AYM bireysel başvuruyu reddetti: ‘PKK lehine eyleme verilen ceza makul’

Anayasa Mahkemesi, HDP milletvekillerine yönelik operasyonlara tepki göstermek için eylem yapan sanığın, cezalandırılması sonrasında yaptığı bireysel başvuruyu reddetti.

Söz konusu sanık, yüzünü kapatıp güvenlik güçlerine taş atan ve PKK terör örgütü lehine slogan atan grup içinde yer almıştı.

HDP’li bazı yöneticiler ve milletvekilleri hakkında terör suçlarından yürütülen soruşturmalar kapsamında verilen tutuklama kararlarının ardından PKK/KCK terör örgütünün sözde yöneticileri tarafından bu tutuklamalara karşı tepki gösterilmesi yönünde açıklamalar yapılmıştı. Bunun üzerine yaklaşık 100 kişilik grup 5 Kasım 2016 tarihinde, PKK terör örgütü lehine sloganlar atarak olaysız şekilde dağıldı. Bu eylem sonrasında bu kez aralarında yüzleri kapalı kişilerin de olduğu yaklaşık 20 kişiden oluşan bir grup ateş yakarak PKK terör örgütü lehine sloganlar attılar. Güvenlik güçleri, gruba dağılmaları yönünde ihtarda bulundu. İhtara rağmen grup dağılmadı, bazı kişiler güvenlik güçlerine taşlarla saldırıda bulundu.

DAVA AÇILDI

Yapılan her iki eyleme katıldığı ve yüzünü kapatıp güvenlik güçlerine taş atan grup içinde yer aldığı gerekçesiyle M.K. isimli kişi hakkında Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı. M.K., 12 Aralık 2016 tarihinde tutuklandı, Tunceli Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılama sırasında 20 Mart 2017 tarihinde tahliye edildi. 27 Mart 2017 tarihinde mahkeme, M.K’nın “Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün, “Terör örgütünün propagandasını yapma” suçundan 3 yıl 4 ay, “Görevi yaptırmamak için direnme” suçundan 18 ay 22 gün, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanun’una muhalefet” suçundan 5 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, “Görevi yaptırmamak için direnme” ve “2911 sayılı Kanun’a muhalefet” suçundan verilen hükümlerin açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

BAŞVURU KABUL EDİLEMEZ

Söz konusu karara karşı yaptığı istinaf başvurusu reddedilen M.K. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, “Terör örgütü propagandasını yapma” suçundan cezalandırma dolayısıyla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiaların açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

KARARIN GEREKÇESİ

Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesinde şu satırlara yer verildi:

“Başvurucunun cezalandırılması ile PKK terör örgütünün yöntem olarak benimsediği şiddet eylemlerinin ortadan kaldırılması, demokratik yaşam için ciddi bir tehdit oluşturan şiddetin devamına ve artmasına destek olacak tarzda hareket eden kişilerin engellenmesi amaçlanmaktadır. Örgütün şiddet eylemlerini meşru göstermek amacıyla faaliyet gösterdiği değerlendirilen ve katıldığı toplantıda şiddet içeren eylemlerde bulunan başvurucuya verilen 3 yıl 4 ay hapis cezasının, kamu gücünü kullanan organların ve mahkemelerin farklı menfaatleri dengelemek konusundaki takdir yetkileri de gözetildiğinde, acil bir toplumsal ihtiyacı karşıladığı ve orantılı olduğu sonucuna varılmıştır.”

Sonraki Haber