aldı. Toplantı sonucunda CHP’nin yaptığı iptal talebi oy çokluğuyla reddedildi.

HAPİS CEZASI GETİRİLMİŞTİ

Kamuoyunda dezenformasyonla (bilgi bozma) mücadele olarak bilinen 7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’nun 29’uncu maddesiyle TCK’nın 217/A maddesine ekleme yapılarak, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ihdas edilmiş, bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü. TCK’ya eklenen 217/A maddesi şöyleydi:

“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma: (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”

‘AYM DAHA HIZLI KARAR ALMALI’

Başvuru görüşüldüğü sırada Basın Konseyi, Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın-İş Sendikası başkanları ile çok sayıda gazeteci, AYM önünde söz konusu düzenlemenin iptal edilmesi için bir araya geldi. AYM Genel Kurulu’nun toplantısı devam ederken CHP Genel Başkanı Özgür Özel de AYM önüne gelerek açıklamalarda bulundu. Özel şu ifadeleri kullandı:

“Kamuoyunda iktidarın dezenformasyon yasası diye konuşturduğu ancak doğrudan sansür yasası olan, yalan bilginin yayılmasına engel olma yasası diye masumlaştırılmaya çalışılan yasanın iptalini istedik CHP olarak. Anayasa Mahkemesi’ne bu tarihi sorumluluğunu hatırlatıyoruz. Tolga Şardan bu madde yüzünden tutuklanmış bir gazetecidir. Bu görüşme bugün yapılmamış olsaydı Şardan bugün de tutuklu olacaktı. Şardan’ın serbest bırakılması, bu yasa görüşülürken bu yasadan bir gazetecinin tutuklu olmasının iptalin en önemli kanıtı olmasındandır. Eğer bugün Anayasa Mahkemesi bu yasanın iptal edilmesiyle ilgili adım atmayacak olursa, yarından itibaren, geçen hafta Tolga Şardan’a yapılanlar tüm gazetecilere yapılacak. Bu bir sansür yasasıdır. AYM’nin tüm toplumu ilgilendiren hayati meselelerde başvuruları mutlaka çok daha hızlı gündeme alması gerekmektedir. Bununla ilgili yasal düzenleme ihtiyacı varsa bu konuyu AYM Sayın başkanından, yöneticilerinden dinlemeye, bu konuyla ilgili yapılacak yasal düzenleme noktasında destek vermeye de hazırız.”

Sonraki Haber