AYM'den göreve çağrılan pilotla ilgili karar
Yükümlülük süresini tamamlayıp TSK'dan istifa eden pilot, 15 Temmuz sonrasında görevine geri çağrılmasının sivil havacılık kariyerini olumsuz etkilediği gerekçesiyle dava açtı. Davanın reddedilmesi üzerine yapılan başvuruda Anayasa Mahkemesi, özel hayata saygı hakkının ihlal edilmediğine karar verdi
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde pilot olarak görev yapan Barkın İ. zorunlu yükümlülük süresini doldurmasının ardından 2012 yılında görevinden ayrıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin sonrasında getirilen düzenleme ile TSK'dan ayrılan pilot subayların yükümlülük süreleri 18 yıla çıkarıldı ve bu kapsamdaki pilotlar kamu görevlerine geri çağrıldı.
Barkın İ., yeniden muvazzaf subay olarak görevlendirilmesine ilişkin Hava Kuvvetleri Komutanlığının işleminin iptaline karar verilmesi talebiyle Ankara 14. İdare Mahkemesinde dava açtı. Barkın İ. dava dilekçesinde zorunlu hizmet süresini artıran ve geriye dönük şekilde uygulanan düzenlemenin sivil havacılıkta devam eden mesleki kariyerini ve beklentilerini olumsuz şekilde etkilediğini, kendisini ve ailesini mağdur ettiğini ifade etti.
HAK İHLALİ VERİLMEDİ
İdare Mahkemesi, Barkın İ.'nin yüksek tecrübeye sahip öğretmen pilot olarak hizmetine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak 18 yıllık zorunlu hizmet süresini tamamlamak üzere yeniden muvazzaf subay olarak görevlendirilmesine ilişkin işlemde hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.
Bu karara karşı yapılan istinaf başvurusu Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesinin kararıyla reddedilen Barkın İ. Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen AYM İkinci Bölümü, özel hayata saygı hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.
Kararda, “Başvurucunun özel hayata saygı hakkına etki eden tedbirin OHAL döneminde temel hak ve özgürlüklerin kullanımının durdurulmasını ve sınırlandırılmasını düzenleyen Anayasa'nın 15. maddesindeki ölçütlere uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.” denildi.