AYM üyelerinden ‘Biji Serok’ kararına itiraz

2014 yılı mayıs ayında Diyarbakır'ın Lice ilçesinde gerçekleşen eylemde PKK terör örgütü lehine ve 'Biji serok Apo' sloganı atan kişinin adli para cezasıyla cezalandırılması sonrası yaptığı başvuruda AYM ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi

Anayasa Mahkemesi, bir eylemde PKK terör örgütü lehine ve "Biji serok Apo" sloganı atan kişinin adli para cezasıyla cezalandırılması sonrası yaptığı başvuruda ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Karara katılmayan 2 üye karşı oy gerekçesinde, söz konusu kişinin cezalandırılmasının zorunlu toplumsal ihtiyaca karşılık geldiğini belirtti.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 2014 yılı mayıs ayında sınır bölgelerindeki karakol inşaatlarını protesto etmek amacıyla eylemler yapılmıştı. Söz konusu gösteriler esnasında aralarında kolluk güçlerinin de olduğu çok sayıda kişi yaralanmış, 7 Haziran 2014 tarihinde R.B ve B.A. hayatını kaybetmişti.

10 Haziran 2014 tarihinde kolluk görevlilerince düzenlenen tutanağa göre aynı tarihte Ardahan Öğrencileri Derneğinin Lice'de meydana gelen olayları protesto etmek amacıyla yaptıkları toplantıya, aralarında Barış ve Demokrasi Partisi il teşkilatına mensup şahısların da olduğu yaklaşık yüz kişi katıldı. Grup, basın açıklamasından sonra sloganlar atıp yürüyerek kendiliğinden dağıldı.

DAVA AÇILDI

9 Temmuz 2014 tarihli Görüntü Tespit Teşhis ve Analiz Tutanağı'na Merve N.T. isimli kişinin protesto esnasında "PKK halktır, halk burada" şeklinde slogan attığı yazıldı. 15 Temmuz 2014 tarihli fezlekede ise Merve N.T.'nin, "Biji Serok Apo" şeklinde slogan attığı ifade edildi.

Merve N.T.'nin de aralarında olduğu 7 kişi hakkında terör örgütü propagandası yapma suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma sonunda 6 kişi hakkında ceza davası açtı. "Biji Serok Apo" şeklinde slogan attığı iddiasıyla yargılanan Merve N.T., terör örgütü propagandası yapma suçundan 6 bin TL adli para cezasıyla cezalandırıldı.

Karar Yargıtay tarafından onandı. Merve N.T. de Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

OY ÇOKLUĞUYLA İHLAL

Başvuruyu inceleyen 5 kişilik AYM İkinci Bölümü, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi. Yüksek Mahkeme ayrıca başvurucuya 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kararın gerekçesinde şöyle denildi:

"Somut olaya konu toplantı uzun süredir devam eden terör olaylarının sona erdirilmesi amacıyla başlatılan, demokratik açılım olarak adlandırılan süreçte yapılmıştır. Olayda gerçekleştirilen basın açıklamasının, atılan sloganların ve okunan marşın iki hafta önce protesto eylemlerinde meydana gelen ve iki kişinin ölümüne, birçok kişinin de yaralanmasına neden olan olaya ve kolluk güçlerinin tutumlarına yönelik olduğu, ayrıca başvuruya konu eylemlerde herhangi bir şiddet olayının da yaşanmadığı görülmüştür."

DAHA ÖNCEKİ KARARI HATIRLATTILAR

Karara katılmayan AYM üyeleri Yıldız Seferinoğlu ve Ömer Çınar ise karşı oy yazdı. İki üye karşı oy gerekçesinde, 2021 yılında yine AYM'nin verdiği bir kararı hatırlattı. Karşı oy yazısında, “PKK terör örgütünü veya A.Ö.'yü övmek, desteklemek veya yüceltmek ile cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlere başvurmayı teşvik etmek arasında bir mesafe olmadığı kanaatindeyiz. Söz konusu ceza başvurucunun işlediği fiil ile orantılıdır.” denildi.

Sonraki Haber